QGIS ja tunnevuoristorata

Viime viikolla jatkoime QGIS-ohjelmiston parissa. GQIS oli päässyt vieraantumaan, joten ongelmakohtia tuli vastaan. Onneksi sain nopeasti apua vierustoverilta Rebekkalta.QGIS:in avulla teimme viime luennolla koropleettikartan.

Koropleettikartan eri vaiheet nostivat monia erilaisia tunnetiloja. Karttaan aineistojen hakeminen ja käsitteleminen toimivat näppärästi ohjeistusta seuraten. Ilokseni päästessäni viimein kartan legendaan, jokin meni jumiin koneessa ja jouduin aloittamaan kaiken alusta. Vähintäänkin huomasin, että ohjeet sekä eri vaiheet olivat jäänet hienosti mieleen. Muistan myös hermostuneeni, kun kuulin luennolla tehtävän laskuja. Taisin ihan turhaan synnyttää omia kauhuskenaarioita, sillä typpipäästöjen prosenttiosuudet oli helppo laskea ohjelmiston avulla. Mieltä rentouttavaa oli valita erilaisia värejä karttaan ja lisätä symboleita. Mielenrauha ei kuitenkaan säilynyt pitkään, kun kärsivällisyyttä koettelivat legendan ja kartan reunustaminen ”rectangle” työkalulla. Toisin sanoen vaati vielä hieman aikaa tuon ohjelmiston kanssa ystävystyminen…

Koropleettikartassa (kuva 1) nousevat esille HELCOM-maat ja suojeltava Itämeri. HELCOM on Itämeren merellisen ympäristön suojelukomissio. Tumman siniset viivat ovat syvyyskäyriä. Punaisen vaalein väri kuvaa vähäisen typpipäästöjen maita ja tummimman punainen päinvastoin. Jälkeenpäin ajateltuna olisi kenties ollut selkeämpää pitää “nollan typpipäästön” maat eri värisinä kuin “ei-HELCOM” maat. Nyt ne sekoittuvat yhteen.

Jäin myös pohtimaan Puolan suuria typpipäästöjä suhteessa muihin maihin. Onko tosiaan niin, että maatalouden harjoittaminen Puolassa vaikuttaa näin suurelta osin Itämereen. Lucas lähestyy blogissaan hyvin samankaltaisesta näkökulmasta kirjoittaen “Kartta on selkeä esitys Itämeren tilanteesta, muttei välitä vastauksia kysymykseen ”miksi?” lukijalle, jolle aihe ja alue ovat tuntemattomia (eli minulle)”.


Kuva 1) HELCOMiin kuuluvat maat ja merialue(Itämeri)
Valtioiden typpipäästöt ovat prosenttiosuuksia (%).

Lähteet:
Yoni.L (23.1.2023).Viikko 1: Try, try again [blogikirjoitus]

Viikko 1: Try, try again

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *