Julkaisut

Mediassa / In the press

Must Read: Ravitsemuksen eriarvoisuus alkaa jo kohdussa ja on suurimmillaan työikäisillä. Maijaliisa Erkkola 8.6.2023. https://www.mustread.fi/artikkelit/ravitsemuksen-eriarvoisuus-alkaa-jo-kohdussa-ja-on-suurimmillaan-tyoikaisilla/

Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehden podcast: “Eriarvoisuus lautasella ja ruokasuhde” 30.6.2022 https://journal.fi/sla/slapodcast

Helsingin Sanomat: “Liian kallis ruoka on ollut monelle arkea jo pitkään” Susanne Salmin kolumni 27.06.2022. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008904004.html

Helsingin Sanomat: Ammatistaan ylpeät. “Duunarityötä pidetään yhä likaisena. Siitä huolimatta tekijät itse näkevät työnsä yhteiskunnallisen arvon ja ovat siitä ylpeitä, sanoo työelämätutkija Tiina Saari.” Annina Vainio 21.06.2022. https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008806960.html

YLE uutisjuttu: Lomautettu Sandra Ikävalko, 25, yrittää saada rahan riittämään ruokaan – palvelualoilla joka kolmas joutuu jättämään aterioita väliin. Annika Martikainen 29.1.2022. https://yle.fi/uutiset/3-12292020

YLE:n lauantai klo 20:30 uutiset. 29.1.2022 : https://areena.yle.fi/1-50936382

Uusimaa & Keskisuomalainen: Karu tutkimustulos palvelualan työntekijöiden ruokaturvattomuudesta: kolmasosa vastanneista oli joutunut pienentämään aterioita, mennyt nälkäisenä nukkumaan tai ollut päivän syömättä. Henna Sotamaa-Leino 29.1.2022. https://www.uusimaa.fi/uutissuomalainen/4459785

Palvelualojen ammattiliiton uutinen: Tutkimus kertoo: Monen vatsa kurnii palvelualojen tuloilla. Auli Kivenmaa 29.1.2022. https://www.pam.fi/uutiset/tutkimus-kertoo-monen-vatsa-kurnii-palvelualojen-tuloilla.html

Tieteelliset julkaisut / Scientific publications

Elviira Lehto, Liisa Uusitalo, Tiina Saari, Ossi Rahkonen, Maijaliisa Erkkola, Jaakko Nevalainen (2024). Association between work-related factors and health behaviour clusters among Finnish private-sector service workers. International Archives of Occupational and Environmental Health. https://doi.org/10.1007/s00420-024-02069-9

Jaakko Nevalainen, Tiina Saari, Elviira Lehto, Maijaliisa Erkkola. (2023). Mitä kuuluu, duunarit? Työterveyslääkäri, 41(4), 10-13.

Tiina Saari, Hanna M Walsh, Roosa M Joutsi, Jaakko Nevalainen, Maijaliisa Erkkola, Ossi Rahkonen (2024). Työelämän laatu yksityisillä palvelualoilla ennen koronapandemiaa ja sen aikana. Yhteiskuntapolitiikka. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202402157387

Maijaliisa Erkkola, Hanna M Walsh, Tiina Saari, Elviira Lehto, Ossi Rahkonen, Jaakko Nevalainen (2023). Private sector service workers’ well-being before and during the COVID-19 pandemic. Social Sciences & Humanities Open. https://doi.org/10.1016/j.ssaho.2023.100711

Hanna M Walsh, Jaakko Nevalainen, Tiina Saari, Liisa Uusitalo, Turkka Näppilä, Ossi Rahkonen, Maijaliisa Erkkola (2022). Food insecurity among Finnish private service sector workers: validity, prevalence, and determinants. Public Health Nutrition. https://www.doi.org/10.1017/S1368980022000209

Pro gradu -tutkielmat / Master’s theses:

Laura Kankare. Digitalisaation uhasta digiosallisuuteen: Tarkastelussa yksityiset palvelualat. Pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto, Terveystieteiden tutkinto-ohjelma, kansanterveystiede. Toukokuu 2023.

Carl Pabillo. Life satisfaction of private sector service workers in Finland. Master’s Thesis. Tampere University, Master’s Program in Public and Global Health. Huhtikuu 2023.

Iina Puhakka. Ruoanvalintamotiivien ja perherakenteen rooli kasviproteiinin lähteiden kulutuksessa palvelualan työntekijöillä. Pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto, Kansanterveystieteiden tutkinto-ohjelma. Huhtikuu 2023.

Nea Änkilä. The role of sociodemographic factors and food choice motives in vegetable, fruit, and berry consumption – Does financial situation moderate the motives’ associations among private sector service workers? Pro gradu -tutkielma. Helsingin yliopisto, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto. Huhtikuu 2023.

Esitykset / Presentations

Elviira Lehto, Hanna Konttinen, Jaakko Nevalainen, Ossi Rahkonen, Maijaliisa Erkkola. Changes in the consumption of plant-based protein-rich foods – the relations with food choice motives among workers with lower education and income. Oral presentation, International Society of Behavioral Nutrition and Physical Activity (ISBNPA) conference 2023, Uppsala, Sweden.

Hanna M Walsh, Jaakko Nevalainen, Jelena Meinilä, Liisa Uusitalo, Tiina Saari, Ossi Rahkonen, Maijaliisa Erkkola. Diet quality of private service union members and its association with food insecurity. Abstract and presentation, Society for Social Medicine in Finland and the Finnish Society for Nutrition Research: Eriarvoisuus lautasella seminaari 2021, Helsinki, Finland.

Hanna M Walsh, Liisa Uusitalo, Tiina Saari, Piia Jallinoja, Ossi Rahkonen, Jaakko Nevalainen, Maijaliisa Erkkola. Construct validity of the household food insecurity access scale among Finnish private sector service workers. Abstract and poster presentation, International Conference on Dietary and Activity Methods 2020 (postponed to Feb 2021), Wageningen, The Netherlands.

Maijaliisa Erkkola, Hanna M Walsh, Liisa Uusitalo, Katri Puputti, Tiina Saari, Piia Jallinoja, Ossi Rahkonen, Jaakko Nevalainen.  Food insecurity among Finnish private sector service workers and food pantry clients. Abstract and oral presentation, 16th World Congress on Public Health 2020, Rome, Italy. European Journal of Public Health: https://doi.org/10.1093/eurpub/ckaa165.1019

Loppuraportti / Final report

Maijaliisa Erkkola, Tiina Saari, Hanna M Walsh, Elviira Lehto, Roosa M Joutsi, Liisa Uusitalo, Ossi Rahkonen, Jaakko Nevalainen. (2023). Pamilaisten elämä ja työ – PAMEL-tutkimushankkeen loppuraportti. ISBN 978-951-51-9344-5. http://hdl.handle.net/10138/562986