Suomen kieli – oma kokemukseni

Ausra Domanska

Olen opiskellut suomea siitä lähtien, kun tulin Suomeen opiskelijaksi. Ensimmäinen kohtaaminen oli ruokakaupassa. Jos haluat ostaa hedelmiä ja vihanneksia, sinun täytyy tietää niiden nimet suomeksi. Näin järjestelmä toimii. Niinpä opin ruoka-aineet hyvin nopeasti. Myöhemmin kävin suomen kielen kursseja yliopistossa. Se auttoi ymmärtämään kieliopin perusteet. Silti suomen kieli on hyvin vaikeaa. Sanojen eri muodot poikkeavat paljon perusmuodosta. Minun on vaikea tunnistaa sanoja ja niiden merkityksiä lauseissa. Lisäksi suomalaiset puhuvat puhekielellä, joka eroaa aika paljon virallisesta suomen kielestä. Ihmiset Suomessa puhuvat hyvin englantia, ja suomen kielen harjoittelu julkisilla paikoilla, kuten kaupoissa, kahviloissa jne. on vaikeaa.

Nyt käyn kurssilla, jossa opetellaan puhumaan suomea. Keskustelemme oppilaiden ja opettajan kanssa, yritämme ilmaista ajatuksiamme suomeksi ja ymmärtää muiden ajatuksia. Valitsemme mielenkiintoisia aiheita, luemme tai katsomme uutisia, kuuntelemme suomalaista musiikkia, luemme blogeja. Suomen kielen taitoni paranee vähitellen. Voin puhua suomea postinkantajan, myyjän, tyttökavereiden kanssa, eivätkä he vaihda englanniksi.

 

Kirjoittaja on yliopistotutkija, joka viettää paljon aikaa Viikin laboratorioissa, opettaa maisteriopiskelijoita ja kirjoittaa tutkimusartikkeleita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *