Kumpula Colloquium discussed online education – next talk focus to future of working life

[In Finnish below]

In the second event of the Kumpula Learning Together Colloquium on 6th February, Teemu Roos, professor of computer science, spoke on “Same but different – Making online education scalable but personal”.

In the next events of the colloquium, 24th February and 2nd March, themes will be centered around working life. Speakers are Kristiina Mäkelä, Professor of International Business, Aalto University and Veli-Pekka Luoma, ICT Executive, Nokia SW Digital Intelligence – see more information in the end of this post.

(See the recording in Unitube)

Roos used Elements of AI online course as his example. From the very beginning, the course teaching basics of artificial intelligence was planned to become a MOOC course for everyone. Roos named as an inspiration Tietoisku announcements, which used to be seen in Finnish television YLE TV 2, since they were addressed to every Finnish person.

Elements of AI is created in cooperation with Reaktor, and Roos introduced in his talk the possibilities in this kind of cooperation with companies. For example, cooperation made it possible to use resources university doesn’t have to create visual user experience. After the talk, audience had many questions about the practicalities of the course: how could I start to build something similar?

Roos highlighted attractiveness and good incentives as one of the key parts for creating a successful online course. He wrapped up the idea into a question: how to change nowadays often heard “I’ll watch a bit more Netflix and postpone studying” to “I’ll study a bit more and postpone watching Netflix”. Even if that might not be the most realistic goal, it is still something worth considering.

Kumpula Colloquium events are open for anyone interested. We would like to ask registration for catering purposes, since coffee is served after/before the talks, but participation without registration is also possible.

Next two talks of the colloquium dive into working life:

Mon, 24 Feb 2020, at 15:00 (coffee at 14.30), Exactum B123
Kristiina Mäkelä, Professor of International Business, Aalto University:
“Changing nature of work”
Registration for Mäkelä’s talk

Mon, 2 Mar 2020, at 14:15, Physicum D101
Veli-Pekka Luoma, ICT Executive, Nokia SW Digital Intelligence:
“Learning to be creative”
Registration for Luoma’s talk

 

____________________

[In Finnish]

Kumpulan Learning together -kollokvion toisessa tilaisuudessa 6.2. tietojenkäsittelytieteen professori Teemu Roos puhui otsikolla “Same but different – Making online education scalable but personal.” Luento on nyt katsottavissa Unitubessa.

Roos käytti esimerkkinään huippusuosion saavuttanutta Elements of AI –verkkokurssia. Tekoälyn perusteita esittelevää kurssia lähdettiin alusta saakka työstämään koko kansan Mooc-kurssina: Roos mainitsi inspiraationaan esimerkiksi aikoinaan TV 2 -kanavalla nähdyt Tietoiskut, joiden kohderyhmänä olivat aivan kaikki suomalaiset.

Elements of AI on toteutettu yhteistyössä Reaktorin kanssa, ja Roos esitteli luennollaan myös yritysyhteistyön mahdollisuuksia. Esimerkiksi kurssin ulkoasun toteutukseen ja viestintään saatiin yritysyhteistyön kautta sellaisia resursseja, joita yliopistolta ei löydy. Luennon jälkeen yleisöllä olikin paljon kysymyksiä juuri käytännön toteutuksesta: kuinka voisi itse lähteä rakentamaan jotakin vastaavaa?

Roos nosti esiin hyvinä verkkokurssin tunnuspiirteinä muun muassa palkitsevuuden, ja tiivisti ajatuksen kysymykseen, että entä jos opiskelija ajattelisi nykyään yleisen ”viivyttelen Netflixin parissa ennen kuin aloitan opiskelun” sijaan toisin päin: ”viivyttelen opiskelun parissa ennen kuin aloitan Netflixin katsomisen”. Vaikka tavoite ei ihan realistinen olisikaan, se on silti ehkä jotakin, jota pitää mielessä.

Seuraavissa kollokvion tilaisuuksissa 24.2. ja 2.3. käsitellään muuttuvaa työelämää. Katso tarkemmat tiedot yltä tai kollokvion sivulta.

 

Subscribe to email updates from this blog
Follow us on Twitter: @edu_kumpula