Arjen rauhankone

Vihapuheeseen ja trolleihin keskittyvä keskustelu sosiaalisesta mediasta on vienyt huomion yhtä lailla tärkeästä ilmiöstä: ihmisten halusta paneutua toisten ongelmiin ja kannustaa toisia vaikeissa elämäntilanteissa. Kuten hankkeemme toteuttamaan Suomi24:n käyttäjäkyselyyn vastannut toteaa, palstoilta ”löytyy yllättävän paljon empaattisia ihmisiä”. Käyttäjien myönteisissä kokemuksissa toistuvat auttaminen ja avun saaminen. Kyselyyn vastanneet kiittävät kirjoittajia, jotka aikaa ja vaivaa säästämättä paneutuvat käytännön pulmiin ja toisten ongelmiin. Moni muistaa tietokoneisiin, esimerkiksi viruksiin tai käynnistysongelmiin saadun ratkaisun. Palstalta pyydettyyn neuvoon tuli vastaus puolessa tunnissa: ”Siitä tuli hyvä mieli”.

Ihmisiä askarruttavat terveydenhuoltoon ruoanlaittoon, remontteihin ja lemmikkieläimiin liittyvät kysymykset. Kysymyksiin löytyy usein jo googlaamalla vastaus. Miksei kakku nouse? Miten leikata koiran kynnet? Vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyvät Suomi24-palstoilta.

Kun yhteiskuntatieteilijät suuntaavat katseen verkon negatiivisiin puoliin, vertaistuen merkitys ohitetaan. Citizen Mindcapes –hankkeen näkökulmasta tämä vääristymä ohjaa sitä, miten avointa Suomi24-aineistoa käytetään. Tiedämme aineiston avulla enemmän trollauksesta ja vihan ilmauksista, mutta vertaistuen yhteiskunnallinen arvo on edelleen heikko. Verkossa ilmaistu vertaistuki näyttäytyy puuhasteluna, joka tapahtuu ihmisten välisissä suhteissa, hyvää hyvyyttä. Sen suhdetta laajempiin yhteiskunnallisiin voimiin, kuten oikeudenmukaisuuteen tai yhteiskuntaa lujittaviin verkostoihin, ei nähdä. Kärjistäen: vihapuhe on yhteiskunnallista, mutta vertaistuki on jokaisen oma asia.

Suomi24 on paikka, josta ihmiset ovat hakeneet yli vuosikymmenen ajan elämälleen kaikupohjaa epätietoisuuden ja yksinäisyyden hetkinä. Yksinäisyyteen on vaikea eläytyä, jos siitä ei ole omakohtaista kokemusta. Kaikkihan haluavat joskus olla yksin. Yksinäisyys ei kuitenkaan ole valinta vaan sosiaalista osattomuutta, joka tuottaa syvää inhimillistä kärsimystä.

Elämän sosiaalinen tyhjyys ja autius näyttäytyvät Suomi24 foorumin käyttäjäkyselyssä kiitollisuutena. Vastaukset ovat lyhyitä ja niistä voi vain arvuutella kirjoittajan kokemuksia. Ne kertovat kuitenkin siitä, miten tärkeää on kohdata tukijoita ja samalla tavalla ajattelevia. ”En ole yksin”, kirjoittaa yksi kyselyyn vastanneista. ”Chatti on saattanut pelastaa vuosien varrella ihmishenkiä”, arvelee toinen.

Työttömyys ja taloudellinen huono-osaisuus on helpommin kestettävissä, kun siitä voi vaihtaa kokemuksia. Ihmiset neuvovat toisiaan Kela-asioinnissa, sairauksiin ja eläkkeisiin liittyvissä etuisuuksissa.

Käyttäjäkyselyn vastaajat kertovat, kuinka elämän murroskohdissa palstalta on löytynyt samassa tilanteessa olevia. Raskautta yrittävä on jakanut pettymyksen palstalla kuukautisten alkaessa. Ilo raskauden vihdoin alkaessa on jaettu naisten kesken ja ”odotusajan hermoilut ja ihmeellisyydet toisiamme tukien”. Toinen kirjoittaja kertoo hämmästyneensä avioeron jälkeen kuinka fiksua porukkaa keskustelupalstoilta löytyy: ”Sain laastarisuhteen täältä ja eheydyin ihmisenä.”

Timo Honkelan hieno teos Rauhankone visioi, kuinka tekoäly ja koneoppiminen valjastetaan yhteisymmärryksen ja rauhantyön edistämiseen. Verkon keskusteluissa jauhaa arkisempi rauhankone: ihmisten halu helpottaa toisten elämää  ja edistää tulevaisuudenuskoa. Vertaistuen kytkeminen yhteiskunnalliseen hyvän tuottamiseen ei välttämättä vaadi suuria edistysaskelia. Honkelan kuvaamia positiivisia voimia voi käyttää myös olemassa olevien merkitysneuvottelujen ja rauhan eleiden tunnistamiseen. Teknologian kehittämisen ohella tulisi vahvistaa rakentavaa keskustelua ylläpitäviä ihmisvoimia — näille ihmisvoimille on jo nimikin. Heitä kutsutaan moderaattoreiksi tai yhteisömanagereiksi.

 

 

 

6 thoughts on “Arjen rauhankone

  1. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia for years, and after tiring CBD like https://www.cornbreadhemp.com/pages/are-there-any-side-effects-associated-with-cbd-sleep-gummies pro the prime time, I finally practised a busty evening of restful sleep. It was like a arrange had been lifted off my shoulders. The calming effects were calm yet scholarly, allowing me to meaning afar obviously without sensibilities groggy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime apprehension, which was an unexpected but welcome bonus. The tactfulness was a bit lusty, but nothing intolerable. Blanket, CBD has been a game-changer inasmuch as my slumber and uneasiness issues, and I’m appreciative to arrange discovered its benefits.

  2. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia on years, and after infuriating CBD like https://www.cornbreadhemp.com/blogs/learn/hemp-vs-marijuana because of the first time, I at the last moment experienced a complete night of calm sleep. It was like a bias had been lifted off my shoulders. The calming effects were calm despite it sage, allowing me to roam free uncomplicatedly without feeling confused the next morning. I also noticed a reduction in my daytime anxiety, which was an unexpected but receive bonus. The tactfulness was a bit earthy, but nothing intolerable. Whole, CBD has been a game-changer quest of my sleep and angst issues, and I’m thankful to keep discovered its benefits.

  3. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia in the interest years, and after demanding CBD in the course of the first age, I at the last moment knowing a complete night of restful sleep. It was like a arrange had been lifted misled my shoulders. The calming effects were merciful still intellectual, allowing me to drift free uncomplicatedly without sensibilities woozy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime apprehension, which was an unexpected but welcome bonus. The partiality was a bit lusty, but nothing intolerable. Whole, CBD has been a game-changer for my siesta and anxiety issues, and I’m thankful to have discovered its benefits.

  4. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia looking for years, and after demanding CBD like for the from the word go time, I for ever practised a complete night of relaxing sleep. It was like a weight had been lifted off the mark my shoulders. The calming effects were calm after all sage, allowing me to drift off obviously without sensibility woozy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime anxiety, which was an unexpected but acceptable bonus. The cultivation was a minute shameless, but nothing intolerable. Blanket, CBD has been a game-changer for my siesta and uneasiness issues, and I’m thankful to have discovered its benefits.

  5. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia looking for years, and after demanding CBD like in the course of the prime time, I at the last moment experienced a full night of restful sleep. It was like a arrange had been lifted misled my shoulders. The calming effects were gentle still intellectual, allowing me to drift slow uncomplicatedly without sensibilities groggy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime angst, which was an unexpected but receive bonus. The cultivation was a fraction rough, but nothing intolerable. Overall, CBD has been a game-changer inasmuch as my slumber and uneasiness issues, and I’m thankful to procure discovered its benefits.

  6. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia in the interest years, and after tiring CBD like for the from the word go mores, I at the last moment practised a loaded eventide of calm sleep. It was like a bias had been lifted mad my shoulders. The calming effects were merciful still sage, allowing me to inclination off naturally without sympathies groggy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime anxiety, which was an unexpected but receive bonus. The partiality was a minute lusty, but nothing intolerable. Whole, CBD has been a game-changer inasmuch as my nap and angst issues, and I’m appreciative to have discovered its benefits.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *