Ensimmäinen harjoitus

Vihdoin ja viimein ensimmäinen kotona tehtävä harjoitus suoritettu. Valehtelisin, jos sanoisin harjoituksen olleen helppo. Todetakseen vielä, että valitsemani tehtävän vaikeustaso oli “helpoin” eli 1 vaikeustaso…

Minulle varmaan tuottivat ongelmia ennen kaikkea omat möröt pään sisässä. Hermostun helposti uusien asioiden kanssa ja alan tekemään hätiköityjä valintoja. Huomasinkin jossain vaiheessa yrittäväni tehdä karttaa ilman ohjeita, ja näin luonnollisesti jäin jumiin. Lopulta kuitenkin ymmärsin vihdoin alkamaan katsoa ohjeita, jotka loppujen lopuksi auttoivat paljon. Vaikka välillä katsoinkin silmät pyöreinä, että “mikä ihmeen styles layer”. Sain myös vinkkejä ja apua whatsappin välityksellä, josta olen erittäin kiitollinen.

Valitsin koropleettikarttaan (kuva 1) 15-16-vuotiaiden prosenttiosuuden kuntien väestöstä. Yritin erityisesti kiinnittää huomioita eri prosenttiosuuksien väreihin. Visuaalisuus vaikuttaa voimakkaasti lukijaan. Jäin silti kuitenkin pohtimaan, että erottuvatko värit tarpeeksi hyvin.

Suomen kartalla mielestäni erottuvat hyvin ne alueet, joissa on muuttotappioita. Tämä johtuu siitä, että 15-16-vuotiaiden osuus kunnan väestöstä heijastaa paljon kuntien tilanteesta. Mitä vähemmän kunnan alueella on 15-64-vuotiaita sitä enemmän kunnan alueella on yli 64-vuotiaita. Tällaisia muuttotappioalueita on havaittavissa esimerkiksi Itä-Suomessa Lieksan ja Ilomantsin kunnissa. Päinvastoin 15-64-vuotiaiden täyttämiä alueita löytyy Pääkaupunkiseudulta sekä esimerkiksi Oulun kunnasta. Olin kaikista yllättynein Lapin 15-64-vuotiaiden osuuksista. Suurimassa osassa Lapin kunnissa 15-64-vuotiaiden osuus on yli 40 prosenttia.


Kuva 1) 15-64-vuotiaiden osuus (%) kuntien asukasluvusta (2021)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *