Kuudes kurssikerta

Tämän viikon QIS jäi minulta väliin oman aikatauluttamisen taidon puutteen vuoksi. Olen juossut ympäriinsä pää kolmantena jalkana koko viikon ja olenkin nyt isovanhempieni vierashuoneessa kirjoittamassa tätä (en enää ees oo). Onneksi on ohjeet ja kavereita, joilta kysyä apua tehtävien tekemiseen.

Tunnin alussa käytiin kävelyllä ja kirjattiin ylös pisteitä ja turvallisuuden tunteita näissä pisteissä. Sen jälkeen jatkettiin sisällä pisteiden laittamista kartalle. yritin tehdä harjoitusta kaverin kanssa, mutta pisteitä emme kartalle saaneet. Luin ohjeet kuitenkin useasti, joten käytännössä minun pitäisi osata tehdä vastaava tehtävä.

Kartta 1. Tulivuoret, jotka ovat viimeksi purkautuneet 1800-1899
Kartta 2. Tulivuoret, jotka ovat viimeksi purkautuneet 1900-1963
Kartta 3. Tulivuoret, jotka ovat viimeksi purkautuneet 1964 tai myöhemmin

 

Kartoissani esitän tulivuoria, jotka ovat viimeksi purkautuneet eri vuosisadoilla. Tulivuoret sijaitsevat kaikilla vuosisadoilla melko samoilla alueilla, esim. Tyynen Meren tulirenkaalla ja Islannin alueella. Näillä alueilla on litosfäärilaattojen reuna-alueita, joten vulkaanista aktiivisuutta esiintyy paljon. Anna Liljefors on käyttänyt hienoja sanoja ilmiön selittämiseen: “Esimerkiksi Tyynenmeren tulirengas erottuu kartoilla selkeästi. Ei ihme, sillä tulirengas on tektonisesti ja vulkaanisesti hyvin aktiivinen.”

Mielestäni on myös kiinnostavaa, että uusimmalla ajanjaksolla on eniten purkauksia, vaikka se ei olekaan pisin ajanjakso. Tämä voi ehkä johtua havainnointimenetelmien parantumisesta ja raportoinnin paranemisesta. 1800-luvulla on voinut tapahtua paljon purkauksia, joita ei olla silloin huomattu, ja joita ei ole jälkikäteen pystytty havaitsemaan.

Kartoista voi myös tutkia alueiden historiaa selittäviä tekijöitä. Jos alueella ei pitkiin aikoihin ole tapahtunut purkausta, voidaan miettiä millaisia vaikutuksia sillä on ollut alueen luonnolle ja väestölle. On myös kiinnostavaa nähdä, kuinka paljon uinuvia tulivuoria oikeasti on ympäri maailmaa ja miettiä niiden vaikutusta alueen kehittymiseen. Kartoilla voisi esittää myös tulivuorten purkauksien ansiosta syntyneitä saarivaltioita ja litosfäärilaattojen reunoja ja niiden vaikutusta tulivuorten sijainteihin.

Opettajana keskittyisin itse luultavasti visuaalisiin esityksiin ja niiden auki selittämiseen. Itse opin hyvin kuuntelemalla, jos oikeasti keskityn, joten opettamisenikin luultavasti noudattaisi samaa kaavaa. Myös itse tekeminen on mielestäni hyödyllistä, joten luultavasti teettäisin myös itsenäisiä- ja ryhmätöitä, joissa pääsisi konkreettisesti tekemään enemmän.

Kartta 4. Historiallisia purkauksia ympäri maailman.

En löytänyt netistä samanlaista karttaa kuin omani, joten päätin ottaa samantyyppisen kartan. Kartalla esitetään eri aikakausina tapahtuneita suuria ja merkittäviä purkauksia.

-Siiri

 

Viitteet:

Liljefors, Anna – Harjoitus 6 – 22.02.2023 – https://blogs.helsinki.fi/annalilj/2023/02/22/harjoitus-6/ (luettu 11.3.2023)

Wikipedia – https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FTimeline_of_volcanism_on_Earth&psig=AOvVaw0Wq1BtX4lB-8zfmhDcN43e&ust=1679144296984000&source=images&cd=vfe&ved=0CBAQjRxqFwoTCOjjuYmC4_0CFQAAAAAdAAAAABAY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *