Usein kysytyt kysymykset E-lomakkeesta

Kaipaatko lisää neuvoja ja ohjeistuksia E-lomakkeen käyttöön, mutta et ole löytänyt niihin vastauksia E-lomakkeen manuaalista? Oletko lukenut opetusteknologiakeskuksen “Usein Kysytyt Kysymykset” palstaa? Sieltä löydät vastauksia muiden esittämiin kysymyksiin sekä havainnollisia ohjeita muun muassa lomakkeen rakentamiseen, kenttien muokkaukseen tai lomakkeen asetuksiin sekä erityisominaisuuksiin liittyen.

Tutustu Usein Kysytyt Kysymykset -palstaan >>

Mikäli UKK-palstalta ei löydy vastausta kysymykseesi, voit lähettää tukipyynnön myös osoitteeseen:

12 thoughts on “Usein kysytyt kysymykset E-lomakkeesta

 1. Haluan kutsua vain tietyn ryhmän vastaamaan lomakkeeseeni. Olen luonut ryhmän, mutta miten saan tietolähteeksi ‘kutsusovellus’? Pitääkö minun ensin kutsua ryhmä vastaamaan?

  • Hei Tiina,

   rajatun vastaajaryhmän kutsuminen E-lomakkeessa toimii näin:

   1. Luo vastaajaryhmän > Ryhmät > Uusi ryhmä
   2. Tee ryhmäkutsu > Ryhmät > Uusi kutsu

   Ryhmän luominen ei lähetä kutsua vastaajille (koska samaa ryhmää voi hyödyntää monessa eri lomakkeessa), vaan kutsu tehdään aina erikseen. Lomakkeen tulee kutsun lähetysvaiheessa olla valmis ja julkinen. Kun kutsu on tehty, vain ryhmän vastaajalistaan määritellyt henkilöt pääsevät lomakkeelle vastaamaan heille erikseen järjestelmän luomilla, kertakäyttöisellä tunnuksella ja salasanalla. Muut eivät pääse lomakkeeseen vastaamaan ja kutsututkin vain kerran. Kutsun tilaa (eli kuka on jo kyselyyn vastannut ja kuka ei) näet kyselyn edetessä reaaliaikaisesti välilehdeltä Ryhmät > Kutsut. Varsinaiset vastauksethan kertyvät sitten eri paikkaan eli lomakkeen raportti-näkymään.

   Terv. Mari Jussila
   ok-lomake (ÄT) helsinki.fi

 2. Olen tehnyt e-lomaketta. Kysyin siitä noin kuukausi sitten sinulta että sopisiko se tarkoituksiini ja vastaus oli myönteinen. Lomakkeen editointi käy tuskastuttavan hitaasti, sillä uuden tiedon tallennus vie kerrallaan minuutin tai pari. Lomake on parisivuinen. Onko tämä normaalia?

  Lomakkeen täyttöohje kaipaisi mielestäni selkiinnyttämistä. Tiedän myös FAQien olemassaolosta.

 3. Hei Ilta-Kanerva,

  noin hidas lomakkeen editointi ei tosiaankaan kuulosta normaalilta (vaikka lomake olisi pitkäkin). Järjestelmässä ei näyttäisi nyt olevan ainakaan mitään yleisempää hämminkiä. Suositeltavin selain on Mozilla Firefox.

  Lomakkeen manuaali päivitetään uudempaan versioon 29.12.2009, jolloin järjestelmään tehdään vuosipäivitys. Eduix Oy vastaa tuon manuaalin kehittämisestä, josta johtuen emme valitettavasti täällä HY:n päässä pysty sitä muokkaamaan.

  Yst. terv. Mari J.

  PS. E-lomaketta koskevat tukipyynnöt voi lähettää osoitteeseen ok-lomake [ÄT] helsinki.fi, mikäli haluat vastauksen kysymykseesi suoraan omaan sähköpostiisi

 4. Kuinka tuloksiin saa näkyviin vastaamiseen käytetyn ajan?

  • Hei J,

   Ensin sinun pitää laittaa lomakkeessasi päälle ns. metatietojen kerääminen (lomakkeen muokkauseditori > välilehti “Lomake” > Tallennus & tiedostot > Kerää lomakkeen täyttäjistä lisätietoja > Tallenna). Vastausten kertymisten jälkeen näet vastaamiseen käytetyn ajan raporttinäkymässä (Lomakkeet-välilehti > Tallennuksia nn kpl > Asetukset > rastita raportin asetuksista kohta “Näytä metatiedot” > Näytä raportti). Nyt raportin oikeaan reunaan tulee näkyviin metatietoja koskevat sarakkeen mukaanlukien “täytön kesto” = vastaamiseen käytetty aika (sekuntia).

   Ystävällisin terveisin, Mari Jussila ok-lomake (ÄT) helsinki.fi

 5. Hei,

  pystyykö E-lomakkeeseen toteuttamaan taulukon, jossa on eri pituisia kenttiä sarakkeissa? Pitäisi saada vastauksiin numero ja selite peräkkäin, ja samalle riville monta eri tietoa.

  • Hei Jussi,

   Tekstikenttätaulussa kentät ovat aina samanpituisia eli et voi toteuttaa E-lomakkeessa taulukkoa, jossa olisi rinnakkain eripituisia vastauskenttiä.

   Ystävällisin terveisin, Mari Jussila ok-lomake (ÄT) helsinki.fi

 6. Hei! Olen vasta tutustumassa e-lomakkeen käyttöön, ja mieleeni tuli seuraava kysymys. Tarkoitukseni olisi tutkia pariskuntia niin, että kumpikin osapuoli vastaa lomakkeeseen itsenäisesti. Kuitenkin tarvitsisin tiedon siitä, kuka on kenenkin pari, jotta voisin verrata pariskunnan antamia vastauksia keskenään. Onko tällainen tunnistaminen mahdollista e-lomakkeella ilman, että vastaajan henkilöllisyys tulee ilmi?

  Kiitos!

 7. Hei Marja,

  Minusta sinun kannattaa ohjeistaa vastaajat antamaan jokin tunnistetieto lomakkeessasi. Voi lomakkeen alkuun laittaa tekstikentän (pakoillinen) esimerkiksi otsikolla “Tunniste – anna puolisisosi kanssa sopimasi tunniste tähän”. Näin tutkimuskohteet voivat keskenään sopia tunnisteesta, joka voi olla vaikka yhteinen sukunimi (jos sellainen on), kotiosoitteen kadunnimi tai yhdessä päätetty tunnussana esimerkiksi “mansikka”.

  Toinen vaihtoehto on, että sinä määräät pariskunnille yhteisen tunnisteen, koodin tai vastaavan, jonka vastaaja valitsee lomakkeen alussa esimerkiksi pudotusvalikosta.

  Yst. terv.
  Mari Jussila, E-lomaketuki, ok-lomake (ÄT) helsinki.fi

 8. Hei,

  Yritän sijoittaa e-lomakkeellemme uutta logoamme. Löysin ohjeen tyylitiedostojen päivittämisestä, mutta heti tuli eteen tenkkapoo: Mistä löydän kansion css/lomaketyyli?

  Neuvosta kiitollisena

  • Hei Marita,

   E-lomakkeelle ei voi suoraan laittaa omaa logoa tyylitiedostoon (kaikki tyylit ovat kaikkien E-lomakkekäyttäjiemme käytettävissä). Logo kannattaa sijoittaa lomakkeelle tämän ohjeen mukaisesti: http://ok.helsinki.fi/elomake/ohjeet/faq/kuva/

   Ulkoasutyyleistä voit valita haluamasi lomakkeen muokkauseditorissa kohdasta Ulkoasu.

   Yst. terv.
   Mari Jussila, E-lomaketuki, ok-lomake (ÄT) helsinki.fi

Comments are closed.