Toisen luennon harjoitukset

En itse päässyt osallistumaan toiselle luennolle. Ajatus luennolta poissaolemisesta toi jo päänvaivaa. Turvauduin kuitenkin jo alusta lähtien siihen, että apua löytyy (jos sitä vain viitsii/haluaa etsiä). Näin kiitän jälleen kerran suuresta avusta Annalta (Liljefors) ja Siniltä (Koskela).

Toisen luennon harjoitukset kattoivat muun muassa projektiovääristymien esittämistä ja muihin työkaluihin tutustumista. Kun mietin jälkeenpäin, projektiokarttojen tekeminen oli mielestäni loogista ja mukavaa. Suurin tuska oli aluksi ymmärtää erilaiset vaiheet kartan teossa. Muita vaikeita vaiheita olivat oikeassa kohdassa projektion vaihtaminen sekä “add  geometry attributes”  lisääminen laskuja varten.

Olennaista oppimisen kannalta oli rutiini. En tiedä olisiko minulle jäänyt niin vahvana karttojen teko muistiin, jos en olisi menettänyt ensimmäisiä karttojani. Jotkin tasot olivat “tilapäisiä” ja tämän takia menetin tehdyt työt. Oli myös hauska lukea samanlaisia tuntemuksia Heli Tuomisen blogista Helin blogi – Geoinformatiikan menetelmät (helsinki.fi). Heli myös itse sanoi kertauksen ja mutkien olevan loppujen lopuksi positiivinen asia negatiivisen sijaan.

Kuva 1) TM35-FIN ja Mercatorin vääristymäkertoimet

Projektioiden vääristymiä oli hieman omalta osaltani vaikea analysoida. Jäin pohtimaan vääristymäkertoimien numeroita. Onko kyseessä prosenttiosuuksia? Tästä minun ehdottomasti pitää vielä ottaa lisää selvää.

Kaikesta huolimatta projektiokartoilla (kuva 1,2)  on havaittavissa eroja. Mercatorin projektio vääristää enemmän kuin Winkel Tripelin projektio suhteutettuna TM35-FIN koordinaattijärjestelmään. Winkel Tripel projektio vääristää enemmän pohjoissuunnassa kuin Mercator. Huom! Mercator vääristää suuremmin Pohjois-Suomessa, mutta Winkel Tripelillä vääristymät painottuvat enemmän Pohjois-Suomeen. Winkel Tripelin pienemmät vääristymät johtuvat siitä, että projektiossa on pyritty minimoimaan kaikki kolme (pinta-ala, suunta, etäisyys) vääristymää. Mercatorissa vääristymät kasvavat mitä kauemmas päiväntasaajalta mennään.

Kuva 2) TM35-FIN ja Winkel Tripelin vääristymäkertoimet

Maakuntien sijoittaminen kunta kartalle oli mielekästä puuhaa. Aluksi oli hieman hankaluuksia “select features by expression” kanssa. Hetken pähkäilyn jälkeen tarvittavat tiedot löytyivät ja maakunnat värjääntyivät kuntakartalle. En itse saanut maakuntien päälle lisättyä tekstiä, joten legendaan tuli tyytyä.

Kuva 3) Muutama maakunta esitettyinä kuntakartalla

Hienosti sain avun kanssa ja itsenäisesti tutustuttua lisää QGIS:in syövereihin. Siitä olen hyvin iloinen. QGIS tuntuu jo paljon tutummalle ja turhautumisen tunteet eivät nouse heti ensimmäisenä QGISiä avatessa. 🙂

Lisäys(6.2.2023)

Vääristymäkertoimet eivät ole prosenttiosuuksia 🙂  Vääristymäkertoimet kertovat sen, kuinka monin kertaiset projektioiden väliset erot ovat!

Lähteet:

Tuomi H. “Kurssikerta & harjoitus 2” blogikirjoitus 29.1.2023

Helin blogi – Geoinformatiikan menetelmät (helsinki.fi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *