Tulivuoria ja järistyksiä

Viime viikon kurssikerralla harjoiteltiin Epicollect5-sovelluksen käyttöä. Sillä tuotettiin itse pistemuotoista aineistoa, joka esitettiin kartalla interpoloinnin avulla. Interpolointi ja aineiston tuonti QGIS-ohjelmistoon osoittautui yllättävän hankalaksi nakiksi, ja Ilonan kanssa kulutimmekin lähes kolme tuntia alkujummailuun. Lopulta päästyämme kartalle ideasta onnistuimme kuitenkin tuottamaan kartan turvallisuuden kokemuksesta Kumpulan alueella (Kuva 1.).

Seuraavaksi valmisteltiin karttoja hasardeista, joita voisi hyödyntää opetusmateriaaleina. Karttani(Kuva 2.-4.) onnistuivat omasta mielestäni melko hyvin, mutta toki parannettavaa aina olisi. Kartat esittivät maanjäristyksiä maailmankartalla eri aikaväleinä (Kuvat 2.,3.), sekä tulivuorten ja maanjäristysten sijaintien yhteyttä (Kuva 4.).  Opetuksen kannalta tärkeä lisä karttoihin olisi ollut esimerkiksi litosfäärilaattojen rajat, ja tällöin ne sopisivat myös niiden tutkimiseen ja maanjäristysten synnyn selittämiseen
Maanjäristyskarttoja on kuitenkin mielenkiintoista tutkiskella, ja niistä voikin havaita muutosta maanjäristysten voimakkuudessa ja sijainnissa. Tulivuoria esittävään karttaan (Kuva 4.) olisi voinut lisätä myös lisätietoja tulivuorista, kuten Elina on tehnyt blogissaan.

Aivan uskomattoman hienoja ovat Amelian kartat, jotka on zoomattu esittämään esimerkiksi Etelä-Amerikan tulivuorten keskittymiä ja niiden korkeutta/syvyyttä. Kartoista on myös helpompi erottaa yksityiskohtia, mikä on aika siistiä!

Kuva 1. Epicollect5-sovelluksen avulla kerätty pisteaineisto esitetty kartalla interpoloinnin avulla.
Kuva 2. Yli 7 magnitudin maanjäristykset vuosina 1980-1999
Kuva 3. Yli 7 magnitudin maanjäristykset vuosina 2000-2019 (21.02.2019 mennessä)
Kuva 4. Maailman tulivuoret ja maanjäristykset vuosina 2000-2019

 

Lähteet

Huhtinen, E. ”Auringonpaistetta ja onnistumisen tunteita” (https://blogs.helsinki.fi/huhelina/2019/02/22/viikko-6-auringonpaistetta-ja-onnistumisen-tunteita/) (luettu 25.2.2019)

Cardwell, A. ”Maastossa seikkailua ja luonnonhasardeja” (https://blogs.helsinki.fi/amca/2019/02/21/299/) (luettu 25.2.2019)

2 vastausta artikkeliin “Tulivuoria ja järistyksiä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *