Luukku 20: My Name is Lisa – lyhytelokuva muistisairaudesta teini-ikäisen silmin

”- Mother: Now is your lunch break. 

– Lisa: Eeeh…You already made me lunch. I had a sandwich 5 minutes ago. I only need one  lunch!”

 (-Äiti: Nyt on aika lounastauollesi. -Lisa: Eeei… Sinä teit jo minulle lounasta. Söin voileivän 5 minuuttia sitten. Tarvitsen vain yhden lounaan! )

Shelton Ben: My Name is Lisa

Lyhytelokuva kertoo teini-ikäisestä Lisasta ja hänen äidistään, joka sairastaa Alzheimerin tautia. Elokuvassa ei ole varsinaista tarinaa, vaan se koostuu lyhyistä arkisista tapahtumista, joissa pikkuhiljaa ilmenevät äidin muistioireet ja sairauden eteneminen. Lyhyen elokuvan aikana nähdään miten roolit äidin ja tyttären välillä asteittain vaihtuvat. Teini-ikäiselle Lisalle muutos on alkuun hämmentävä, ajan myötä turhauttava, mutta lopuksi nähdään myös vaikeaan tilanteeseen sopeutumista, jopa hyväksymistä. Elokuva tuo esiin, miten kirjallisuus voi mahdollistaa yhteisiä hyviä hetkiä myös edenneessä muistisairaudessa. Elokuva voitti Youtuben parhaan lyhytelokuvan palkinnon vuonna 2007.

Suomessa arvioidaan olevan noin 7000 työikäistä, jotka sairastavat muistisairautta. Heidän perheissään on usein myös teini-ikäisiä lapsia, joille vanhemman sairastuminen voi olla hämmentävä ja vaikea kokemus. Lasten ajatusten kuuleminen ja huolten rehellinen kohtaaminen on tärkeää, vaikka kaikkiin kysymyksiin ei olisikaan vastauksia. Usein voi olla tarvetta myös ulkopuoliselle tuelle. Teini-ikäinen voi löytää vertaistukea Muistiliiton Kun Isä unohti-Facebook ryhmästä.

Englanninkielinen lyhytelokuva on katsottavissa YouTubessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *