Ukrainan sota – Sasha ry:n kannanotto

Yleensä Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen opiskeleminen on innostavaa ja antoisaa. Alueiden asiantuntemuksen kehittäminen tuo yhteen samanhenkisiä ihmisiä ja kokemus alueen tuntemuksen tärkeydestä on jaettu. Viime päivinä alamme tuntemuksen tarve on kuitenkin johtunut Ukrainan sodan laajenemisesta maanlaajuiseksi katastrofiksi ja vielä paljon sitäkin laajemmin tragediaksi, jonka vaikutukset yksilöihin, yhteisöihin ja yhteiskuntiin näkyvät vielä vuosikymmenten päästä.
.
Tiedonintressi ja analyyttisyys ovat saaneet tehdä tietä surulle ja huolelle ystävien ja tuttujen, osalla perheenjäsenten puolesta.
.
Vaikka nyt meistä monista tuntuu siltä, etteivät sanat riitä sydäntäsärkevän tilanteen ja kärsimyksen kuvaamiseen, on erittäin hyvä, että viime päivien tapahtumiin johtanut kehityskulku ei jää selittämättömäksi. Aleksanteri-instituutin tutkimus ja sen tuottama opetus ovat ensisijaisen tärkeitä sodan hahmottamiseksi tässä ja nyt ja silloinkin, kun yritetään ymmärtää, miten näin ei enää pääsisi käymään.
.
Tällä hetkellä tärkeintä on kuitenkin inhimillisen kärsimyksen helpottaminen käytössä olevilla keinoilla. Jos voit, lahjoita esimerkiksi UNICEF:n hätäapukeräykseen Ukrainan lapsille unicef.fi/ukraina, tai YK:n pakolaisjärjestön hätäapukeräykseen https://donate.unhcr.org/int/en/ukraine-emergency. Jos voit, hakeudu vapaaehtoiseksi auttamaan pakolaisia, joita Suomeenkin voi lähiaikoina tulla suuria määriä. Suomen Pakolaisapu – Finnish Refugee Council ja Suomen Punainen Risti mitä luultavimmin tulevat tarjoamaan tähän kanavat. Jos voit, tee kaikkesi, ettei tilanteen varjolla sallittaisi vihaa vähemmistöjä kohtaan. Jos voit, valitse rauha ja kanssakäyminen ystävänä, jolloin saatat rakentaa jotain säilyttämisen arvoista. Lopuksi sille, joka valitsi kaikkea muuta:
.
Никакие политические амбиции и никакой показ военного потенциала не могут оправдать эту трагедию, этих жертв, этого горя. В. В. П., вас осуждает всё международное сообщество за то, что вы натворили. Говорят, что боятся – значит уважают, но уважения основанное в современном мире на военных действиях далеко не дойдёт. Если вы хотите, чтоб вас уважали – не заставляйте никого опасаться.
.
[venäjäksi, Vladimir Putinille: Mikään määrä sotilaallista uskottavuutta kansainvälisen yhteisön silmissä ei voisi riittää perusteluksi tälle hävitykselle ja kärsimykselle. Venäjäksi sanotaan, että “jos pelkäävät, kunnioittavat”, mutta kunnioitus tällä perustalla ei kanna pitkälle. Jotta kunnioittaisimme, älä laita pelkäämään.]

Kevättervehdys Sashan hallitukselta!

Kevättä kohden myös Sashan toiminta on mukavasti polkaistu käyntiin, ja me hallituslaiset odotammekin jo innolla tulevan kevään tapahtumia!

Vaalikokouksessa yhdistyksen hallitukseen valittiin vuodeksi 2019 seuraavat henkilöt:

Minna Likander, puheenjohtaja

Elisa Minkkinen, varapuheenjohtaja ja opintovastaava

Riku Rantanen, sihteeri

Mira Ruokolainen, taloudenhoitaja, työelämä-, ympäristö- ja yhdenvertaisuusvastaava

Olli Huiskonen, kulttuurivastaava

Alex Rämö, kulttuurivastaava

Niika Hankkila, tapahtumavastaava

Elsa Osipova, viestintävastaava

Tänä keväänä Sashan toiminta painottuu erityisesti työelämään liittyviin tapahtumiin. Näistä kirkkaimpana 15.5. järjestettävä työelämäseminaari, joka tänä vuonna kantaa nimeä ”Kartalla itäisessä Euroopassa”. Seminaarissa eri alojen huippuasiantuntijat kertovat kokemuksiaan työelämästä ja ajankohtaisista teemoista itäisessä Euroopassa. Osallistumalla tapahtumaan pääset verkostoitumisen lisäksi esittämään kysymyksiä eri alojen asiantuntijoille.

Lisäksi Sasha on mukana valtakunnallisessa Aleksanteri-foorumissa, joka järjestetään 9.5. Tapahtuma tarjoaa näköalapaikan Venäjän, Euraasian ja itäisen Euroopan aluetuntemukseen sekä koulutukseen. Myöhemmin keväällä järjestämme uusien illan, jotta saamme tuoreet VIEXpert-opiskelijat mukaan toimintaamme.

Tutustut parhaiten toimintaamme osallistumalla siihen myös itse. Kerrothan meille rohkeasti, mikäli mielessäsi on hyviä ideoita tulevaisuuden tapahtumien ja toimintamme kannalta – näin osaamme jatkossakin kehittää Sashan toimintaa entistä valtakunnallisemmaksi ja tiiviimmäksi.

Aurinkoisin terveisin,

Sasha ry:n vuoden 2019 hallitus

Sasha ry:n kevään kuulumisia

Sashan vuoden 2018 hallitus on kokoustanut alkuvuodesta kahdesti. Eniten aikaa vei ja iloa toi kevään ehdoton kohokohta eli Suuri ja mahtava työelämäilta, jonka tallenne löytyy YouTubesta.

Tulevat maisterikoululaiset pääsevät tutustumaan toisiinsa ja hallitukseen jo 8.6. grillijuhlissa, josta löydät lisää informaatiota Facebookista.

Liitteenä hallituksen kokousten pöytäkirjat kokonaisuudessaan: 

Kokous 26.1.2018, pöytäkirja (pdf)

Kokous 19.4.2018, pöytäkirja (pdf)

Sashan vuoden 2018 hallitus on aloittanut toimintansa

Sasha ry:n vuoden 2018 hallitus on aloittanut toimintansa, ja vuosi on jo hyvässä vauhdissa. Tänä vuonna on osallistuttu jo Kino Lokakuu -elokuvafestareille, mutta vuodelle on suunnitteilla paljon muutakin. Tapahtumakalenterista näet, millaista toimintaa olemme tälle vuodelle kaavailleet. Kalenteriin kannattaa merkitä ainakin jo työelämätapahtuma 12.4.

Hallituksen jäseniä vuonna 2018 ovat:
Tanja Lindholm, puheenjohtaja
Miila Leisiö, varapuheenjohtaja, alumnivastaava
Jens Hattuniemi, sihteeri
Ronja Inkovaara, taloudenhoitaja, viestintä- ja tapahtumavastaava
Iina Schwanck, opinto-, viestintä- ja kulttuurivastaava
Mari Karjalainen, viestintä- ja työelämävastaava
Eemil Mitikka, työelämä- ja kulttuurivastaava
Heli Hiltunen, ympäristö- ja tapahtumavastaava
Tomi Räsänen, tapahtuma- ja yhdenvertaisuusvastaava
Tuomas Kallio, tapahtumavastaava
Minna Aitola, varajäsen, työelämä- ja muut tapahtumat

Otamme hallituksen kanssa mielellämme kaikenlaista palautetta vastaan ja toiveita siitä, millaista toimintaa tälle vuodelle haluttaisiin.

Yhteystiedot ovat hallituksen sivulla. Moni tapahtuma on painottunut Helsinkiin, mutta yritämme järjestää tapahtumia myös muissa kaupungeissa aina kun mahdollista. Hallituslaisiin pääsee tutustumaan paremmin Instagramissa (@Sasha_ry_), jossa kukin meistä esittelee itsensä vuorollaan.

-Ronja, Sashan viestintävastaava

PS. Muista seurata Sashaa myös Facebookissa: Sasha ry

Kutsu Sasha ry:n vaalikokoukseen 4.12.

Arvon opiskelutoveri!

Pian on aika päättää ainejärjestö Sasha ry:n hallitus ja puheenjohtaja vuodelle 2018. Valinnat tehdään yhdistyksemme vaalikokouksessa maanantaina 4.12. klo 18 alkaen Cajsa-kokoustilassa Uudella ylioppilastalolla (tarkempi tilaohje esityslistassa). Kiinnostuneet, tulkaa kokoukseen! Mikäli ette pääse paikan päälle, ilmoittakaa ennen kokousta kiinnostuksestanne jollekin kokoukseen osallistujalle tai hallitukselle (osoitteeseen sashahallitus@gmail.com).

Sashan hallitus ja puheenjohtaja ovat vaihtumassa kokonaan (kuten viime vuosina on ollut tapana), joten on mahdollisuus hyvin oman näköiseen toimintaa.

Kokoukseen valmistautumiseen on tässä 1) toimintasuunnitelman luonnos sekä 2) vaalikokouksen esityslista. Tutustuminen näihin ennen kokousta on kannatettavaa. Huomioi toimintasuunnitelmaa lukiessa, että kyseessä on vain alustava versio. Seuraava hallitus saa täysin päättää ja kirjoittaa oman toimintasuunnitelmansa, eikä ole velvoitettu sitoutumaan tähän suunnitelmaan. Alustava suunnitelma on kirjoitettu antamaan yleiskuvaa järjestön toimintatavoista ja -kulttuurista.

Nykyiset hallituksen jäsenet vastaavat mielellään mahdollisiin kysymyksiin toiminnasta. Saa ja pitää kysyä rohkeasti.

Tämän pidemmittä puheitta lämpimästi tervetuloa kokoukseen kaikille järjestömme jäsenille! Jos et jo ole jäsen, liity ja tue toimintaa täällä tehtävällä, minuutin kestävällä lomakkeen täytöllä: https://blogs.helsinki.fi/sasha-info/jaseneksi/

Terveisin,

Matias Tirroniemi
Puheenjohtaja
Ainejärjestö Sasha ry
sashahallitus@gmail.com
Facebook: Sasha ry
Instagram: Sasha_ry

Orilammen kesäkoulun 2017 Sashan materiaali

Tervehdys uudet kesäkoululaiset!

Tässäpä liitteenä se Orilammella pitämämme esittely, jossa on infoa tulevista tapahtumista ja Sashasta yleensä: SASHA_esittely

Superekstrabonuksena puolestaan kerättiin teidän kesäkoulussa ehdottamat toimintaideat yhteen ja koostettiin niistä se sellainen fancy käsitepilvi. Se löytyy tästä: Tapahtumaideoita

Liittykäähän muuten jo Sashan jäseneksi. Jäsenyys on ilmainen eikä velvoita mihinkään. Liittymällä parannat toimintamahdollisuuksiamme, sillä jäsenmäärä vaikuttaa merkittävästi saamaamme tukeen. Liittyminen onnistuu tällä helpolla lomakkeella: https://blogs.helsinki.fi/sasha-info/jaseneksi/

Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaan!

-pj Matias koko Sashan porukan puolesta

Raportti AI:n opiskelijoiden tyytyväisyydestä

Aleksanteri-instituutin hallinnon opiskelijaedustajat keräsivät joulu- ja helmikuussa opiskelijoilta palautetta instituutin monitieteisistä opinnoista. Tästä linkistä löytyvän raportin vastauksista näkyy, että opintoihin ollaan pääosin tyytyväisiä, vaikka selkeästi parantamisen varaakin löytyy.

Opiskelijaedustajat muotoilivat vastausten perusteella konkreettisia kehitysehdotuksia, joita käytiin esittelemässä instituutin henkilökunnalle.

Opiskelijaedustajat kuulevat hyvin mielellään palautetta ja kommentteja – niin tästä raportista kuin kanssaopiskelijoiden huolista ja ideoista muutenkin.

Tällaiset terveiset opiskelijaedustajilta, joita ovat muun muassa

Aino Lipsanen, Aleksanteri-instituutin johtokunta (aino.lipsanen@helsinki.fi)

Daria Pritup, IKEBB-opintojen johtoryhmä (daria.pritup@helsinki.fi)

Kimmo Östman, Ukraina-opintojen ohjausryhmä (kimmo.ostman@helsinki.fi)

Matias Tirroniemi, VIExpert-opintojen johtoryhmä (matias.t.tirroniemi@student.jyu.fi)

Raportti vielä toisen kerran: Opintojen-mielekkyys-ja-anti_AI-2017-with-English-Summary

Sashan kevätkokous 2017

Ainejärjestö Sasha ry:n kevään sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 21.2.2017. Tärkeimpänä antina kokouksessa myönnettiin vastuuvapaus vuoden 2016 hallitukselle ja hyväksyttiin yhdistyksen toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2017.

Kokouksen pöytäkirjaa voit katsoa täältä: Pöytäkirja_Sasha_Vuosikokous2017

Vuoden 2017 toimintasuunnitelmaa puolestaan tästä: Sasha_Toimintasuunnitelma2017

Ja talousarviota täältä: Talousarvio2017_Sasha

Sashan hallituksen kokous 1/2017

Sashan vuoden 2017 hallitus kokousti ensimmäistä kertaa. Päätimme muun muassa hyödyntää vuodenvaihteessa voimaan tullutta suomalaisten viisumivapautta Valko-Venäjälle ja järjestää sinne ekskursion a.k.a. Menot Minskissä a.k.a. Loma Lukashenkolla. Myös muuta mukavaa suunnitteilla!

Liitteenä hallituksen kokouksen pöytäkirja kokonaisuudessaan: Sasha_2017_halko1_pöytäkirja

Sashan on saanut hallituksen vuodelle 2017

Aleksanteri-instituutin maisterikoulun sekä IKEBB- ja Ukraina-opintokokonaisuuksien ainejärjestö Sasha ry on saanut uuden puheenjohtajan ja hallituksen vuodelle 2017. Uusi puheenjohtaja on Matias Tirroniemi ja uuteen hallitukseen kuuluvat Heidi Ahola, Maria Mitrukova, Ida Buure, Johanna Laine, Joel Hautakorpi, Outi Helin, Atte Laine, Simon Vänttinen ja Topi Juga.

Sashassa on halua olla mahdollisimman laajan porukan ainejärjestö, joten tulkaa ihmeessä mukaan toimintaan – osallistumaan ja/tai järjestämään. Toimintaan voi esimerkiksi osallistua aivan hyvin projektiluontoisesti, vaikkapa yhden itselle erityisen kiinnostavan tapahtuman kohdalla. Otamme myös mielellämme vastaan vinkkejä Venäjään ja itäisen Eurooppaan liittyvistä tapahtumista ympäri Suomen ja kuulemme kokemuksianne opinnoista. Uudessa hallituksessa on intoa panostaa varsinkin työelämän kannalta relevantteihin ekskursioihin ja työpaikkavierailuihin, monipuolisiin keskustelutilaisuuksiin sekä tietenkin juhlapuoleen, joten kuulet uudesta hallituksesta ainakin niissä asioissa.