Keltaista puuroa Pekingissä

Beijing 251114Peking kietoutuu savusumuun. Kuva: Kirsi Kettula

Pekingin ilman laatu on puhuttanut sekä Kiinassa että sen ulkopuolella. Kun Helsingin yliopiston Science in Dialogue -delegaatio laskeutui Pekingiin aikaisin maanantaiaamuna, vastassa oli kuitenkin miellyttävä yllätys: aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.

Ensimmäinen ajatus olikin, että aurinkolasit jäivät kotiin. Ne eivät olleet päällimmäisenä mielessä, kun pakkasin matkalaukkuja Suomen marraskuisessa harmaudessa.

Pekingin kuulaasta syyssäästä nauttiessamme matkaseurueen ilmakehätieteilijät antoivat kuitenkin ennakkovaroituksen lähestyvästä saastepilvestä. Parin päivän sisällä Peking olisi peittymässä savusumuun.

Saapuva saastepilvi? Maallikkona kuvittelin, että kaupungin ilmansaasteet ovat paikallisia ilmiöitä, ja että ne riippuvat kaupungin sisäisen liikenteen ja teollisuuden päästöistä. Kysyin asiaa täällä Pekingissä ilmakehätieteiden jatko-opiskelija Laura Riuttaselta.

Paikallisten saasteiden lisäksi Itä-Aasian yllä velloo ”brown cloud”, jota Laura kutsuu keltaiseksi puuroksi. Kyseessä on valtava saastepilvi, joka on syntynyt saastepäästöjen yhteisvaikutuksena. Se kulkeutuu ilmavirtojen mukana paikasta toiseen. Pilven liikkeitä seurataan satelliittikuvien avulla. Tätä puuroa me nyt odotamme Pekingiin.

Tiistaiaamu valkeni jo hieman usvaisempana, ja puoleen päivään mennessä savusumu muistuttaa näkyvyydeltään kotoisia marraskuun sumuja, vaikka auringon pitäisi paistaa säätiedotusten mukaan pilvettömältä taivaalta. Hotellihuoneessakin leijailee lievä savun haju, vaikka ikkunat ovat tiiviisti kiinni.

Helsingin yliopiston ilmakehätieteilijät ovat maailman huippua. He ovat valmistelleet Kiinan olosuhteisiin Air quality in a changing world -ilmanlaatukoulutusta, joka lähestyy suurkaupunkien ilmanlaatua suomalaisten asiantuntijoiden osaamisen kautta.

Koulutuksen ensiesittely on huomenna Science in Dialogue -tapahtumassa. Täällä Pekingin tihenevässä savusumussa ymmärrän syvemmin työn merkityksen.

Helsingin yliopistosta osallistuu kolmisenkymmentä asiantuntijaa Pekingin yliopiston kanssa keskiviikkona 26.11. järjestettävään Science in Dialogue -tapahtumaan. Painopistealat ovat ilmanlaatu, opetus ja oikeustieteet. Kirsi Kettula on mukana koulutusviennin asiantuntijana.

Kirsi Kettula Twitterissä @kettulak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *