Upea, uudistuva Uzbekistan – Raportti VIExpertin opintomatkasta Uzbekistaniin 7.–12.4.2024

Teksti: Konsta Leikas, Larissa Potkonen, Kamille Grigonyte

Kuvat: Veera Saukkonen, Konsta Leikas

Elokuussa 2023 VIExpert-maisteriopiskelijoiden vuosittainen kesäkoulu oli juuri saanut hienon päätöksen. Lammin biologisen aseman luokkahuoneessa oli valloillaan pirteä, jo seuraavaan kevääseen kurkottava tunnelma, ja viikon huipensi hyvin tiukka ulkomaan ekskursio -äänestys. Vain muutaman äänen johdolla kohteeksemme valikoitui Keski-Aasian väkirikkain maa, Uzbekistan. Matkalle Taškentiin lähtivät Suomen eri yliopistoissa opiskelevan 17 opiskelijan lisäksi Helsingin yliopiston henkilökunnan edustajat Hanna Peltonen ja Sirke Mäkinen.

SUNNUNTAI 7.4.

Taškent, Caravan

18.00

Ekskursiomme virallinen ohjelma alkoi sunnuntaina 7.4. yhteisellä illallisella ravintola Caravanissa lähellä Taškentin keskustaa. Perinteinen uzbekistanilainen ruoka ja ensimmäinen yhteinen koko konkkaronkan kokoontuminen eivät olleet ainoat syyt, jotka innostivat 19-jäsenistä ryhmäämme. Tapasimme nimittäin illallisella paikallisen kontaktimme, Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa työskentelevän Sijia Lin ja hänen miehensä Samuel Lammin. Vapaamuotoisella illallisella vaihdoimme ajatuksia ja saimme paljon informaatiota Uzbekistanin poliittisesta kehityksestä ja ilmapiiristä sekä yleisesti maassa elämisestä paikallisena ja ulkomaalaisena. 

MAANANTAI 8.4.

ETYJ

10.30–12.00 

Maanantaiaamuna suunnitelmamme olivat selkeät. Ohjelmatiimi oli sopinut tapaamisen Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö ETYJ:n Uzbekistanin kenttäoperaatiopäällikön Antti Karttusen kanssa ETYJ:n toimistoon. Karttunen kuvaili projektin tavoitteita ryhmällemme: pääasiallisena tarkoituksena on tukea Uzbekistanin valtiota lainsäädännön kehittämisessä ja ETYJ:n suosittamien muutosten toimeenpanemisessa niin talouden, politiikan, puolustushallinnon kuin ympäristöasioidenkin kentällä.

Karttunen korosti puheenvuorossaan sitä, kuinka tärkeää on edistää ylikansallisen yhteistyön mukaisia tavoitteita Uzbekistanissa, vaikka Ukrainan sodan myötä jäsenmaiden yhteistyöilmapiiri onkin muuttunut aiempaa hankalammaksi. Esittelytilaisuuden avoimessa kysymysosiossa ryhmämme sai esittää Karttuselle ja muille ETYJ:n delegaation edustajille kysymyksiä.

Peltonen, Sirke Mäkinen ja Reveka Pisimisi kuuntelevat matkanjohtaja Nelly Meerin (toinen oikealta) esittämää kysymystä.
Opiskelijaryhmämme poseerasi ETYJ:n Uzbekistanin kenttäoperaatiopäällikön Antti Karttusen kanssa tapaamisen jälkeen.

Nordic University

14.00–16.00

Seuraava maanantain kohteemme oli yksi Taškentin uusimmista yliopistoista: Nordic International University. Vuonna 2022 perustettu opinahjo tekee yhteistyötä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa ja pyrkii soveltamaan Suomen koulutusjärjestelmän mukaisia osa-alueita opiskelusuunnitelmassaan. Yliopistossa toimii suomen kielen opettajana myös Kareliassa työskennellyt yliopisto-opettaja Johanna Järveläinen.

Alisher Juraev, Suomen Uzbekistanin kunniakonsuli, ekonomi ja yksi Nordic Univertsityn pääarkkitehdeista, otti ryhmämme vastaan yliopistorakennuksen etupihalla. Vierailumme sisälsi yliopiston esittelyn lisäksi uzbekistanilaisia kansantansseja ja kilpailuja paikallisten opiskelijoiden seurassa. Meille järjestettiin valtava juhla-ateria Ramadanista huolimatta. Päivällinen myös ikuistettiin: paikalla oli Uzbekistanin valtion televisiokanavan UzReportin kuvaustiimi, ja se haastatteli ryhmämme jäseniä iltauutisiin. Aterialle osallistui myös Suomessa vaihdossa ollut Nordic Universityn tohtoriopiskelija Rushanabonu Aliakbarova. Kaiken kaikkiaan paikallisten opiskelijoiden tapaaminen ja yliopiston henkilökunnan vieraanvaraisuus tekivät kokemuksesta erittäin mieleenpainuvan ja hauskan.

Vasemmalta takarivistä oikealle päin: Susanna Leppähaara, Sofia Sepponen, Konsta Leikas, Nordic Universityn suomen kielen opettaja Johanna Järveläinen, Antti Myllynen, Johanna Porkkala, Veera Saukkonen, Sirke Mäkinen, Kamille Grigonyte, Hanna Peltonen, Nelly Meer. Vasemmalla eturivissä seisova Alisher Jurashev fasilitoi tapaamisemme UNICEF:n kanssa Nordic Universityn tiloissa. Eturivissä keskellä seisoo UNICEF:n koulutuspäällikkö Alberto Biancoli ja oikealla Uzbekistanin UNICEF:n koulutusvastaava Umida Islamova.

TIISTAI 9.4.

Yuksalish-järjestö

10.00–12.00

Tiistaipäivä oli aurinkoinen, kiireinen ja kokonaisuudessaan hyvin kiinnostava. Aloitimme aamupäivän kansalaisjärjestö Yuksalishin toimistossa. Vuoden 2016 jälkeen Uzbekistanin valtiojohto otti käyttöön reformiohjelman, jonka virallisena tavoitteena oli vahvistaa aluehallintoja, parantaa yrittämisen edellytyksiä ja osallistaa kansalaiset lainsäädäntötyöhön parlamentissa. Tämä johti yhteiskunnan läpinäkyvyyttä ja demokratisoitumisprosessia ajavan Yuksalishin perustamisen vuonna 2019.

Yuksalishin kansainvälisen yhteistyön kehittämisosaston johtaja Shamshod Yunusov antoi meille perusteellisen katsauksen organisaation toiminnasta. Hänen mukaansa Yuksalishin päämääriin kuuluu vahvistaa Uzbekistanin kansalaisten aktiivisuutta sekä paikallisessa että valtakunnallisessa päätöksenteossa. Lisäksi ideana on luoda keskustelufoorumeita ja järjestää tilaisuuksia, joissa ihmiset voivat vapaasti tuoda omia aloitteitaan ja ehdotuksiaan esiin.

Yunusov kertoi meille esimerkkejä jo toimeenpannuista hankkeista kuten Ilmaisen oikeusavun kampanjasta, jonka yhteydessä yli 2 000 ihmistä sai koulutetuilta juristeilta oikeusapua helmikuussa 2021. Miljoonan puun kampanja puolestaan tähtäsi viheralueiden rakentamiseen etenkin maan urbaaneissa ympäristöissä. Kampanjan aikana vuosina 2019–2023 on jo istutettu yli kolme ja puoli miljoonaa puuta.

 

UNESCO

13.00–15.00

Tiistai-iltapäivänä UNESCO:n Taškentin toimistolla meitä odotti passintarkastuksen jälkeen tiivis, informatiivinen selonteko. Erityisen mielenkiintoista oli kuunnella Sveitsin kehitysyhteistyövirasto SDC:n ja UNESCO:n kolmivuotisesta yhteishankkeesta, jonka tarkoituksena on parantaa kansalaisten medialukutaitoa sekä kouluttaa paikallisille faktapohjaisen, tutkivan kriittisen journalismin taitoja. Hanketta johtaa Uzbekistanin UNESCO:n edustaja Sara Noshadi.

Hankkeen tavoitetta, joka korostaa avoimuuden ja kriittisen tiedonkäsittelyn kulttuurin edistämisen tärkeyttä, ei ole ollut aina helppoa edistää. Vaikka Uzbekistan on avautumassa reformiohjelman myötä, on maan mediakenttä silti käytännössä valtiojohdon alaisuudessa. Ei-valtiollisen median edustajien ja toimittajien on hyvin vaikeaa saada rahoitusta maassa, jossa valtion rahoittamien mediakanavien tekemä uutisointi dominoi. Tämän lisäksi kriittisen medialukutaidon hallitsevia itsenäisiä toimittajia on maassa vähän ja uutisointi varsinkin sosiaalisessa mediassa on pääosin bloggaajien käsissä – heillä taas ei yleensä ole journalistista koulutusta. Infotilaisuus oli tärkeä muistutus siitä, kuinka aikaa vievää ja hankalaa vapautumiseen tähtääviä muutoksia on implementoida ja toteuttaa Uzbekistanin mediakentässä.

 

UNICEF

16.00

Uzbekistanin UNICEF:n osasto otti ryhmämme vastaan Nordic Universityn tiloissa. Uzbekistanin UNICEF:n koulutuspäällikkö, italialainen Alberto Biancoli luennoi Uzbekistanin koulutusjärjestelmästä ja koulutukseen vaikuttavista poliittisista muutoksista. Hän kertoi maan nuoren väestörakenteen luomista haasteista, mutta myös nuorten kehittyvän koulutuksen tuomista mahdollisuuksista.

”Suurimmat koulutukseen vaikuttavat tekijät Uzbekistanissa ovat tällä hetkellä maan perustuslailliset uudistukset ja reformit, nuorten koulutusikäisten kasvava määrä, työllisyysmahdollisuudet sekä sijoitusvelka. Koulutukseen kohdistettavat uudistukset ovat välttämättömiä, jotta voisimme saavuttaa tulevaisuuden tavoitteitamme”, Biancoli arvioi.

UNICEF:n Uzbekistanin yksikössä ollaan yksimielisiä siitä, että opettajien nauttima arvostus voisi olla maassa korkeampaa ja opettajien koulutukseen tulisi panostaa enemmän. Positiivisena seikkana Biancoli toi esiin sen, että vaikka koulutuksen laadussa on uzbekistanilaisissa peruskouluissa parantamisen varaa, on koulutus kaupungista tai alueesta riippumatta suhteellisen tasalaatuista. 

Ilhom-teatteri

18.00

Tiistain virallisen ohjelman kruunasi vierailu kuuluisassa Ilhom-teatterissa. Vaikka ryhmämme ei valitettavasti päässyt seuraamaan esitystä, saimme kokea teatterin vaikuttavan tunnelman ja kuulla myös teatterin perustajan traagisesta kohtalosta. Uzbekistanin tunnetuimman teatterin perusti maailmankuulun ohjaaja Mark Weil vuonna 1976. Weil murhattiin syksyllä 2007, todennäköisesti liian liberaaliksi katsottujen poliittisten näkemystensä tähden. Teatterin toiminta on kuitenkin jatkunut tragediasta huolimatta, ja Ilhom tunnetaan yhä maan tärkeimpänä taiteellisen ilmaisun keskuksena.

Kansainvälinen ohjaaja Irina Bharat otti ryhmämme vastaan ja kertoi meille teatterin toimintastrategiasta.

”Teemme näytelmiä, joiden avulla voimme puhua teemoista, jotka jäisivät muuten kokonaan käsittelemättä”, Bharat kuvailee. 

 

KESKIVIIKKO 10.4.

Tashkent Modernism -kävelykierros

10.0013.00

Keskiviikkona meitä odotti ohjattu kävelykierros ympäri Taškentia oppaamme Aleksander Fedorovin johdolla. Graafikkona ja taiteellisena johtajana työskentelevä Fedorov pyörittää Tashkent Modernism -nimistä hanketta, johon kuuluu erityisesti Neuvostoliiton aikaisen seismisen modernismin arkkitehtuurin esitteleminen kävelykierrosten muodossa. Taškentin modernistisia helmiä voi ihailla myös hankkeen nimeä kantavalta Instagram-tililtä. Fedorovin johtama kierros oli hieno tapa oppia uutta kaupungin arkkitehtuurin historiasta – myös puretuista rakennuksista, jotka aiemmin koristivat Taškentin katukuvaa.

Methodica-kielikeskus

15.00–16.00

Viimeinen Taškentin vierailukohteemme oli kielikeskus Methodica. Meidät vastaanotti Methodican aulassa kielikoulun perustaja Tatyana Abbasova, joka perehdytti ryhmämme keskuksen varsin monipuoliseen toimintaan. Methodicassa on venäjän ja uzbekistanin kielten yksilö-, ryhmä- ja kesäopetuksen lisäksi myös taideosasto, jonka taiteellisena johtajana työskentelevä Turobali Turobov piti meille upean lauluesityksen. Pääsimme vastapalveluksena esittämään palan suomalaista musiikkikulttuuria, kun lauloimme yhdessä kappaleen Kalliolle kukkulalle. Abbasovan johdolla opiskelimme uzbekin tärkeimpiä lauseita. Opimme myös basaareissa hyödyllisiä käyttölauseita kuten: Kuinka paljon? Nech Pul? sekä liikaa, qimmat.

Matkamme jatkui päivällisen kautta iltajunaan, joka kuljettaisi meidät historialliseen Samarkandiin.

TORSTAI 11.4. 

Kiertelyä paikallisten oppilaiden kanssa

Aamupäivä

Torstaina käynnistyi ensimmäinen kokonainen päivä Keski-Aasian vanhimmassa kaupungissa Samarkandissa. Ryhmällemme tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus aloittaa kaupunkiin tutustuminen paikallisten avulla: Uzbek-Finnish Pedagogical Institute -korkeakoulun opiskelijat, jotka meidän oli tarkoitus tavata vasta perjantaina, tarjoutuivat matkaoppaiksemme aamupäivän ajaksi. Aamupäivä vierähtikin Registanin aukiolla kierrellen ja jutellen. Monikulttuurista ryhmäämme ympäröi kolme valtavaa muinaista madrasaa eli koraanikoulua, joiden korkeus ja kauniit, värikkäät yksityiskohdat olivat henkeäsalpaavat. Auringon porottaessa tutustuimme toisiimme, vertailimme kulttuurejamme ja opintojamme sekä nautimme tästä ainutlaatuisesta mahdollisuudesta viettää aikaa yhdessä.

Kansalaisjärjestö Rahmdillik

14.00

Iltapäivällä ryhmämme kerääntyi kansalaisjärjestö Rahmdillikin tiloihin. Tapasimme järjestön perustajan Bibisora Oripovan, hänen poikansa Eldarin ja joitakin järjestön työntekijöitä. Eldar kertoi meille järjestön toiminnasta ja historiasta, vastasi kysymyksiimme sekä esitteli järjestön tilat.

Rahmdillik (uzb. armo) on vaikeissa oloissa eläville naisille ja heidän lapsilleen suunnattu turvapaikka. Järjestö sai alkunsa Bibisora Oripovan halusta auttaa vaikeissa oloissa olevia naisia, ja idea konkretisoitui 1990-luvulla hänen perustaessaan Uzbekistanin ensimmäisen naisille ja heidän lapsilleen suunnatun turvakodin. Aluksi järjestöllä oli tilaa vain neljälle naiselle, mutta nykyisin tilat riittävät noin 50 henkilölle.

Rahmdillikin tavoitteena on kuntouttaa asiakkaansa terveiksi ja hyvinvoiviksi yksilöiksi, jotka pystyvät jatkamaan elämäänsä asiakassuhteen päättyessä. Oripovan omistamasta tilavasta rakennuksesta löytyy niin asuintiloja kuin leikkaussalikin. Turvallisen ympäristön lisäksi järjestössä tarjotaan psykologista, oikeudellista ja taloudellista apua, joista vastaavat koulutetut psykologit, lakimiehet sekä lääketieteen ammattilaiset.

Yksi järjestön historian käännekohdista oli valtion huomion saaminen positiivisessa mielessä. Uzbekistanin nykyinen presidentti Shavkat Mirziyoyev on nostanut naisten aseman ja sukupuolistuneen väkivallan yhteiskunnallisen keskustelun aiheeksi vuodesta 2016 lähtien. Hallinnollisella tasolla tämä tarkoittaa muun muassa ilmaisen oikeusavustajan tarjoamista väkivaltatapausten käsittelyssä sekä turvakotien määrän lisäämistä ja niiden toiminnan turvaamista ja kehittämistä. Rahmdillik on saanut hallitukselta erilaisia lahjoituksia sekä enemmän kansainvälistä huomiota.

Kyseisen vierailun sekä koko viikon perusteella voimme todeta, että Uzbekistan on keskellä yhteiskunnallista murrosta. Vaikka perinteet ohjaavatkin arkea edelleen, vahingollisiin toimintatapoihin on puututtu ja niitä yritetään muuttaa. Valtiollisten ja kansainvälisten toimijoiden rooli on keskeinen, mutta Rahmdillikin kaltaisten kansalaisjärjestöjen toiminta on välttämätöntä. Toivoa paremmasta huomisesta on, ja saimme tuntea sen ytimissämme asti vierailumme aikana.

Loppupäivä ja päätösillallinen

Illaksi sovittiin viimeinen yhteinen illallinen, sillä joidenkin paluujuna Taškentiin lähti jo perjantai-iltana. Upea Restaurant Samarkand tarjosi autenttista ruokaa ja mahdollisuuden pitää hauskaa alakerran tanssilattialla. Vaikka huomiselle oli vielä luvassa unohtumaton vierailu paikalliseen pedagogiseen instituuttiin, oli tämänpäiväinen illallinen viimeinen mahdollisuus kerääntyä rennosti yhteen puhumaan kuluneesta viikosta.

 PERJANTAI 12.4.

Uzbek-Finnish Pedagogical Institute 

10.00

Perjantain viralliseksi vierailukohteeksi jäi Uzbek-Finnish Pedagogical Institute. Instituutti on melko tuore – perustettu kolme vuotta sitten. Opetusta tarjotaan uzbekin ja venäjän lisäksi myös useilla muilla kielillä. Instituutilla on kattava valikoima eri opetuskokonaisuuksia, mutta perimmäisenä tarkoituksena on kuitenkin kouluttaa huippuopettajia eri aloille. Koulutusprosessin perustana toimivat suomalainen koulutusohjelma sekä sen suosimat oppimis- ja opettamistekniikat. Yhteistyötä tehdään muun muassa Turun yliopiston kanssa.

Esittelyn jälkeen seurasi hallinnon tervehdys. Tervehdyksen ja lyhyen, hieman virallisemman esittelyn jälkeen VIExpert-opintojen johtaja Sirke Mäkinen otti seremoniallisesti vastaan instituutin tekemän lahjalautasen. Lisäksi jokainen matkamme jäsen sai lahjakassin, joka sisälsi oppilaiden valmistamia esineitä. Oppilaat olivat valmistelleet meille myös hienon esityksen, jossa esiteltiin uzbekistanilaista musiikkia, tanssia, kansallispukuja sekä urheilutaitoja. Tämän jälkeen kiersimme instituutin tiloissa tutustumassa eri oppiaineisiin, erityisesti taideaineisiin sekä käsitöiden opetukseen. Pääsimme itsekin testaamaan esimerkiksi kirjomista. Kierroksen jälkeisten tarjoilujen runsaus yllätti, jälleen kerran, meistä monet. Lopuksi istutettiin vielä puita ystävyyden merkiksi.

Kävelykierros Samarkandissa

Suurin osa ryhmämme jäsenistä jatkoi vielä yhteyshenkilömme Makhmudjon Djumaevin ja oppilaiden kanssa kierrosta Samarkandissa. Vierailimme yhdessä Amir Temurin mausoleumissa, joka olikin henkeäsalpaavan kaunis kokonaisuus. Yhteisen iltapäivän jälkeen hyvästelimme samarkandilaiset paikallisoppaamme ja jatkoimme kukin omiin suuntiimme – osa jatkaen vielä kaupunkikierrosta, osa suunnaten jo kotimatkalle.

Samarkandin kävelykierroksen jälkeen matkamme virallinen ohjelma oli paketissa. Yleinen ilmapiiri oli hilpeä mutta myös hieman haikea, sillä ryhmämme alkoi jo hajaantua. Suurin osa suuntasi Taškentin kautta takaisin Suomeen, muutama jatkoi matkustelua Uzbekistanin muihin historiallisiin kaupunkeihin ja pieni ryhmä suuntasi rajan yli itänaapuriin  Tadžikistaniin.

Yhdessä järjestämämme opintomatka tarjosi valtavan hienon mahdollisuuden oppia ja verkostoitua Keski-Aasiassa ja ylitti täytti jo kesäkoulussa asettamamme odotukset.

A Trip to Berlin

Board members at Reichstag


Written by: Jenni Kirkinen and Oliver Reschreiter
Pictures by: Jenni Kirkinen (1-10, 12, 13) and Oliver Reschreiter (11)

During the Easter break a few of the board members visited in Berlin and that inspired us to think about Germany’s past with socialism and its role in the Soviet world. As many know, Germany was separated after the World War II and only reunified 34 years ago. Within that time, the German Democratic Republic was secluded from the West, building relations with the Soviet Union, and ruling its subjects with an iron fist. For those of us who were born after the fall of the Berlin Wall and the Iron Curtain, we do not often remember Germany as a country which was separated. Thus, Germany is not usually counted as the part of the post-Soviet world when we discuss the region at university. However, that doesn’t mean there isn’t a legacy of such.

Stasi museum

In Berlin specifically, you can still observe the separation between East and West clearly and the city houses multiple Soviet memorials. The modern day close ties between Germany and Russia are still visible in the time of sanctions and war. Next to the Brandenburg gate, the most prolific attraction of Germany, the Russian Embassy stands tall and looks more omnious than ever. The building has been gated and guarded by the police for a few years now and while the Aeroflot office joint to the Embassy sits empty and sad, the Embassy is alive and well. Because of the recent attack to the Crocus Mall in Moscow, a bunch of flowers and candles were brought inside the gated area. Contrastingly, outside of the gates was a memorial for the now passed opposition leader Aleksey Navalny. Additionally, a small memorial to Ukrainian victims of Russia’s war also faced the Embassy as a reminder of the brutal war.

In Finnish we say “etsivä löytää” (the one who seeks also finds) and our mission was to visit the landmarks and places beyond the WWII tours. One of the largest Soviet memorials in the world stands in the middle of Treptower park and because of its location, it is visited by very few. However, it is an impressive place to see Soviet propaganda through sculptures. When you leave the park, you can continue towards Kreuzberg along Puschkinallee. Whilst in the Baltics many remnants of Soviet history have been removed, Berlin still holds onto its past. Soviet and Communist figures are still visible on the streets. The mentioned Puschkinallee is accompanied by Karl Marx Allee and Straße, Rosa-Luxemburg-Straße, and Karl-Liebknecht-Straße. Furthermore, statues of Marx and Engels and Gorbachev still stand.

Soviet War Memorial

The writers of the Communist Manifesto

As mentioned, East Germany was as much part of the Soviet order as any other country behind the Iron curtain. Not a Soviet Socialist Republic officially but very much controlled by the same ideas and ideals. One of the prime examples of this was the secret police, Stasi. The organisation itself was huge and during its golden days under Erich Mielke, Stasi employed almost 100 000 people. Even hundred times more the amount as “unofficial collaborators” thoughout the exsistance of the secret service. People were spied on with the most inventive ways and the penetration of Stasi in peoples lives was pervasive to all aspects of life.

Bust of Lenin, Stasi museum
East Side Gallery

Germany has been hesitant to severe all ties to Russia as it has created so many interdependences that it is nearly impossible to do so. Thus, one peculiar museum still exists that is funded by both, Germany and Russia. The museum of Berlin-Karlshorst details German surrender of 1945 and continues to promote Soviet exeptionalism by “commemmorating the the heroic deeds of the Red Army”. The museum has other branches too and one of them is in Kyiv. (Before the completion of this post, the museum updated their website and removed all remnants of Russian state affiliation and stated that the Russian Federation with Belarus are abusing history and thus, cooperation will not be continued)

No trip is complete without great food and thus, we want to recommend a two places to those who want to explore some non-German Eurasian cuisine. First on the list is Golden Fleece, a Georgian restaurant located in Mitte just off of Rosa Luxembourg Platz. Sasha Secretary Oliver treated himself to a number of Georgian classics including, soko kecze (stuffed mushrooms with cheese), jonjoli salad, shashlik (skewered meat), all washed down with a bottle of natakhtari taragon lemonade. Oliver rated it a 9/10 and said it was some of the best Georgian food he’d had outside of Georgia. Vegetarians should have no trouble at this restaurant thanks to Georgian cuisines veggie and herb heavy cuisine.

Warschauer Straße
Golden Fleece

Next up on our food tour was Dervish, a vegan Uzbek restaurant located in Friedrichshain in the east of the city just off the stop Warschauer Straße (yes you are correct, it is indeed named for the city of Warsaw). For those of us familiar with Uzbek cuisine you might be wondering if ‘vegan’ and ‘Uzbek food’ can be used in the same sentence. However, vegans rejoice as this restaurant is 100% vegan offering everyone a chance to sample Uzbek cuisine. Board members Lila, Oliver, and Jenni had themselves a feast, sampling Uzbek classics including manti (Uzbek style dumplings), non (Uzbek flatbread), kofta (meat cutlets although in this case lentil based), lagman (Uzbek style noodles), and achichuk salad. For vegetarian board members Jenni and Lila, Dervish was a fun and tasty way to try Uzbek food and even meat-eater Oliver said it was a tasty vegan spin on traditional Uzbek dishes.

Dervish

Visiting Berlin is always a chance to learn and see something new. We definitely learned new things about the history of the DDR and were suprised about the extent of Soviet time legacy that the city still holds. Hopefully this post offered something new to go see or do whenever you visit Berlin! ¤

Gazeta Sasha 1/24 out now!

The first edition of Gazeta for this year is out now! You can read it and all previous editions through this link.

This edition of Gazeta is about resilience. Resilience has different meanings, and our writers explored various approaches of resilience through personal stories and experiences. Take a moment to read about nomadism in Kyrgyzstan, resilience in the Polish protests of 2020, a story of modern Bulgaria through film and the history of the Uzbek language told through personal family history. We also have some culinary inspiration for you!
Let us know what you think in the comments or through our social media! And stay tuned for next call for submissions starting soon!

If you would like to write something more casual or in between the issues of Gazeta, we take community submissions to our blog. Just contact us on socials or through our e-mail: sashahallitus@gmail.com

A warm welcome from the new board

As the new board of Sasha has begun their  2024 term, we thought that it is only fitting for us to introduce ourselves on the blog. The new board consists of many Aleksanteri Institute’s own international Master’s students in the Russian, Eurasian, and Eastern European Studies (MAREEES) program. We look forward to providing an international perspective to Sasha and aim to contribute to the broader community.  With that shift, we have adopted English as the operating language. We will continue to offer Finnish as a contact language and will strive to maintain being a bilingual organization but would appreciate the use of English in our events in order to include a wider audience.

This year Sasha aims to offer a diverse set of events and activities and we hope that we meet many new and old members! We have already organised a movie night, pub nights, and joined the Remembrance Day of the War in Ukraine. Upcoming events include excursions to numerous cultural institutions and embassies across Helsinki. We want to continue the well established monthly pub nights but at the same time, bring some new regular events that foster an inclusive environment to those who do not drink or necessarily enjoy the pub setting.

In the future we hope to offer a possible excursion outside of Helsinki as an opportunity to those who otherwise were not able to attend an excursion due to Covid-19 or other events. This year, the ExpREES students will be going to Uzbekistan and the MAREEES students will be going to Estonia for their study trips.

Ukrainan sota – Sasha ry:n kannanotto

Yleensä Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen opiskeleminen on innostavaa ja antoisaa. Alueiden asiantuntemuksen kehittäminen tuo yhteen samanhenkisiä ihmisiä ja kokemus alueen tuntemuksen tärkeydestä on jaettu. Viime päivinä alamme tuntemuksen tarve on kuitenkin johtunut Ukrainan sodan laajenemisesta maanlaajuiseksi katastrofiksi ja vielä paljon sitäkin laajemmin tragediaksi, jonka vaikutukset yksilöihin, yhteisöihin ja yhteiskuntiin näkyvät vielä vuosikymmenten päästä.
.
Tiedonintressi ja analyyttisyys ovat saaneet tehdä tietä surulle ja huolelle ystävien ja tuttujen, osalla perheenjäsenten puolesta.
.
Vaikka nyt meistä monista tuntuu siltä, etteivät sanat riitä sydäntäsärkevän tilanteen ja kärsimyksen kuvaamiseen, on erittäin hyvä, että viime päivien tapahtumiin johtanut kehityskulku ei jää selittämättömäksi. Aleksanteri-instituutin tutkimus ja sen tuottama opetus ovat ensisijaisen tärkeitä sodan hahmottamiseksi tässä ja nyt ja silloinkin, kun yritetään ymmärtää, miten näin ei enää pääsisi käymään.
.
Tällä hetkellä tärkeintä on kuitenkin inhimillisen kärsimyksen helpottaminen käytössä olevilla keinoilla. Jos voit, lahjoita esimerkiksi UNICEF:n hätäapukeräykseen Ukrainan lapsille unicef.fi/ukraina, tai YK:n pakolaisjärjestön hätäapukeräykseen https://donate.unhcr.org/int/en/ukraine-emergency. Jos voit, hakeudu vapaaehtoiseksi auttamaan pakolaisia, joita Suomeenkin voi lähiaikoina tulla suuria määriä. Suomen Pakolaisapu – Finnish Refugee Council ja Suomen Punainen Risti mitä luultavimmin tulevat tarjoamaan tähän kanavat. Jos voit, tee kaikkesi, ettei tilanteen varjolla sallittaisi vihaa vähemmistöjä kohtaan. Jos voit, valitse rauha ja kanssakäyminen ystävänä, jolloin saatat rakentaa jotain säilyttämisen arvoista. Lopuksi sille, joka valitsi kaikkea muuta:
.
Никакие политические амбиции и никакой показ военного потенциала не могут оправдать эту трагедию, этих жертв, этого горя. В. В. П., вас осуждает всё международное сообщество за то, что вы натворили. Говорят, что боятся – значит уважают, но уважения основанное в современном мире на военных действиях далеко не дойдёт. Если вы хотите, чтоб вас уважали – не заставляйте никого опасаться.
.
[venäjäksi, Vladimir Putinille: Mikään määrä sotilaallista uskottavuutta kansainvälisen yhteisön silmissä ei voisi riittää perusteluksi tälle hävitykselle ja kärsimykselle. Venäjäksi sanotaan, että “jos pelkäävät, kunnioittavat”, mutta kunnioitus tällä perustalla ei kanna pitkälle. Jotta kunnioittaisimme, älä laita pelkäämään.]

Kevättervehdys Sashan hallitukselta!

Kevättä kohden myös Sashan toiminta on mukavasti polkaistu käyntiin, ja me hallituslaiset odotammekin jo innolla tulevan kevään tapahtumia!

Vaalikokouksessa yhdistyksen hallitukseen valittiin vuodeksi 2019 seuraavat henkilöt:

Minna Likander, puheenjohtaja

Elisa Minkkinen, varapuheenjohtaja ja opintovastaava

Riku Rantanen, sihteeri

Mira Ruokolainen, taloudenhoitaja, työelämä-, ympäristö- ja yhdenvertaisuusvastaava

Olli Huiskonen, kulttuurivastaava

Alex Rämö, kulttuurivastaava

Niika Hankkila, tapahtumavastaava

Elsa Osipova, viestintävastaava

Tänä keväänä Sashan toiminta painottuu erityisesti työelämään liittyviin tapahtumiin. Näistä kirkkaimpana 15.5. järjestettävä työelämäseminaari, joka tänä vuonna kantaa nimeä ”Kartalla itäisessä Euroopassa”. Seminaarissa eri alojen huippuasiantuntijat kertovat kokemuksiaan työelämästä ja ajankohtaisista teemoista itäisessä Euroopassa. Osallistumalla tapahtumaan pääset verkostoitumisen lisäksi esittämään kysymyksiä eri alojen asiantuntijoille.

Lisäksi Sasha on mukana valtakunnallisessa Aleksanteri-foorumissa, joka järjestetään 9.5. Tapahtuma tarjoaa näköalapaikan Venäjän, Euraasian ja itäisen Euroopan aluetuntemukseen sekä koulutukseen. Myöhemmin keväällä järjestämme uusien illan, jotta saamme tuoreet VIEXpert-opiskelijat mukaan toimintaamme.

Tutustut parhaiten toimintaamme osallistumalla siihen myös itse. Kerrothan meille rohkeasti, mikäli mielessäsi on hyviä ideoita tulevaisuuden tapahtumien ja toimintamme kannalta – näin osaamme jatkossakin kehittää Sashan toimintaa entistä valtakunnallisemmaksi ja tiiviimmäksi.

Aurinkoisin terveisin,

Sasha ry:n vuoden 2019 hallitus

Sasha ry:n kevään kuulumisia

Sashan vuoden 2018 hallitus on kokoustanut alkuvuodesta kahdesti. Eniten aikaa vei ja iloa toi kevään ehdoton kohokohta eli Suuri ja mahtava työelämäilta, jonka tallenne löytyy YouTubesta.

Tulevat maisterikoululaiset pääsevät tutustumaan toisiinsa ja hallitukseen jo 8.6. grillijuhlissa, josta löydät lisää informaatiota Facebookista.

Liitteenä hallituksen kokousten pöytäkirjat kokonaisuudessaan: 

Kokous 26.1.2018, pöytäkirja (pdf)

Kokous 19.4.2018, pöytäkirja (pdf)

Sashan vuoden 2018 hallitus on aloittanut toimintansa

Sasha ry:n vuoden 2018 hallitus on aloittanut toimintansa, ja vuosi on jo hyvässä vauhdissa. Tänä vuonna on osallistuttu jo Kino Lokakuu -elokuvafestareille, mutta vuodelle on suunnitteilla paljon muutakin. Tapahtumakalenterista näet, millaista toimintaa olemme tälle vuodelle kaavailleet. Kalenteriin kannattaa merkitä ainakin jo työelämätapahtuma 12.4.

Hallituksen jäseniä vuonna 2018 ovat:
Tanja Lindholm, puheenjohtaja
Miila Leisiö, varapuheenjohtaja, alumnivastaava
Jens Hattuniemi, sihteeri
Ronja Inkovaara, taloudenhoitaja, viestintä- ja tapahtumavastaava
Iina Schwanck, opinto-, viestintä- ja kulttuurivastaava
Mari Karjalainen, viestintä- ja työelämävastaava
Eemil Mitikka, työelämä- ja kulttuurivastaava
Heli Hiltunen, ympäristö- ja tapahtumavastaava
Tomi Räsänen, tapahtuma- ja yhdenvertaisuusvastaava
Tuomas Kallio, tapahtumavastaava
Minna Aitola, varajäsen, työelämä- ja muut tapahtumat

Otamme hallituksen kanssa mielellämme kaikenlaista palautetta vastaan ja toiveita siitä, millaista toimintaa tälle vuodelle haluttaisiin.

Yhteystiedot ovat hallituksen sivulla. Moni tapahtuma on painottunut Helsinkiin, mutta yritämme järjestää tapahtumia myös muissa kaupungeissa aina kun mahdollista. Hallituslaisiin pääsee tutustumaan paremmin Instagramissa (@Sasha_ry_), jossa kukin meistä esittelee itsensä vuorollaan.

-Ronja, Sashan viestintävastaava

PS. Muista seurata Sashaa myös Facebookissa: Sasha ry

Kutsu Sasha ry:n vaalikokoukseen 4.12.

Arvon opiskelutoveri!

Pian on aika päättää ainejärjestö Sasha ry:n hallitus ja puheenjohtaja vuodelle 2018. Valinnat tehdään yhdistyksemme vaalikokouksessa maanantaina 4.12. klo 18 alkaen Cajsa-kokoustilassa Uudella ylioppilastalolla (tarkempi tilaohje esityslistassa). Kiinnostuneet, tulkaa kokoukseen! Mikäli ette pääse paikan päälle, ilmoittakaa ennen kokousta kiinnostuksestanne jollekin kokoukseen osallistujalle tai hallitukselle (osoitteeseen sashahallitus@gmail.com).

Sashan hallitus ja puheenjohtaja ovat vaihtumassa kokonaan (kuten viime vuosina on ollut tapana), joten on mahdollisuus hyvin oman näköiseen toimintaa.

Kokoukseen valmistautumiseen on tässä 1) toimintasuunnitelman luonnos sekä 2) vaalikokouksen esityslista. Tutustuminen näihin ennen kokousta on kannatettavaa. Huomioi toimintasuunnitelmaa lukiessa, että kyseessä on vain alustava versio. Seuraava hallitus saa täysin päättää ja kirjoittaa oman toimintasuunnitelmansa, eikä ole velvoitettu sitoutumaan tähän suunnitelmaan. Alustava suunnitelma on kirjoitettu antamaan yleiskuvaa järjestön toimintatavoista ja -kulttuurista.

Nykyiset hallituksen jäsenet vastaavat mielellään mahdollisiin kysymyksiin toiminnasta. Saa ja pitää kysyä rohkeasti.

Tämän pidemmittä puheitta lämpimästi tervetuloa kokoukseen kaikille järjestömme jäsenille! Jos et jo ole jäsen, liity ja tue toimintaa täällä tehtävällä, minuutin kestävällä lomakkeen täytöllä: https://blogs.helsinki.fi/sasha-info/jaseneksi/

Terveisin,

Matias Tirroniemi
Puheenjohtaja
Ainejärjestö Sasha ry
sashahallitus@gmail.com
Facebook: Sasha ry
Instagram: Sasha_ry

Orilammen kesäkoulun 2017 Sashan materiaali

Tervehdys uudet kesäkoululaiset!

Tässäpä liitteenä se Orilammella pitämämme esittely, jossa on infoa tulevista tapahtumista ja Sashasta yleensä: SASHA_esittely

Superekstrabonuksena puolestaan kerättiin teidän kesäkoulussa ehdottamat toimintaideat yhteen ja koostettiin niistä se sellainen fancy käsitepilvi. Se löytyy tästä: Tapahtumaideoita

Liittykäähän muuten jo Sashan jäseneksi. Jäsenyys on ilmainen eikä velvoita mihinkään. Liittymällä parannat toimintamahdollisuuksiamme, sillä jäsenmäärä vaikuttaa merkittävästi saamaamme tukeen. Liittyminen onnistuu tällä helpolla lomakkeella: https://blogs.helsinki.fi/sasha-info/jaseneksi/

Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaan!

-pj Matias koko Sashan porukan puolesta