Muutoksentekijä 2.0

Unelmia, ruokaa, ratkaisuja ja tietenkin innovaatioita. Marraskuussa alkanut Minustako muutoksentekijä on ensimmäinen Viikki Food Design Factoryn  (VFDF) järjestämä kurssi, joka on luotu opiskelijoilta ja tiedekunnalta saatujen toiveiden ja palautteen pohjalta. Kurssin aikana on tarkoitus pohtia omaa roolia ruokajärjestelmän muuttajana luentoja seuraamalla ja oppimispäiväkirjoja kirjoittamalla. Päiväkirjan tavoite on olla haastamassa omaa ajattelua ja etsiä mahdollisuuksia vallalla olevasta ruokajärjestelmämurroksesta. Luentojen tarkoituksena onkin tuoda inspiraatiota ja teoriapohjaa oman ajattelun ja kirjoittamisen tueksi.

Vaikka kurssi onkin laajuudeltaan suhteellisen pieni (2op), emme halunneet aloittaa muilla tavoin pienesti. Varasimme kurssille Viikin uudistuneesta Infokeskus Koronasta ison infotorin luentosaliksemme ja saimme kurssillemme yli 100 opiskelijaa lähes kaikista eri tiedekunnista. Monista muista kursseista poiketen, halusimme tarjota kurssia kaikille HY:n opiskelijoille, sillä yksi VFDF:n tarkoituksena ja tavoitteena on olla mahdollistamassa monialaisten tiimien rakentumista. Ratkaisujen löytäminen ei katso mitä alaa opiskellaan ja opiskelija voikin olla psykologi, lääkäri tai biotieteilijä. Monialaisten tiimien siivittämänä ruokajärjestelmämurros ja ratkaisujen löytäminen on mahdollista.

Idea kurssille lähti ymmärryksestä, että tarvitsemme ruokajärjestelmämurrokseen innovaatioita ja yksi keino niiden löytämiseksi olisivatkin innovaatiohenkiset opiskelijat. Kolmen ensimmäisen viikon jälkeen saamamme palautteen perusteella olemme voineet todeta kurssin osuneen juuri sinne, minne olemme halunneetkin. Opiskelijat ovat todenneet kurssin olevan tähänastisten opintojen yksi mielenkiintoisimmista kursseista, ja olemme saaneet sekä läsnä, että zoomissa runsaan osanoton luennoillemme. Edustimme myös Viikki Areenassa, eli Viikin kampuksen työelämätapahtumassa, jossa Reetta Kivelä kertoi unelmistaan. Tapahtumassa monet kurssilaiset tulivat kiittelemään  kurssista, joka auttaa ymmärtämään omaa rooliaan muutoksentekijänä.

Ensimmäisten luentojen aiheet ovat olleet edellä mainittu ruokajärjestelmämurros, unelmat ja innovaatiot. Ensimmäinen luento käsitteli ruokajärjestelmämurrosta ja luento oli VFDF:n Laura Forsmanin käsialaa. Viime viikolla Origin By Oceanin perustajajäsen Mari Granström inspiroi opiskelijoitamme hienolla tarinallaan matkalla kohti yrittäjäksi. Samaisella luennolla Reetta avasi omia unelmiaan ja syitä lähteä perustamaan Gold&Green Foods Oy:ta. Pitämiemme luentojen aikana olemme saaneet aikaiseksi hyvää keskustelua sekä luentosalissa että luentojen jälkeen.

Olemme olleet todella iloisia saamastamme hyvästä palautteesta, minkä lisäksi mahtavat opiskelijamme ovat osoittaneet hienoa oma-aloitteisuutta kurssin kehittämisen suhteen. Saimme toisen luennon jälkeen viestiä, että opiskelijat toivoisivat kurssille Moodleen esittelyalueen, jossa opiskelijoiden on mahdollista tutustua toisiinsa. Loimme alueen välittömästi ja se on nyt kaikille kurssin opiskelijoille avoimena. Olemme iloisia kaikista kurssin aikana tai sen jälkeen syntyvistä yhteyksistä. Tavoitteenamme on istuttaa opiskelijoihin jo yliopistovaiheessa yrittäjyyden siemen.

Minustako muutoksentekijä on vasta alkua syksyllä VFDF:n ja Helsingin Yliopiston koulutusyhteistyölle. Vuodesta 2023 eteenpäin on tarkoituksena tarjota useampien innovaatio- ja startup -aiheisten kurssien kokonaisuus. Odotamme innolla tulevaisuuden kursseja ja keskusteluja. Mikäli sinulla ilmenee jo nyt ideoita kursseihin liittyen, ota ihmeessä yhteyttä.

Isa Stucki
koulutuskoordinaattori & elintarviketalouden ja kulutuksen opiskelija
Viikki Food Design Factory ja Helsingin yliopisto
@isastucki
viikkifooddesignfactory@helsinki.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *