Toinen kurssikerta

Toisella kurssikerralla vertailtiin eri projektioiden pinta-aloja ja muita QGIS:n toimintoja. Aineistot löytyivät rajapinta-linkin takaa. Rajapinta-aineistojen käyttö oli kiinnostavaa, sillä koneelle ei tarvinnut erikseen ladata aineistoja. Kaikki löytyi yhden linkin takaa, ja QGIS-ohjelmisto osasi avata aineistot oikeassa muodossa. Vau:) Tatu Jentze mainitseekin blogissaan rajapintojen mahdollisuuksien olevan rajattomat.

Tällä kurssikerralla tekemiseni jäi melko vähäiseksi, mutta se ei mielestäni ollut minun syytäni. QGIS-ohjelman vector-painike ei suostunut tekemään yhteistyötä. Käynnistin koko ohjelman ja koneenkin uudestaan, mutta vector-nappula ei vaan toiminut:(. Arttu käski minut kuunteluoppilaaksi lopputunniksi, joten en todellakaan oppinut yhtä hyvin kuin jos olisin päässyt oikeasti tekemään. Tässä vaiheessa on pakko kiittää Vilma Valtoa ja sitä että pystyimme yhdessä tekemään kartat hänen koneellaan. Valto kirjoittaakin blogissaan, kuinka päivä oli hänelle suotuisa QGIS:n kanssa. En voi sanoa täysin samaa, mutta hyvä että joillakin onnistuu.

Kartta 1. Tämän pidemmälle en oman karttani kanssa päässyt
Kartta 2. Vertailua vääristymästä TM35 ja Mercatorin -projektioiden välillä. Tältä tunnilla tehdyn kartan kuului näyttää.

Vertailusta huomataan, että suurimmat erot esiintyvät pohjoisessa. Mercatorin projektio vääristääkin enemmän mitä pohjoisempaan mennään, joten tulos oli odotettavissa. Ero vääristymäkertoimessa ei ole kovin suuri, mutta eron huomaa kuitenkin selvästi. Jos verrataan Suomen muotoa tässä kartassa ensimmäiseen karttaan, voidaan huomata selkeä ero.

Jäimme kurssikerran jälkeen vielä tekemään pari karttaa blogeja varten. Niiden tekeminen onnistui jo helpommin ja nopeammin kuin ensimmäisen. Koneeni ei vieläkään toiminut, mutta tein Vilma Valton kanssa yhteistyötä.

Kartta 3. Robinsonin ja TM35 -projektioiden vertailua.

Kartasta voidaan huomata, että suurimmat eroavaisuudet ovat Pohjois-Suomessa. Kartta kuvaa tarkemmin siis Etelä-Suomea. Eri luokkien väliset erot eivät kuitenkaan ole suuret, joka kannattaa pitää mielessä karttaa tarkastellessa. Värillä pystyy vaikuttamaan lukijan mielikuviin helposti, sillä värien välinen kontrasti on todella suuri. Tämä luo ajatuksen suuresta kokoerosta alueiden välillä, vaikka puhumme vain desimaaleista.

Kartta 4. TM35 ja Magna Sirgas -projektioiden erojen vertailua.

Magna Sirgas -projektio oli erittäin vino, joten halusimme kokeilla sen vertailua TM35-projektioon. Tulos on hieman hämärän näköinen, mutta luotan ohjelman laskelmiin. Kuitenkin hieman kyseenalaistan tulosta, sillä vaikka värit suurimmaksi osin ovat järkevässä järjestyksessä, muutamia poikkeuksia löytyy. Kertoimien kokojen erot ovat myös todella pienet.

Toivottavasti QGIS toimii paremmin seuraavalla kerralla:).

-Siiri

Viitteet:

Jentze, Tatu – Luento 2 ja tehtävät – 30.1.2023 – https://blogs.helsinki.fi/jentze/2023/01/30/luento-2-ja-tehtavat/ (luettu 31.1.2023)

Valto, Vilma – 2. Suotuisa Päivä QGIS:N Kannalta. – 30.1.2023 – https://blogs.helsinki.fi/vvalto/2023/01/30/2-suotuisa-paiva-qgisn-kannalta/. (luettu 31.1.2023)

2 Replies to “Toinen kurssikerta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *