Arkeologiaa Espoossa: Kaivauskurssit ovat ohi mutta viimeisteltävää riittää

Kaivauskurssit ovat ohi ja tutkimusryhmällämme jäljellä on enää muutama päivä kesän 2011 kaivausten dokumentointia ja muuta viimeistelyä. Mankbyn kylätontin yläosan tutkimusalueiden kokonaiskuva on tänä vuonna alkanut hahmottua. Kärsivällisyyttämme palkitaan, kun vuosien varrella kertyneet palapelin palaset alkavat vihdoin muodostaa kokonaisuuksia. Kokonaiset rakennukset alkavat hahmottua. Valmista ei vielä tullut, mutta se oli tiedossa jo ennen kuin tänä vuonna oli ensimmäistäkään lapionpistoa tai lastan viistoa maahan tehty. Työmäärä oli liian suuri yhdelle kenttäkaudelle – ensi vuonna tilanne on luultavasti jo toinen.

 
Rakennuskokonaisuudet on kahden arkeologiharjoittelijamme uusien kaivausalueiden myötä saatu vihdoin rajattua. Sannan alueen mahdollisen kuoppatalon tutkimuksia on helppo jatkaa ensi kesänä. Vastauksia kuopparakenteen funktioon saadaan tuolloin luultavasti hyvinkin pian – ellei arkeologiassa niin tavanomaisia yllätyksiä tule. Annan kaivausalueen avulla on puolestaan saatu rajattua Mankbyn kylän myöhäisvaiheeseen kuuluvaa rakennusriviä, josta alkoi viime viikolla paljastua outoja löytöjä.

 
Annan kaivausalueen ja sen eteläpuolella olevan aiemman alueen rajalta paljastui jo kaksi vuotta sitten palaneen saven taso. jota ei tuolloin ehditty kaivaa kunnolla esiin. Nyt juhannuksen alusviikolla otettiin lastojen sijaan työkaluiksi lapiot, joilla saatiin poistettua uuninperustukseksi epäillyn savitason ympärillä olevat romahduskerrokset. Löydöistämme vastaava Elina kiinnitti ensimmäisenä huomion romahduskerroksesta ja sen alta löytyneen tavanomaisesta palaneesta savesta poikkeavaan kuonaantuneen saven määrään ja koostumukseen. Seuraavana päiävnä löytyi kuonaantunut pala, jollaista ei pitäisi löytyä maalaiskylästä – isoon valettuun esineeseen viittaava pyöreä muoto. Tätä täytyy tutkia vielä huomenna. Olisiko Mankbyssä todella valettu pronssiesineitä vai löytyykö palalle jokin muu selitys? Tätä täytyy vielä yrittää selvittää alkuviikosta ennen kuin kaivauksemme kokonaan hiljenee tämän vuoden osalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *