I will miss u QGIS

Kaikista epäilyksistä huolimatta viimeisestä kurssikerrasta on vihdoin selviydytty! Tuloksena on kaksi karttaa, joista toisesta (Kuva 1.) valitettavasti puuttuu mittakaava ja pohjoisnuoli tallennuserheen takia. Olisihan se kohtuutonta jos kaikki menisi putkeen tässä vaiheessa matkaa.

Kurssikerralla pääsin tutustumaan maastotietokantaan ja kaivamaan aiemmin tarjottimella ojennetut aineistot karttaa varten aivan itse. Matka oli pitkä ja kryptinen: aineisto oli muokattu salakielelle, jottei siitä pääsisi jyvälle heti ensitarkastelulla. Onneksi jostain syövereistä oikeilla hakusanoilla löytyi opas nimeltä Maanmittauslaitoksen maastotietokohteet – syöttämällä numerokoodia toisensa perään alkoi layereiden salat aukenemaan  myös minulle. Lopulta kartalta oli eriteltynä jos jonkinlaista aluetta ja viivaa, niissä määrin, että oli vaikea päättää mitkä jättäisi kartalle.

Kuvassa 2 näette silmät kirvelemään saavan esityksen korkeusvaihteluista Tampereen seudulla. Tämän ihmeen toteutin kurssikerta 4 oppien avulla: korkeusmallin, rinnevarjostuksen ja korkeuskäyrien luominen sujui tällä kertaa jo kyynelittä, ihan muutamassa minuutissa. Jotain on siis selvästi jäänyt käteen! Visualisointi ei ehkä mennyt ihan putkeen, ja onpa karttaan tungettu mahdollisesti hieman liikaa tavaraa, mutta päällimmäisenä fiiliksenä on kuitenkin hyvä mieli siitä, että toiminnot alkavat pikku hiljaa hanskassa.

Fiilis on hyvä! Kurssi oli kiva! Jee! Kiitos kaikille lukeneille! Empä malta odottaa että pääsen taas leikkimään QGIS:n ja tietokantojen ja metadatan kanssa! Wihii!

Kuva 1. Synkkä visualisointi Tampereen seudusta. Kartasta voidaan vertailla esimerkiksi Ylöjärven ja Tampereen infrastruktuuria: Tampereen puolella on selvästi enemmän tiheää asutusta ja tiestöä, Ylöjärvellä taas peltoja.
Kuva 2. Tampereen korkeusvaihtelut erottuvat sekavasta kartasta hieman huonosti, sillä tiestöä ja rakennuksia on niin paljon. Ylöjärven puolella vaihtelut ovat selkeämmin näkyvissä, alue on melko tasaista.

Lähteet
MML:n maastotietokohteet (https://www.maanmittauslaitos.fi/sites/maanmittauslaitos.fi/files/old/maastotietokohteet.pdf) (luettu 25.2.2019)

Maastotietokanta ja korkeusmalli löytyivät(https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *