Kurssikerta 3

Kolmannen kurssikerran tunnilla koottiin kartta, jossa oli Afrikan valtiot sekä tietoa valtioiden konflikteista, öljykentistä ja timanttikaivoksista.  Kartalta löytyvien tietojen avulla pystyi tutkimaan, oliko eri tekijöiden välillä yhteyttä, esimerkiksi lisääkö timanttikaivosten määrä konfliktien määrää. Kuvassa 1 näkyy tunnilla koottu kartta. Juliana pohtii blogissaan hyvin kausaation ja korrelaation suhteita. Hän ottaa esimerkiksi Angolan valtion, jossa timanttikaivoksia oli 43 ja konfliktivuosia 42 nämä korkeat luvut viittaavat siihen, että asioilla on korrelaatiota.

Tunnilla uusiksi toiminnoiksi nousi  tiedostojen yhdistely ja siihen liittyvä join toiminto, sekä Excell muotoisen taulukkotietokannan  tuominen QGis:iin.

Kuva 1. Kartta Afrikan valtioista, öljykentistä, timanttikaivoksista sekä tapahtuneista konflikteista.

Kotitehtävänä oli tehdä Suomesta tulvaindeksikartta (kuva 2). Aineistona oli suomen joet, järvet, valuma-alueet, rantaviiva ja keskiylivirtaama. Tehtävän tehdäkseen piti laskea tulvaindeksi, tehdä koropleettikartta tulvaherkkyydestä ja lisätä karttaan järvisyyttä kuvaava diagrammi. Kartta onnistui muuten hyvin, mutta järvisyyttä kuvaavien diagrammien luomisessa tuli ongelmia. Huomasin, että muillakin kurssilaisista oli ongelmia diagrammien tekemisessä. Minulla oli sama ongelma kuin Antilla ja pylväät onnistuin tekemään vain kolmeen paikkaan. Voisin vielä yrittää korvata pylväät ympyrädiagrammeilla, niin kuin Saara oli onnistunut tekemään omaan karttaansa.

Kuva 2 Suomen tulvaherkkyysalueet.

Kuvan 2 kartassa näkyy Suomen tulvaherkkyysalueet. Halusin myös esittää kartan, jossa näkyy järvet ja joet (kuva 3), jotta karttaa lukiessa voisi hahmottaa, että onko järvien ja jokien sijainnilla merkitystä tulvaindeksi alueisiin. Karttaa tarkastelemalla voi huomata, että tulvaindeksi on suurin rannikkoalueella ja niin kuin myös Veeti toteaa blogissaan, näyttää siltä, että alueet joilla on paljon järviä, eivät omaa korkeaa tulvaindeksiä, mikä on kiinnostava havainto.

Kuva 3 Suomen tulvaindeksi, sekä joet ja järvet.

 

Lähteet:

Häkkilä Juliana  https://blogs.helsinki.fi/julihakk/  luettu 15.2

Ryynänen Antti https://blogs.helsinki.fi/ryantti/ luettu 14.2

Heikkinen Saara https://blogs.helsinki.fi/heikkins/ luettu 14.2

Sihvola Veeti  https://blogs.helsinki.fi/veetisih/?p=79 luettu15.2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *