Baby steps

Toisella kurssikerralla tehtävien tekeminen tuntui jo huomattavasti helpommalta kuin aikaisemmin. Myös harjoitustehtävien jatkaminen kotona oli kivuttomampaa kuin viikko sitten.

Tällä kertaa keskityimme erilaisten karttaprojektioiden ja koordinaatistojen visuaaliseen ilmeeseen ja siihen, miten paljon ne pahimmillaan vääristävät karttaa.  Tämän lisäksi opettelimme lisää QGISin käyttöä muun muassa rajapintojen kautta tapahtuvan tiedonhaun avulla.

QGISin mittatyökalujen avulla oli helppo havainnoida projektion aiheuttamaa vääristymistä. Taulukkoon 1 on koottu muutaman yleisimmän karttaprojektion mittoja Suomen Lapista mitattuna ja ETRS TM35FIN projektioon verrattuna.

Taulukko 1. Projektioiden vertailua ja mittasuhteita.

Tämän lisäksi visualisoimme havaitsemiamme havaintoja kartalle. Tavoitteena oli geometriatyökalujen avulla laskea karttaprojektion pinta-alan eroavuus ETRS TM35FIN projektiosta. Olen hieman harmissani siitä, että käyttämäni projektiot ovat kaikki todella “normaalin” näköisiä eli niissä ei ole mitään helposti havaittavia kummallisuuksia. Esimerkiksi Olivia Timisjärvi esittelee blogissaan (https://blogs.helsinki.fi/tfolivia/) sekä Wagner V- että Bonne-projektiot, joiden vääristyneisyys poikkeaa suuresti käyttämistäni projektioista.

Kuva 1. Mercatorin ja Winkel Tripelin projektiot

Itse tekemäni kartat (joista nyt vihdoin on kuvia! Kuva 1!) ovat keskenään todella saman näköisiä muutaman kunnan välisiä eroja lukuun ottamatta. Mikäli arvojen skaalaus olisi tehty jokaisen projektion kohdalla samoin, olisivat kuvat keskenään vertailukelpoisia. Nyt esimerkiksi Mercatorin projektio sekä Winkel Tripelin projektio näyttävät vääristävän pinta-alaa yhtä paljon, vaikka legendaa tarkastelemalla huomataan, ettei tämä pidä paikkaansa. Todellisuudessa Winkel Tripelin projektio vääristää pahimmillaankin Pohjois-Suomessa huomattavasti vähemmän kuin Mercatorin  projektio aivan eteläisessa Suomessa.

Kurssikerralla oli kiva huomata, että opetettavat asiat käyvät järkeen ja ohjelman käyttämisenkin oppii vähitellen. Ei voi siis valittaa!

 

 

Lähteet

Timisjärvi, O. (27.1.2022) 2. kurssikerta: Projektioita ja karttoja. Olivian blogi. Viitattu 30.1.2022. https://blogs.helsinki.fi/tfolivia/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *