Mailing list for Anthropology students!

Toomas Gross, the new head of our discipline (since 10/2022), has opened a mailing list for us!

Partial quote from Gross:

“This is to inform you about a new mailing list for anthropology BA and MA students (anthropology-students[at]helsinki.fi).

The aim of this new list is to enable the teaching staff to efficiently and promptly reach anthropology students in corpore and to share teaching-related information on eg. curriculum changes, new courses, and course catalogues, but also to advertise discipline’s events, visitors’ talks, project workshops, etc…

… please subscribe to anthropology-students on your own by sending an email to the address <Majordomo[at]helsinki.fi> with the following command in the body of your email message:

    subscribe anthropology-students 

ps. When commanding majordomo, do not use topics dispite the mails internal warnings, and write your command on the second row of the email, that way the possible formatting will not stop the code from working!

With hugs and kisses, Väki ry<3

Helpotusta pimenevään syksyyn!

Tule torjumaan kaamosmasennustasi manalaisten lämpimään huomaan – ainoaa oikeaa elokuvatyyliä – etnografista leffaa katsellen!

 
Kuppalaan saa saapua kello 17:00, ja ensimmäinen elokuva alkaa 18:00, jonka jälkeen pidämme puolen tunnin tauon. Toinen elokuva alkaa 19:30! Tämän jälkeen jatkamme kapakkaan jauhamaan heränneistä fiiliksistämme!
 
Myymme ja tarjoamme tapahtumassa virvokkeita ja muita leffaherkkuja!

 

ESITYSAJAT: (alustavat)
 
18:00 – Bastards of Utopia (2010) – 55min
19-19:30 – TAUKO
19:30 – Lover and the beloved (2011) – 1h 10min
 
TAPAHTUMAN TIEDOT PÄIVITTYVÄT LÄHIAIKOINA!

 

MITÄ: ETNOGRAFINEN LEFFAILTA!
MISSÄ: Kuppala
MILLOIN: 7.12. klo 17:00 –>
MIKSI: etnoleffabest

Tästä linkinkistä pääset tapahtuman Fb-sivuille:  https://www.facebook.com/events/2121954398120349/

_____________________________________________________

 Tackle your autumn blues by joining us to watch the one and only genre of movies- ethnographic films.

 
You can join us in Kuppala at 5pm. and the first film starts at 6pm. We will have a short break, before running the second film at 7:30pm.
 
We will be serving and selling refreshments and other movie snacks!
 
SHOWTIMES: (preliminary)
18:00 – Bastards of Utopia (2010) – 55min
19-19:30 – BREAK
19:30 – Lover and the beloved (2011) – 1h 10min
 
EVENTS INFORMATION WILL BE UPDATED SOON!

 

WHAT: ETHNOGRAPHIC MOVIENIGHT!
WHERE: Kuppala
WHEN: 7.12. 5PM –>
WHY: etnofilmbestness

Here is the link  to the Fb eventhttps://www.facebook.com/events/2121954398120349/

Mana-ry:n uudistuneet tietosuojakäytännöt

Hei, Mana-ry:n jäsen!

“Tieto on valtaa”, kuten jo brittiläinen filosofi Francis Bacon noin 400-vuotta sitten tiesi julistaa.

Olemme siksi päivittäneet tietosuojakäytäntöjämme uuden 25.5.2018 voimaan astuvan EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti. Osioista toimintaa löydät Mana-ry:n rekisteri- ja tietosuojaselosteen, jossa kerromme minkälaista tietoa jäsenistämme keräämme ja siitä, kuinka näitä tietoja käsitellään. Haluammekin antaa myös selkeää tietoa oikeuksistasi, jotta tiedät minkälaista dataa sinusta kerätään. Muistathan, että voit halutessasi muuttaa  asetuksiasi milloin tahansa.

 

Cool stuff coming up!

Nyt on luvassa mageita juttuja antrofiilistelijöille!

EASA (European Association of Social Anthropologists) järjestää 2014 konferenssin Tallinnassa 31.7.-3.8. Kyseessä siis 13th EASA:n jokatoinenvuotinen (joo, ei varmaankaan ole oikea sana…) konferenssi jossa teemoina:

Collaboration, Intimacy & Revolution
– innovation and continuity in an interconnected world

Wau, vähänkö kuulostaa siistiltä! Lisätietoja löytyy http://www.easaonline.org/conferences/easa2014/

Etkö pääse Tallinnaan?

Ei se mitään! Allegra (jos et jo tiedä mene nyt hyvä ihminen kipinkapin fiilistelemään http://allegralaboratory.net/ ) järjestää EASA:n jälkimainingeissa 4.8.

Stuck at the Gates: Seminar on Migration, Biotechnologies and Limits of Regulation -semman. Puhumassa ovat:

  • Ghassan Hage, University of Melbourne
  • Sarah Green, University of Helsinki
  • Heath Cabot, College of the Atlantic
  • Anna-Maria Tapaninen, University of East Finland
  • Judith Beyer, University of Halle-Wittenberg
  • Husein Mohammed, Centre for Economic Development, Transport and the Environment

Käykäähän lueskelemassa lisää täältä: http://allegralaboratory.net/stuck-at-the-gates-seminar-on-migration-biotechnologies-and-limits-of-regulation/

Hei haloo, ihan mielettömän siisti juttu! Tuonne vaan kaikki, joilla aikaa ja intoa riittää.

Kesäterkuin innolla elokuuta odotteleva ja syksyn metkuihin valmistuva,
Manan hallitus

Mana matkailee: Blogikirjoitus Marokosta 27.2 – 6.3.2014

Antrofuksi Timo tarttuu urheasti haasteeseen ja tuottaa haltioivaa kerrontaa maisemista, joissa suomalaisen antropologian kummisetä taivalsi viiksissään ja silmälaseissaan!

 

sahara

 

Blogikirjoitus Marokosta 27.2 – 6.3.2014  by Timo Tahkola

Helmikuun lopulla nousi aamuvarhaisella Helsinki-Vantaalta kone, joka aloitti 17 antropologian opiskelijan matkan kohti Marrakechiä. Viime vuosisadan alussa Marokossakin seikkailleen suomalaisen etnografin kunniaksi opintoretkelle annettiin nimeksi Westermarkin jalanjäljillä. Matkan järjestäjinä toimi Mana Ry ja matkaa sponsoroi Helsingin Yliopisto.

Siirtymä Suomen pimeydestä Marokon häikäisevään auringonvaloon oli valtava ja saikin ryhmämme pysähtymään heti terminaalin ulkopuolelle palvomaan erittäin lämmittävää aurinkoa. Löysimme kentältä pienen tinkaamisen jälkeen taksin hostelli WakaWakaan, johon ennakkovaraus oli tehty. Aasien, riksojen, mopojen ja autojen kirjo oli valtava. Tienlaidassa kasvavat appelsiinipuut ihastuttivat. Huomion kiinnitti myös palmun mallisiksi muotoillut radiomastot, joissa antennit piiloutuivat kätevästi sen lehmustoon. Afrikan punainen multa hehkui tienlaidoilta.

Illalla keräännyimme keskustan Djemaa el-Fna- nimiselle torille syömään. Ruokaa sulatellessa kiertelimme keskusaukiolla, jossa on opaskirjan mukaan ollut aina 1800-luvun alusta saakka käynnissä erilaisia esityksiä. Ympäri aukiota löytyy myös lukuisia ruokapaikkoja. Marokkolaisia erikoisuuksia on minttuisen yrttiteen lisäksi ehdottomasti Taginit, eli keraamisissa ruukuissa haudutetut liha- ja kasvisruoat. Rosvonpaistin lailla pitkään kypsytetty liha on todella mureaa ja kielelle sulavaa. Erilaiset paikalliset mausteseokset viimeistelivät ruoan.

mausteet

Ja kuhinaa torilla tosiaan oli. Näimme käärmeenlumoajia, tanssivia kääpiötä sekä lantiotansseja huntuihin ja helistimiin pukeutuneilta miehiltä. Lisäksi torilla myytiin kaikenlaisia ruokia kymmenissä numeroiduissa kojuissa, vankkureista kaupattiin appelsiinimehua ja vielä tätä kaikkea tungosta rytmitti joukko kiertäviä leivoskauppiaita. Aukiolla oli myös dramaattista arabian ja ranskankielistä tarinankerrontaa yhditettynä musiikkiesityksiin, sekä loputon määrä muita pieniä toimijoita.

Jokaisen Marokossa herättyyn aamuun kuului erottamattomasti muezzien mineraateista laulamat ruokoushuudot; ”Allaah akbaaar, aalalalalal…”. Suuri toiveemme moskeija-vierailusta kuitenkin kaatui, kun paljastui että moskeijat ovat suljettuina kaikilta ei-muslimeilta. Tämä oli mielestäni hieman yllättävää, kun ainakin Istanbulissa ja Ugandan Kampalassa isoimmatkin käytössä olevat moskeijat ovat avoimia kaikille. Sen sijaan pystyimme ihailemaan labyrinttimäistä vanhaa kaupunkia (Medinaa) ja sen tunnetuinta maamerkkiä, Koutoubijan Moskeijaa.

Westermarkin ajan, eli 1900-luvun taitteen mustavalkoista valokuvataidetta pääsi ihailemaan Le maison De La Photographyssä. Osa valokuvista oli tehty lasinegatiiveilta. Ainakaan silmämääräisesti eivät Marrakechin vanhan kaupungin keskeiset rakennukset juuri olleet sadassa vuodessa muuttuneet.

Keskiaikaista lumoa taas löytyi kuninkaallisen palatsin raunioista. El Badi niminen palatsi oli toiminut myöhäiseltä 1500-luvulta sulttaani Ahmad El-Mansurin hovin kotipaikkana. ”El-Mansour” eli voittoisa on yksi Marokon historian merkittäivimmistä hallitsijoista ja palatsin viileät vankityrmät ovat olleet käytössä vielä 1900-luvullakin. Raunioihin oli nyt lisätty paikallisten taiteiljoiden toimesta erilaisia taideinstallaatioita. Mielenkiintoisin oli puusta rakennettu sokkelikko, jonka osia koskettelemalla pystyi tuottamaan erilaisia vahvistettuja elektronisia ääniä.

Reissun puolivälissä ryhmä hajaantui, ja suurinosa ryhmästä lähti kohti suosittua Essaouiran kaupunkia, jonka medina on Unescon maailmanperintökohde. Kaupunki on hieman kuin Kreikan saaristo sinivalkoisine rakennuksineen. Essaouirasta matka jatkui Casablancaan, jossa on Marokon ainut turisteille auki oleva moskeija. Näin siksi, että se on varta vasten turisteja varten rakennettu, ja vain nimellisesti moskeija.

Eräs Afrikan vilkkaimmista basaareista sijaitsee Marrakechissa. Noilta loputtomilta tavaran täyteisiltä kujilta löysimme sattumalta ruokapaikan, jonka pitäjän serkku Mohammed, eli alias Simo, tarjoitui järjestämään meille kahden päivän retken aavikolle.

Oppaiden avulla vuokrasimme ryhmälle minibussin ja lähdimme matkalle Atlas-vuorten yli aavikkoa kohden. Vuoristotie kulki paikoin yli kahden kilometrin korkeudessa, ja sieltä täältä murtuneet tienvarsimuurit olivat muistutuksena äkillisesti päättyneistä matkoista. Vuorten huiput olivat vielä osittain lumen peitossa, mutta alhaalla laakossa oli vehreää ja värikästä. Raikas vuoristomaisema vaihtui pikkuhiljaa tuulen pyöristämiin kivisiin, dyynimäisiin kalliomuotoihin ja lämpötila nousi samaan tahtiin kun ilmankosteus häipyi. Noin muutama tunti ennen auringonlaskua saavuimme aavikon laitaan, jossa parikymmentä kamelia odotteli suomalaisia selkäänsä. Ratsastimme kameleilla auringonlaskuun aavikolle.

kamelit

Illalla nautimme paimentolaisteltassa hyvän keiton ja lihapadan, jonka jälkeen vietimme pienen musisointihetken teltan ulkopuolella olevilla isoilla matoilla. Instrumentteina oli pienet perulaiset bongo-rummut, paikallinen kolmikielinen bassosoitin, metalliset castanetsit, sekä hieman suurempi bassorumpu. Ilta huipentui dyynillä vietettyyn pitkään hiljaiseen tähtien katseluhetkeen.

berberi

Ennen enemmistön poistumista Marokosta oli Marrakechissä vielä aikaa viettää yksi kokonainen shoppailupäivä. Vanhan kaupungin kapeat kujat olivat loputtoman pullollaan tavaroita ja kauppiaita. Myynnissä oli kaikkea rukouskaavuista, vesipiippujen kautta länsi-Afrikkalaisiin muinais-naamioihin. Ostettua sai myös Gekko-liskoja, puisia shakkilautoja, lukuisia mausteita, värikkäitä mattoja, monenvärisiä nahkalaukkuja, suitsukkeita, hedelmiä, kenkiä, tuhansia erilaisia kaulakoruja, hopealamppuja jne. Hinnat alkoivat pilvistä ja päätyivät pitkän väittelyn jälkeen kohtalaisen halvoiksi. Suomalaisia tämä tavaroiden määrittämätön, ikusesti elävä arvo meinasi hieman rasittaa.    Kauppiaat saattoivat olla päällekäyviä ja ilmassa vedätyksen tuntua. Lisämomentin pienten kujien hektisyyteen toi silloin tällöin ohi vilahtavat moottoripyörät, riksat, aasivankkurit tai polkupyörät.

Viikon jälkeen suurin osa lähti paluulennolle. Jäljelle jääneet suunnistivat kohti rannikkoa ja siellä sijaitsevaa pientä kalastajakylää.

 

ryhmäkuva

Mana Twitterissä ja Instagramissa!

HOX!

Nyt se on tapahtunut: Mana ry on aloittanut sometnografiansa! Eilen 24.2.2014 Manan kevätkokouksen yhteydessä mana kirjoitti ensimmäisen twiittinsä ja julkaisi ensimmäisen kuvansa Instagramissa. Nappaa tästä Manan uudet käyttäjätilit ja nää mitä Mana-aktiivit postaavat internetin syöveihin.

Manan twitter-tili löytyy nimimerkillä @Manaryhallitus, ja Mana vaikuttaa Instagramissa nimellä manaryhallitus. Muista myös Mana ry:n facebook-sivut, jonne yleensä tieto kantautuu myös hyvin vikkelään.

#Soitbegins, terveisin Atk-vastaava Tapsa

Mana ry:n kevätkokous!

Lämpimästi tervetuloa Mana ry:n kevätkokoukseen 24.2.2014 Uudelle ylioppilastalolle Marx-kokoushuoneeseen klo 19. Kokouksessa hyväksytään toiminta-avustuksen liitteet. Tarjolla on myös jotakin pientä syötävää. Ohessa kokouksen esityslista!

Linkki facebook-eventtiin: https://www.facebook.com/events/608609752540899/?fref=ts

MITÄ: Mana ry:n sääntömääräinen kevätkokous
MISSÄ: Uusi Ylioppilastalo, 3. krs, Marx-kokoushuone
MILLOIN: 24. helmikuuta 2014 klo 19

VUOSIKOKOUKSEN ESITYSLISTA / Mana ry
Maanantaina 24.2.2014, klo 19
Uusi Ylioppilastalo, 3.krs, kokoushuone Marx
Annika Lepistö

1.Kokouksen avaus
2.Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3.Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4.Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5.Esitetään edellisen vuoden toimintakertomus, edellisen tilikauden tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
6.Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä edellisen vuoden hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7.Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä määrätään jäsenmaksun suuruus
8.Muut asiat
9.Kokouksen päättäminen

Ystävällisin terveisin
Annika Lepistö
Puheenjohtaja 2014
Mana Ry