Osa 7 Ihminen on kokonaisuus

Välillä en voi kuin ihmetellä, miten usein ongelmiin etsitään vain lääketieteellistä selitystä ja kuinka kaikkia vaikeuksia pyritään hoitamaan lääkityksellä. On olemassa useampia esimerkkejä siitä, kuinka ihmiset alkavat itse säädellä lääkitystään ja se muuttuu hoidosta huumeeksi. Se mikä alkaa laillisesti, muuttuu laittomaksi.

Ihminen on fyysinen, psyykkinen, emotionaalinen ja sosiaalinen toimija ja kokija. Nämä kaikki ulottuvuudet vaikuttavat hänen hyvinvointiinsa. Harras toiveeni on, että tulevaisuudessa ihminen ymmärrettäisiin vielä paremmin näin eikä vain lääketieteellisenä tai fyysisenä objektina.

Ihminen kantaa mukanaan sukunsa geenejä mutta myös suvussa kulkevia salaisuuksia tai raskaita yhteiskunnallisia kokemuksia. Ihmisten vaikeudet ovat usein sidoksissa kunkin ajan yhteiskunnallisiin oloihin ja sen ajan uskomuksiin hyvästä elämästä. Vaikeuksien ei tarvitse välttämättä syvetä tai jatkua, jos yhteiskunnassa harjoitetaan oikein kohdennettua hyvinvointipolitiikkaa. Hyvinvointipolitiikalla voidaan ohjata yhteiskunnan tasa-arvoista ja oikeudenmukaista kehitystä.

Vaikeissa perhetilanteissa tarvitaan usein taloudellista tukea, arkista kotiapua tai terapeuttisia päihde- tai mielenterveyspalveluja. Kokonaisvaltainen ymmärrys ihmisestä avaa ymmärrystä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyön mahdollisuuksille.

Se mikä ei maksa mitään, on se, miten me kohtaamme muut ihmiset. Toisia arvostava kohtaaminen antaa mahdollisuuden kuulla muita ja tulla myös itse kuulluksi. Myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat näin tuntea itsensä arvostetuiksi tässä yhteiskunnassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *