Kaskuja Kapista: Kaiken takana on salaliitto tai ainakin hyvä tarina

Kuten muuallakin maailmassa, on myös Etelä-Afrikassa rutkasti salaliittoteorioita. Aidsista johtuen ehkä enemmänkin kuin muualla.

Kyllä, aids on valtava ongelma maassamme ja se tappaa monia ihmisiä joka päivä. Mutta se tulee muualta Afrikasta, ehkä Zimbabwesta tai Nigeriasta.”

Etelä-Afrikka vetää puoleensa runsaasti siirtolaisia muista Afrikan maista. He asettuvat usein townshipeihin tai niiden laitamille, informal settlementeihin. Heidän pelätään vievän työt, naiset ja niin edelleen, ihan samalla tavalla kuin muuallakin.

Myös aids pistetään usein heidän piikkiinsä.

Rotuerottelupolitiikkakin on jättänyt jälkensä ihmisten ajatuksiin aidsin alkuperästä.

”No, se on valkoisten kehittämä tauti. He haluavat tuhota maamme mustan väestön päästäkseen takaisin valtaan.”

Mutta vaikeahan aidsin alkuperästä on mitään sanoa. Eihän siitä kenelläkään taida olla varmaa tietoa.

Kondomit ovat pidättäytymisen jälkeen tehokkain tapa suojautua hiv:ltä. Joskus kuitenkin epäilevä suhtautuminen taudin alkuperään voi johtaa kohtalokkaisiin valintoihin.

En koskaan käyttäisi kortsua. Niistähän sen taudin ainakin saa. Miten muuten selität sen, että hiv ja aids tulivat samalla, kun kondomeja alettiin jakaa ilmaiseksi?”

Salaliittoteorioita esiintyy joka puolella maailmaa. Muodoltaan ne muistuttavat folkloristiikassa tutkittuja urbaaneja legendoja. Sisällöltään ne ovat usein samankaltaisia, vain paikallisiin olosuhteisiin mukautuneita. Ne ovat nykyversioita vanhoista kansantarinoista.

Niiden avulla voi käsitellä hankalia ja vaikeasti hyväksyttäviä asioita, joiden edessä tuntee itsensä voimattomaksi. Jos kaiken takana on jokin selvästi määritelty paha, on se paljon helpompi sulattaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *