Tuulikki – lyhytelokuva äidistä ja tyttärestä

”Ethän sä voi käyttäytyä kuin lapsi. -No älä sitten kohtele mua kun lasta.” 

Nikki, Teemu: Tuulikki 

Suosittelemme 14 minuuttia kestävän lyhytelokuvan katsomista ennen tämän blogitekstin lukemista.  Sillä varoitus, alla oleva teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tuulikki on Teemu Nikin käsikirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva tyttärestä ja äidistä. Tuulikki elää nuoruuden ja rakastumisen huumassa ja kaipuu pois kotoa on suuri. Huolehtiva Sinikka taas yrittää suojella Tuulikkia mm. lukitsemalla ovet niin että koti ja huolenpito kuvautuvat vankilamaisina. Sympatia on Tuulikin puolella ja Sinikan ristiriitaista käyttäytymistä on vaikea ymmärtää. Riitojen kärjistymisen myötä aivan uusi näkökulma kuitenkin avautuu ja tapahtumat saavat toisenlaisen selityksen. Kun katsot lyhytelokuvan toisen kerran, tapahtumat näyttäytyvät aivan uudessa valossa. Vuorosanojen sisältö vaikuttaa muuttuneen ja pienetkin yksityiskohdat nousevat esiin eri tavalla merkityksellisinä. Elokuvan koko juoni vaikuttaa tehneen täyskäännöksen!

Tuulikki on silmiä avaava kokemus. Miten toinen näkökulma ja uuden tiedon paljastuminen voikaan muuttaa suhtautumistamme tapahtumiin ja toisiin ihmisiin. Empatia, eli kyky ymmärtää mitä toinen ihminen tuntee ja miten hän kokee ympäröivän maailman, auttaa meitä toimimaan toisen parhaaksi. Aina se ei kuitenkaan ole helppoa.

Muistisairaudessa tapahtumat ja aikasuhteet voivat sekoittua ja toisen ihmisen voi olla vaikea ymmärtää muistisairaan tapaa tulkita tilanteita. Mikäli muistisairaus on vaikuttanut henkilön kykyä ilmaista itseään ja ajatuksiaan, voi hänen toimintaansa olla vieläkin vaikeampaa ymmärtää. Etäisyyden ottaminen tilanteeseen ja toisen asemaan asettuminen voivat auttaa hankalissa tilanteissa. Se vaatii kuitenkin aikaa ja monesti myös muiden ihmisten tukea.

Lyhytelokuva Tuulikki on katsottavissa Yle Areenassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *