Vortex – elokuva rinnakkaisista todellisuuksista

“Eikö elämä olekin unta?
-Kyllä. Elämä on uni unessa.”

Noé, Gaspar: Vortex

Elokuvaohjaaja Gaspar Noé on aiemmilla elokuvillaan herättänyt huomiota rohkeudellaan. Hänen uusin elokuvansa Vortex sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla 2021. Elokuva kertoo iäkkään pariisilaisen pariskunnan viimeisistä vuosista vaimon sairastuessa muistisairauteen. Teemaa ei ehkä heti mielletä rohkeaksi, mutta tarinan kerronta on kaunistelematonta ja lopputulos riisuttu kuvaus kahden ihmisen yhteisen elämän hiljaisesta erkaantumisesta toisistaan. Richard Eyren samanhenkisessä elokuvassa Iris, tarina on jaettu kahteen; nykyhetken ja menneisyyden tapahtumiin. Noén elokuvassa taas kertomus on vahvasti nykyhetkessä, mutta split-screen tekniikkaa käyttäen tapahtumat nähdään lähes koko ajan kahdesta eri näkökulmasta. Tämä korostaa tunnetta siitä, että päähenkilöt elävät rinnakkaisissa todellisuuksissa jaetusta arjesta huolimatta. Heidän molempien elämään kuuluu kuitenkin yhteinen poika, joka yrittää auttaa vanhempiaan samalla taistellen omien haasteidensa kanssa. Dialogi pojan ja vanhempien välillä on avointa, lämminhenkistä ja välillä mustan huumorin värittämää. Kaikki roolisuoritukset ovat vaikuttavia ja musiikki luo elokuvaan unenomaisen tunnelman, joka kuvaustekniikan rinnalla vahvistaa tunnetta, että tapahtumia tarkastellaan etäisyyden päästä.

Elokuva nostaa esiin, että monen iäkkään henkilön elämässä muistisairaus ei ole ainoa huoli. Muut sairaudet, sosiaalisten suhteiden muuttuminen, huoli toisista ja myös päihteet saattavat vaikuttaa elämään vähintään yhtä vahvasti. Aina eteentuleviin elämän käänteisiin ei voi vaikuttaa. Tämän elokuvan myötä jää kuitenkin miettimään, olisiko tilanne voinut olla kaikille osapuolille ainakin osittain helpompaa jos he olisivat saaneet jostain tietoa ja tukea muistisairauden suhteen. Arjessa näkee usein, että jo pienetkin muutokset, kuten vertaistuki, ensitietoillat, sopiva lääkitys tai omaishoitajan tukeminen, voivat tuoda mukanaan paljon hyvää, joka sitten heijastuu muillekin elämänalueille.

Elokuva on tällä hetkellä nähtävissä Finnkino – elokuvateattereissa ja jatkossa todennäköisesti vuokrattavissa suoratoistopalveluiden kautta tai lainattavissa Finna-palvelusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *