Viides kurssikerta

Kurkkujunasta on nyt selvitty ja aika jatkaa uusiin haasteisiin QGIS:in kanssa. Tällä viikolla tunnilla oli oikeasti aika hauskaa. Iso kiitos Erika Lindblomille, joka jaksoi kanssani säätää ja laskea oikeita tuloksia. Tällä viikolla uskon, että pääsin oikeasti ideaan kiinni ja pystyin myös itsenäisemmin tekemään, ilman että Artun piti koko ajan tulla auttamaan. Jeejee:). Itsenäisen tehtävän tulin tekemään myöhemmin, eikä se olisi kuitenkaan onnistunut ilman Leo Mäklinin apua.

Lentokentät: Vastaus:
Asukkaat Malmin pahimmalla melualueella (2km) 57470
Asukkaat Malmin pahimmalla melualueella (1km) 9055
Asukkaat alle 2km päässä Helsinki-Vantaasta 11733
Asukkaat Helsinki-Vantaan pahimmalla melualueella 17
Asukkaat vähintään 55dB melualueella 11923
Asukkaat yli 60dB Tikkurilassa 27214

Lentokenttien läheisyydessä asuu paljon porukkaa, joiden elämiin meluhaitta varmasti vaikuttaa. Helsinki-Vantaalla määrä on kuitenkin huomattavasti pienempi. Helsinki-Vantaa sijaitsee kuitenkin syrjäisemmällä alueella verrattuna Malmiin. Malmin kenttä on myös huomattavasti pienempi, joten meluhaittaa ei synny yhtä paljon.

Buffereiden käyttäminen on kyllä mielestäni yksi tärkeimmistä QGIS:in ominaisuuksista. Eikä vain sen takia, että osaan käyttää sitä. Buffereiden avulla voi tehokkaasti tehdä tämän tyyppisiä sijaintiin perustuvia analyyseja, jos vain oikeat aineistot löytyvät. Tarkastelun kohteena voivat olla kohteet buffereiden sisällä tai ulkopuolella. Select by location – ja select by value -toiminnot ovat tulleet myös tämän harjoituksen myötä tutuiksi. Niiden käyttäminen on mieluisaa, ja koen oikeasti ymmärtäväni niiden toimimisen:). Enemmän apua tarvitsisin ehkä karttoja piirtäessä diagrammien lisäämiseen. Kaikilla kerroilla, kun olen sitä yrittänyt tehdä, en ole saanut sitä itse toimimaan, vaan jonkun on pitänyt tulla jeesaamaan.

Asemat: Vastaus:
Asukkaat alle 500m lähimmästä juna- tai metroasemasta 111765
Kaikista asukkaista alle 500m päässä asuvat, % 22 %
Työikäisiä a-kohdan asukkaista, % 67 %

Seuraavissa kyselyissä todettiin, että 500m päässä lähimmästä juna- tai metroasemasta pääkaupunkiseudulla asuu noin 112000 ihmistä. Heidän osuutensa kaikista pääkaupunkiseudun asukkaista on noin 22%. Työikäisiä ensimmäisen kohdan ihmisistä on 67%. Olen samaa mieltä Leo Mäklinin kanssa, joka kirjoittaa blogissaan, kuinka muuttujia on liian vähän mielekkäiden johtopäätösten tekemiseen.

Uima-altaat: Vastaus:
Uima-altaallisia rakennuksia 855
Asukkaat uima-altaallisissa taloissa 12170
Uima-altaallisia omakotitaloja 345
Uima-altaallisia paritaloja 158
Uima-altaallisia rivitaloja 113
Uima-altaallisia kerrostaloja 181
Uima-allasrikkain alue Lauttasaari
Saunojen määrä 21922
Saunojen määrä, % 24 %
Kartta 1. Pääkaupunkiseudun uima-altaiden sijainti ja määrä

Itsenäisistä tehtävistä tein uima-altaita koskevan tehtävän. Se sujui melko rutiinilla, vaikka olinkin pitänyt taukoa näiden tehtävien tekemisestä. Kartasta tuli tällä kertaa melko sekava. Se esittää ehkä jopa liikaa tietoa. Osa numeroista on päällekkäin ja pylväät peittyvät hieman niiden alle. Mutta olen kuitenkin tyytyväinen, että sain kartan tehtyä.

QGIS-analyyseja rajoittaa aineistojen ominaisuudet ja niiden laajuus. Ohjelma on myös melko sekava uusille käyttäjille. Toimintoja on paljon, ja välillä ne eivät tunnu tekevän mitä niiden kuuluisi. Erika Lindblom kirjoittaa blogissaan useista pudotusvalikoista, joita QGIS:issä on. Olen täysin samaa mieltä, valikoita tuntuu olevan loputon määrä, joiden taakse tärkeimmät toiminnot on piilotettu. Tässä harjoituksessa opin myös käyttämään fix geometries -toimintoa, joka pelasti koko harjoituksen teon. En tiedä, miksi tasoni, jota yritin muokata ei ollut sopiva, mutta asia korjaantui lopulta.

– Siiri

 

Viitteet:

Lindblom, Erika – 5. kurssikerta – 20.2.2023 – https://blogs.helsinki.fi/lierika/2023/02/20/5-kurssikerta/ (luettu 24.2.2023)

Mäklin, Leo – Harjoitus 5 – 3.3.2023 – https://blogs.helsinki.fi/lmaklin/2023/03/03/harjoitus-5/ (luettu 6.3.2023)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *