Luukku 17: Edelleen elossa – dokumenttielokuva musiikin mahdista

”Terveydenhuoltojärjestelmä ajattelee ihmisen olevan hyvin monimutkainen kone. Meillä on lääkkeitä, jotka säätävät verenpainetta ja verensokeria, mutta emme ole tehneet mitään koskettaaksemme potilaan sydäntä ja sielua”.

Rossato-Bennett, Michael: Alive Inside

Alive inside on amerikkalainen dokumenttielokuva, jossa seurataan sosiaalityöntekijä Dan Cohenin perustaman Musiikki ja muistot- hankkeen edistymistä. Hankkeen tavoite on yksinkertainen: hankkia kaikille pitkäaikaishoidon asukkaille oma kannettava musiikkisoitin ja henkilökohtainen musiikkilista. Dokumentti seuraa musiikin ihmeellistä voimaa herättää ihminen laulamaan, tanssimaan ja kohtamaan.

Suomessakin on tutkittu musiikkia muistisairaiden hoidossa ja kuntoutuksessa Muistaakseni laulan-hankkeessa. Tutkimus osoitti, että musiikkivalmennus, jossa käytetään tuttua musiikkia ja joka painottaa muistisairaan ja omaisen tai hoitajan välistä vuorovaikutusta, parantaa muistisairaan mielialaa ja elämänlaatua. Yhdessä laulamisella oli myös positiivinen vaikutus kielelliseen muistiin ja omaisen psyykkiseen hyvinvointiin.

Muistisairaus heikentää edetessään muistin lisäksi kielellistä ilmaisua. Meidän tulee näin ollen löytää uusi tapa kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa. Musiikki on yksi hyvä keino. Mikä tahansa musiikki ei kuitenkaan auta, vaan meillä jokaisella on omat henkilökohtaiset suosikkimme, jotka koskettavat meitä ja vaikuttavat vireystilaamme. Olisi tärkeää, että meillä kaikilla olisi kirjattuna ylös meille mieluinen musiikki, vaikka osana hoitotahtoa. Jos sinun pitäisi tehdä elämästäsi soittolista, mitä kappaleita siihen valitsisit?

Alive inside- dokumenttielokuvan traileri (englanniksi) on katsottavissa YouTubessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *