Koropleettikartta ja Mapinfon tuska

Päästyäni jälleen työskentelemään Mapinfon kanssa, en pysynyt innosta aloillani. Satiiriin on syynsä, ohjelman ja minun välillä on alusta alkaen ollut jäätävä seinä, joka on molemminpuolinen, ainakin ohjelman kaatumisfrekvensistä päätellen. Alkukankeuksista huolimatta päätin ottaa Mapinfohärkää sarvista, ja vakaana aikomuksena on kesyttää tämä kiukutteleva ohjelmasovellus. Onnistumistani en voi luvata, mutta tiukkaakin tiukempi härkätaistelu on ainakin luvassa.

Ensimmäinen kurssityöni keskittyy koropleettikartan tekemiseen. Päätin tarkastella päiväkoti-ikäisten lasten jakautumista Helsingin seudulla kaupunginosittain.  Aihe kiinnostaa minua siksi, että Helsingin kaupungin budjetoinnissa on useana vuonna arvioitu päivähoitoa tarvitsevien lasten määrä väärin, (esim.http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/paivakoteihin_yllattava_tungos_helsingissa/) ja tästä on seurannut pulaa päivähoitopaikoista, ja sen myötä lapsiryhmien koot ovat jatkaneet kasvuaan.

Aluksi tarkastelin aineistoa histogrammituyökalun avulla (http://illuminations.nctm.org/ActivityDetail.aspx?ID=78) Se ei onnistunut aluksi tietosuoja-asetusten vuoksi, mutta onnekseni ohjeet tuon mörön selättämiseen löytyi. Aineistoni jakauma oli oikealle vino.

Histogrammityökalun tuottama jakauma
Histogrammityökalun tuottama jakauma

 

Testailin aineiston eri luokkajakoja, ja päädyin lopulta jakamaan aineiston kolmeen luokkaan, ja käyttämään luokitteluun kvartillijakoa. Aineisto jaettiin kolmeen yhtä suureen luokkaan, mikä mielestäni kuvaa lapsimäärien alueellista jakaumaa parhaiten. Tarhaikäiset

Itselläni oli suuria vaikeuksia saada minkäänlaista otetta cosmetic layeriin, mutta kuvassa ON pohjoisnuoli ja mittakaava, joten olen lopputulokseen riittävän tyytyväinen. Kun yritin siirtää mittakaavaa nuoli-toiminnolla, se murtui osiin, joten paikan sijainti on eräänlainen kompromissi minun ja Mapinfon välillä. Pohjoisnuoli päätti myös vaeltaa haluamalleen paikalle samalla kun yritin taittaa lopullista karttanäkymää.

Lopputulos on tässä:

Tarha_legenda

 

 

Otsikon lisääminen tekstityökalulla onnistui, mutta legendan muokkaaminen jäi tällä kertaa haaveeksi. Pohjoisnuoli ja mittakaava myös seikkailevat omilla teillään. Mutta kartta sisältää tarvittavat elementit, joten terävöitän taitojani ajan kanssa.

Karttaa tarkastellessa alleet, joissa tarhaikäisiä lapsia on eniten (610-1430) sijoittuu melko tasaisesti ympäri Helsingin aluetta, eikä laajaa yhtenäistä aluetta minkään luokan suhteen muodostu. Pienimmän lapsimäärän luokka oli yleisin kartalla, mikä antaa osviittaa siitä, että Helsinki ei profiloidu lapsiperheiden asuinpaikkana. Lapsiperhevaltaisia alueita rakennetaan myös Helsingin alueelle (esim Viikki) jolloin jo suunnitteluvaiheessa olisi tarpeellista arvioida tarvittavien lastentarhojen ja koulujen määrä vastaamaan alueelle muuttavien ihmisten tarvetta. Jos suunnitteluvaiheessa pyritään huomioimaan lapsiperheitä mm. asuntojen sijoituksessa ja perheasuntojen määrässä, olisi kohteliasta suunnitella alueelle myös alakoulu. Lapset kasvavat nopeasti.

Viitteet: Metrolehti, verkkojulkaisu 2012 (esim.http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/paivakoteihin_yllattava_tungos_helsingissa/)

Histogrammityökalu: http://illuminations.nctm.org/ActivityDetail.aspx?ID=78

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *