Fuksiaakkoset

Yleinen sanasto


Aimo Annos
Kannunvalajien fukseille suunnattu nettisivu, josta löydät mm. tietoa opiskelusta ja opiskelijaelämästä valtsikassa, järjestöesittelyt sekä fuksipassin ja -sanaston.

Ainejärjestö
Ainejärjestö -termiä käytetään yleensä, kun tarkoitetaan opintosuuntakohtaista järjestöä. Tällainen yhteenliittymä kokoaa yhteen samaa opintosuuntaa tai alaa opiskelevia, ajaa opiskelijoiden yhteisiä etuja ja järjestää erilaista toimintaa. Yleisempi kattokäsite on opiskelijajärjestö. Erityisesti syksystä 2017 alkaen kun Statuksen, Stydin, Stigman ja Kontaktin edustamat oppiaineet ovat yhdistyneet sosiaalitieteiden kandiohjelmaksi, ainejärjestö -termi saattaa olla vanhentunut käsite. Ainejärjestöllä viitataan kuitenkin yleensä juuri edellä mainittuihin.

Akvaariotentti
Tentti, jossa ei ole läsnä valvojaa. Sen sijaan tenttijöitä valvotaan valvontakameran välityksellä. Tästä johtuen akvaariotentin säännöt ovat tiukemmat kuin tavallisessa (tiedekunta)tentissä. Tenttiakvaarioon saa ottaa mukaan vain opiskelijakortin ja avaimen lokerikkoon, jossa säilytät tavaroitasi tentin aikana 2 euron panttia vastaan. Ennen tenttiä on tärkeää tarkistaa tila sekä tietokoneen tunnus, jotta pääset aloittamaan tentin sujuvasti.

Aleksandria
Fabianinkadulla sijaitseva oppimiskeskus, jossa magneettiavaimen hankkinut opiskelija voi opiskella vuorokauden ympäri ja muutkin aukioloaikojen puitteissa.

Alina
Uudella ylioppilastalolla sijaitseva ja kaikkien järjestöjen käytössä oleva tila, jossa järjestetään sitsejä sekä kaikenlaisia muita bileitä.

Dekaani
Valvoo tiedekunnan toimintaa sekä vastaa tiedekunnan yleisestä toiminnasta, henkilöstöhallinnosta ja taloudesta. Dekaanina toimii professori Liisa Laakso.

Diskurssi

Sosiaalitieteiden oma ainejärjestölehti, jonka tekemiseen kuka tahansa sosiaalitieteilijä voi osallistua esimerkiksi kirjoittamisen, taittamisen tai kuvittamisen muodossa. Diskurssin löytää muun muassa täältä.

Domma
Domus Academica, joka sijaitsee Kampissa. Dommalla on muun muassa opiskelija-asuntoja ja erilaista opiskelijatoimintaa.

Edari
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan eli HYY:n edustajisto, joka koostuu opiskelijoista. Voit ajatella, että edari on niin kuin eduskunta. Edarin lisäksi HYY:llä on hallitus, jonka jäsenet tekevät täysipäiväistä työtä opiskelijoiden edunvalvonnassa.

Haalarit
Opiskelijan rakas kura-asu, joka suojaa opiskelijatapahtumissa säällä kuin säällä. Valtsikkalaiset tunnustavat kirkkaanpunaista.

HYY
Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Ajaa opiskelijan etua ja muun muassa tukee ainejärjestöjä taloudellisesti sekä tarjoamalla opiskelijoiden käyttöön tiloja.

Kaapelinvalajat
Kannunvalajien oma sähköpostilista, jossa tiedotetaan kaikesta opiskeluun ja opiskelijaelämään liittyvästä. Tuutori opastaa liittymisessä, tai sitten voit katsoa ohjeet alempaa muistilistasta.

Kaisa-talo, pääkirjasto
Helsingin yliopiston pääkirjasto sijaitsee Kaisa-talossa Kaisaniemessä Fabianinkadulla. Kaisa-talosta on kulku oppimiskeskus Aleksandriaan.

Kannu Games
Kannunvalajien alkusyksyllä järjestämä tapahtuma, jossa uudet fuksit voivat tutustua toisiinsa sekä tuutoreihin ja muihin vanhempiin opiskelijoihin. Leikkimielisia kilpailuja Suomenlinnassa.

Kannunvalajat
Tai tuttavallisemmin Kannu, eli Helsingin yliopiston valtiotieteiden opiskelijoiden tiedekuntajärjestö. Kannu on valtsikan kaikkien ainejärjestöjen kattojärjestö.

Klixi
Valtsikan kirjaston (Unioninkatu 35) aulatila, joka toimii hengailupaikkana. Klixillä myös myydään usein lippuja Valtsikan opiskelijatapahtumiin. On saanut nimensä legendaarisen kahviautomaatin mukaan.

Kuppala
Järjestötila Valtsikan sisäpihalla. Nimi on peräisin ajalta, jolloin tila toimi yliopistollisen keskussairaalan iho- ja seksitautien klinikkana.

Metsis
Metsätalo eli U40 (Unioninkatu 40). Unicafe, humanistisen tiedekunnan kirjasto ja luentosaleja.

Oodi
WebOodista näet omat tietosi ja opintosuorituksesi. Sen kautta myös ilmoittaudutaan kursseille ja tiedekuntatenttiin. Toistaiseksi on epäselvää, käyttävätkö vuoden 2017 fuksit enää lainkaan WebOodia.

Opintopiste
Opintopisteet eli oparit, pojot tai nopat kertovat kurssin laajuuden. Yksi opintopiste vastaa virallisesti noin 27 tunnin työmäärää. Kurssien suorittaminen on “noppien tekemistä”.

Periodi
Yliopistossa lukuvuosi jakautuu neljään opetusperiodiin. Periodien väliin jää väliviikko, jolloin ei tavallisesti järjestetä opetusta.

Portsu
Porthania, josta löytyy muun muassa Unicafe, luentosaleja ja yliopistoliikunnan jumppatila.

Pääkkäri
Yliopiston päärakennus eli PR, jossa on uusi ja vanha puoli. Pääkkäriltä löytyy muun muassa Unicafe, luentosaleja sekä opintoneuvontaa.

Sitsit
Akateemiset pöytäjuhlat, joilla syödään, juodaan ja lauletaan juomalauluja. Pukeutuminen usein astetta hienompaa kuin arkena.

Snellmania
Valtsikan päärakennus eli U37 osoitteessa Unioninkatu 37, josta löytyy  ATK-luokkia sekä valtsikan laitosten ja tiedekunnan hallinnon tiloja.

Tiedekuntatentti
Tiedekuntatentti eli tedari on pääsääntöisesti lauantaiaamuisin järjestettävä ilotapahtuma, jossa voi suorittaa kirjatenttejä. Kullekin pääaineelle ja opintokokonaisuudelle on omat tenttipäivänsä, jotka selviävät opinto-oppaasta.

Tutkain
Kannunvalajien julkaisema perinteikäs lehti, jota on julkaistu vuodesta 1964.

Tuutor
Vanhempi opiskelija, joka auttaa uusia fukseja opintojen alkutaipaleella ja perehdyttää yliopisto-opiskelun saloihin. Tuutorin puoleen voit kääntyä kaikissa opiskeluun ja opiskelijaelämään liittyvissä asioissa. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan!

Unicafe
HYY:n omistamat Unicafet tarjoavat edullista ja maukasta ravintoa valuuttaa ja opiskelijakorttia vastaan.

Uusi
Eli Uusi Ylioppilastalo. Vierestä löytyy Kaivopiha sekä Vanha Ylioppilastalo. Uudella sijaitsee muun muassa HYY:n toimisto ja Alina-sali.

Valtsika
Valtiotieteellinen tiedekunta.

Vuosijuhlat
Vuosijuhlat eli vujut on akateeminen perinne ja hieno iltapukujuhla, jossa juhlitaan järjestön vuosipäivää näyttävästi ja prameasti etikettisääntöjen siivittämänä. Seuraavana aamuna kerätään voimia silliksellä eli silliaamiasella.

Wanha
Vanha ylioppilastalo, jossa järjestetään monenlaisia opiskelijatapahtumia. Sijaitsee Helsingin ytimessä.

Ylioppilaslehti
Ylioppilaslehti eli Ylkkäri toimitetaan kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille kotiin. Ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa.

 

TAPAHTUMASANASTO

Kuppala-bileet
Kuppalassa eli valtsikan bilekellarissa Snellmaniaa vastapäätä pidetään muutamat pippalot vuodessa vaihtelevilla teemoilla. Syksyllä juhlitaan tietysti fuksien tuloa. Kuppalaan voi tulla koko illaksi tai vaan käväisemään. Kellari muuntautuu milloin paratiisikeitaaksi, milloin talviseksi ihmemaaksi. Kuppalan seinillä voi havaita jälkiä ikimuistoisista illoista.

Sitsit
Akateemiset pöytäjuhlat koostuvat laulusta, snapsista, kylmästä ruoasta ja tietysti loistavista jatkoista. Konstruktio järjestää fuksisitsit aivan opintovuoden alussa, mihin ovat tervetulleita vanhemmatkin sosiaalitieteiden opiskelijat – ja tottakai muidenkin järjestöjen sitseille kuuluu osallistua. Se, ettei tunne ketään, ei ole hyväksyttävä tekosyy, sillä pöytäseurueeseen tutustuu tahtomattaankin. Mukaan otetaan aina valtsikan punainen laulukirja, jotta muistot sitseistä säilyisivät aina mukana!

Pikkujoulut
Pikkujoulut ovat olleet perinteisesti olleet fuksien tilaisuus näyttää kyntensä bileiden järjestäjinä. Tapahtumaan osallistuu myös väkeä laitoksilta ja perinteisesti opiskelijoita monelta vuosikurssilta.

Opintomatkat
Opintomatkoilla tutustutaan toisiin kulttuureihin opiskelijaporukalla kokonaisvaltaisesti ja käydään vierailulla myös paikallisessa opinahjossa.

Excut, excursiot eli ekskursiot
Ekskursiot ovat tutustumista työelämään tai muihin kiinnostaviin ammatillista osaamista kehittäviin kohteisiin. Ekskursio voi tarkoittaa esimerkiksi tutustumista sosiaalitieteilijöitä työllistävään tahoon. Opiskelijat saavat tärkeää tietoa mahdollisuuksistaan ja voivat luoda kontakteja tuleviin työnantajiin. Myös muiden tahojen järjestämille excuille kannattaa osallistua, kun kohde kiinnostaa. Usein ekskuista tiedotetaan yleisillä sähköpostilistoilla niin, että myös kyseisen ainejärjestön ulkopuoliset voivat ilmoittautua mukaan. Konstruktio pyrkii toteuttamaan ekskursioita yhdessä pienten järjestöjen kanssa, jotta voimme tarjota myös alakohtaisia työelämän näkymiä monipuolisesti.

Kulttuuri
Pienet sosiaalitieteiden ainejärjestöt ovat tarjonneet runsaasti kulttuurikokemuksia jäsenistöilleen. Konstruktio pyrkii yltämään korkealle asetettuun rimaan, tarjoamalla mm. teatteri- ja museokäyntejä edullisemmin hinnoin, mahdollisesti yhteistyössä pienempien järjestöjen kanssa.

Urheilu
Konstruktion jäsenistölle tarjotaan myös urheilutapahtumia. Syksyllä 2017 on tiedossa ainakin olympialaiset, ja sosiaalitieteiden yhteisen jalkapalloseuran Muurisen Potkun eli MuPon kanssa on mahdollista osallistua koko yliopiston jalkapallopeleihin. Kannunvalajat järjestävät kaikille valtsikalaisille yhteiset 5 & 10 kilometrin hölkät joka kevät.