Viikko 2

 

Tein pinta-alavertailuja QGIS:ssä ja laitoin tulokset ylös Excel-taulukkoon. En saanut Snapping-työkalua toimimaan, eli minulla oli sama ongelma kuin Anna Makkosella. Tämä ei kuitenkaan haitannut työntekoani ja sain tehtyä mittaukset.  

Vertailin taulukossa neljää projektiota ETRS-TM35FIN-projektioon. Projektiot olivat world_robinson, world_mercator, world-azimuthal equidistant ja world_natural-earth. 

Projektiot vaikuttavat merkittävästi kartalla esitettävään tietoon. Tieto on luotettavaa, jos käytetään tilanteeseen sopivaa karttaprojektiota.  

Excel-taulukon tekeminen oli työlästä. Onneksi isäni on tottunut Excelin käyttäjä, joten saan häneltä aina apua tarvittaessa Excelin teknisissä ominaisuuksissa. Hän palautti mieleeni sen, että kohtaa, jota valittu laskufunktio laskee, saa laajennettua vetämällä ruudusta +-kuvion ilmaannuttua. Toinen tärkeä ominaisuus on se, että laskufunktioon valittavia rivejä ja sarakkeita saa lukittua $-merkillä. Tässä tehtävässä ei kuitenkaan tarvinnut tehdä mitään sen monimutkaisempaa.  

Pinta-alavääristymät voivat olla hyvinkin isoja projektiosta riippuen. Eniten pinta-aloja vääristää Mercator-projektio. Se on ehkä kaikista tunnetuin projektio. Tämän takia monet ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, että Mercator-projektiota käyttävät kartat vääristävät pinta-aloja todella vahvasti. Itsekään en ollut miettinyt asiaa sen kummemmin ennen maantieteen yliopisto-opintoja.  

Tehdyt kartat antavat informaatiota eri karttaprojektioiden ominaisuuksista mutta vain pinta-alan osalta, kuten Meri Lehto blogissaan toteaa. Se, että Robinson- ja Natural Earth –karttaprojektioissa pinta-alat vääristyvät vähemmän tarkoittaa sitä, että niissä kartan muut ominaisuudet, esimerkiksi kulmat vääristyvät enemmän.  

Kaikki projektiot, joiden pinta-alavääristymiä tässä tarkastellaan, ovat koko maailmaa kuvaavia projektioita. Tämän takia onkin ymmärrettävää, että ne tuottavat vääristymiä verratessa niitä parhaiten Suomea kuvaavaan projektioon, ETRS-TM35FIN:iin. Olisikin mielenkiintoista nähdä, kuinka valtavat pinta-alavääristymät Suomea kuvaavaan karttaan tulisi, jos käytettäisiin jonkin Suomesta kaukana sijaitsevan maan kansallista koordinaattijärjestelmää.

 

 

Taulukko 1. Excel-taulukko, jossa näkyy pinta-aloja ja niiden absoluuttisia ja suhteellisia eroja

Kuva 1. Mercator-projektion pinta-alavääristymät suhteessa ETRS-TM35FIN-projektioon

Kuva 2. Natural Earth -projektion pinta-alavääristymät suhteessa ETRS-TM35FIN-projektioon

Kuva 3. Robinson-projektion pinta-alavääristymät suhteessa ETRS-TM35FIN-projektioon

 

 

Lähteet: 

Lehto, Meri, (2.2.2022) VIELÄ YKSI KYSYMYS GEOINFORMATIIKASTA. Blogi Geoinformatiikan menetelmät 1 -kurssin oppimispäiväkirjaa varten. Karttaprojektion monet puolet. Haettu osoitteesta https://blogs.helsinki.fi/lehtomer/2022/02/02/karttaprojektion-monet-puolet/  

Makkonen, Anna (2.2.2022) ANNMAKKO’S BLOG. Just another Blogipalvelut site. QGIS-harjoittelun toinen tuokio. Haettu osoitteesta annmakko’s blog – Just another Blogipalvelut site (helsinki.fi) 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *