Luukku 15: Olen jossain – dokumentti elämästä muistisairauden kanssa

”Vanhuus, aika aivan uus. Ennen kokematon, kuin aikanaan nuoruus. Pelkään, jo kauhukuvia nään, mitä kuuluukaan tulevaan elämään. Yritän kuvitella, itseäni valmistella, kohtaamaan aikaa, kun jaksa en enää ajatella. Vielä tänään auringonnousun nään, periksi antamatta riennän touhuten elämään.”

Rajavaara, Tuula: Olen jossain – elämää muistisairauden kanssa

Olen jossain on toimittaja Tuula Rajavaaran ohjaama dokumenttielokuva ja omakohtainen kokemus hänen äitinsä Aili Rajavaaran arjesta Alzheimerin taudin kanssa. Dokumentti seuraa yksin asuvan Ailin elämää ja muistisairauden arkeen tuomia haasteita sekä Ailin omasta että tyttären näkökulmasta. Ailin pitäisi muistaa käydä joka päivä syömässä Myyrinkodissa lämmin lounas, eikä kauppaan tulisi mennä ilman tytärtä. Aili kirjoittaa ajatuksiaan hienosti myös runomuotoon.

Dokumenttielokuva tuo oivasti esille niitä käytännön haasteita, joita muistisairauden oireet voivat yksin asuvalle tuoda ja toisaalta mitä konkreettisia ratkaisuja on tarjolla. Kotona asuville muistisairaille suunnatut palvelut vaativat edelleen kehittämistä. Tutkimuksissa on todettu, että muistisairauteen sairastunut voi elää kotiympäristössään useita vuosia itsenäistä tai vain vähäistä tukea edellyttävää arkielämää, jos ympäristössä on hyvinvointia tukevia ihmisiä ja palvelut on rakennettu yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.

Olen jossain, elämää muistisairauden kanssa on katsottavissa Yle Areenassa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *