Timo Reenpään kokoelman karttoja Kansallisarkistossa 29.10.2020 saakka

Musketöörien aikaan – karttoja 1500- ja 1600-luvuilta
Kansallisarkiston näyttelytila, Rauhankatu 17, Helsinki
Näyttely on avoinna 8.9.–29.10.2020, tiistaista torstaihin klo 11–15

Kansallisarkiston Musketöörien aikaan – karttoja 1500- ja 1600-luvuilta -näyttely esittelee Timo Reenpään kokoelman Ranskaa koskevia kartta-aineistoja. Näyttely valottaa karttoja esineinä, mutta kuvaa myös kartoituksen historiaa parin vuosisadan ajalta.

Arkistojen ja vanhan kirjallisuuden historiassa innokkaat keräilijät ovat toisinaan onnistuneet pelastamaan monia, jo tuhoutuneiksi luultuja asiakirjoja ja julkaisujen osia. Yhteistyöllään yksityisten keräilijöiden kanssa Kansallisarkisto haluaa tuoda esiin näiden tekemää arvokasta työtä ja antaa myös yleisölle mahdollisuuden tutustua näihin harvoin näytteillä oleviin kokoelmiin.

Varhaisimmat Ranskasta säilyneet karttamateriaalit ovat peräisin 1400-luvun alusta. Aluksi kartat keskittyivät rannikoiden kuvaamiseen. Ranskan sisämaan karttoja alkoi ilmestyä vasta 1500-luvulla. Kansallisarkiston näyttelyssä esillä olevat kartat kuvaavat, miten kartat muuttuivat ja kehittyivät 1500-luvun alkupuolelta 1600-luvun lopulle. Samalla näyttely on hyvä osoitus siitä, miten kartat yhdistävät tieteen ja taiteen: kartta voi olla samanaikaisesti esimerkiksi merenkulussa välttämätön käyttöesine ja itsenäinen taideteos.

Tekstin lähde: Kansallisarkisto
Lisätietoja näyttelystä: kehittämispäällikkö Anne Wilenius, anne.wilenius(a)arkisto.fi