oikeesti vika postaus

viikko 7 


Huh huh postauksia on nyt kirjoiteltu kaksi päivää putkeen, harmi ettei tähän ollut mitään helpompaa tapaa.. heh heh …

Itsenäisessä tehtävässä halusin tutkia autojen lukumäärää maailmassa, koska halusin miettiä onko kulkuneuvojen määrä valtioissa suhteessa jotenkin mielikuviin, jota näistä valtioista tulee erityisesti ympäristöarvojen kannalta.

Tehtävä osoittautuikin hankalaksi, sillä luotettavaa tietoa autojen lukumäärästä sai hieman kaivaa. Ensimmäinen ideani oli verrata Yhdysvaltojen osavaltioiden rekisteröityjen autojen määrää suhteessa osavaltion raidelinjoihin, mutta tällainen tilastotieto oli maksullista ja niin vakavissani en tätä kurssia halunnut ottaa.

Koko maailman tasoista tietoa olikin yllättävästi helpompi löytää. Maailman terveysjärjestö WHO on tuottanut taulukon, jossa on valtioittain rekisteröityjen ajoneuvojen määrä. Valtiosta riippuen luku oli saatu luku oli kerätty vuosien 2015 – 2017, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, jolloin data oli esimerkiksi vuodelta 2007. Tieto on siis haettu tältä sivustolta.

Autodataa vaikeampaa oli oikeastaan löytää ladattavaa dataa maailman väkiluvusta. YK:n latauslinkki oli huollon alla, joten kaivelua internetin syövereissä piti hieman tehdä…

kuva 1 – ei harmittanut yhtään ei 

Datan kuitenkin lopulta löydin täältä

Tavoitteena oli siis yhdistää kaksi csv-tiedostoa valtioiden nimen perusteella, joka sujui pääosin hyvin. Muutaman valtion kohdalla nimissä oli eroa, esimerkiksi Yhdysvalloista käytettiin kirjoitusasua “United Stated” ja “United States of America” ja Etelä-Koreasta “South-Korea” ja “Republic of Korea”. Join toiminto ei siis aluksi toiminut ja manuaalisesti korjasin kirjoitusasut yhteensopiviksi, jotta toiminto onnistuisi.

Lopputuloksena syntyi siis tällainen kartta (kuva 2)

Kuva 2 – autojen lukumäärä maailmassa suhteutettuna väkilukuun 

Kuten kartasta (kuva 2) huomataan se on melko masentava. Kaikista valtioista ei löytynyt dataa autojen lukumäärästä ja ne näkyvät tässä valkoisella. Autojen suhteellinen lukumäärä on melko tasainen ympäri maailmaa. Tein myös karttaesityksen ilman suhteutusta väkilukuun ja se näytti tältä (kuva 3)

Kuva 3 – Autojen absoluuttinen lukumäärä maailmassa

Autojen lukumäärä näyttäisi jakautuvan absoluuttisina lukuina epätasaisesti, mutta koska tiedämme totuuden voimme nauraa makeasti.

 


 

Kurssi alkaisi nyt olemaan paketissa ja olen aika ylpeä itsestäni. Mielestäni olen onnistunut vahvistamaan GIS-taitojani, vaikka en tiedä kuinka hyvin se näkyy blogissani. Karttaohjelmien käyttäminen tuntuu luonnolliselta ja osaan googlailla ongelmia, enkä luovuta jos en heti ymmärrä mikä työkalu, prosessi tai menetelmä sopisi parhaiten. QGIS:in käyttämiseen olen saanut paljon itsevarmuutta ja aio tulevaisuudessa käyttää ohjelmaa omiin pikku projekteihin, sillä vaikka en usko että haluan opiskella enää gis-kursseja niin en halua menettää taitoa kokonaan.

Kurssin suoritin rimaa hipoen, palautukset 3 – 7 olivat kaikki myöhässä ja vittaukset muiden blogeihin tutustuminen jäi melko vähäiseksi, vaikka niihin tutustuinkin jokaisella kurssikerralla. Toivon kuitenkin että tämä riittää ja emme enää tapaa seuraavana vuonna tämän kurssin parissa. <3 Heipparallaa!

Kuva 4 – Visuaalinen representaatio itsestäni suorittamassa tätä kurssia

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *