UniSportin Zero Waste -haaste

Kestävämmän elämäntavan edistämisessä Zero Waste -ajattelusta on tullut yhä tärkeämpi periaate viime vuosien aikana. Tänä vuonna vietettiin toista kertaa Zero Waste Finland ry:n (www.zwf.fi) lanseeraamaa Zero Waste Syyskuuta, johon myös HYYn Ympäristövaliokunta otti osaa. Yksilöä kannustetaan muuttamaan kulutustottumuksiaan ja huolehtimaan oikeaoppisesta kierrätyksestä, mutta entäpä muut toimijat? HYYn Ympäristövaliokunta haastoi mukaan HYYn alaiset järjestöt ja halusi lisäksi selvittää, kuinka yrityksissä voitaisiin toteuttaa zero waste -haastetta. Siispä päätimme vierittää pallon Helsingin yliopiston välittömässä yhteydessä toimivalle yritykselle, UniSportille!

Zero Waste Syyskuu -kampanjan innoittamana Ympäristövaliokunta haastoi UniSportin parantamaan toimipisteidensä kierrätysmahdollisuuksia. Suureksi iloksemme UniSport tarttui rohkeasti haasteeseen ja aloitti heti selvitystyön liikuntatilojen jätteen laadusta ja lajittelumahdollisuuksista sekä oheismyyntituotteista syntyvästä jätteestä. Selvitystyön lisäksi Tiedekulman liikuntatiloissa alkaa syksyn aikana pilottihanke, jonka tavoite on luoda toimivia ja entistä kattavampia kierrätysmahdollisuuksia. Hankkeen yhteydessä liikuntatilat varustetaan kierrätysastioilla ja huolehditaan asianmukaisesta jatkokäsittelystä, mutta kehitys ei vielä siihen lopu. Pilotin pohjalta kierrätyksen tehostaminen jatkuu ja etenee ensi vuonna myös muihin UniSportin tiloihin.

Koska UniSportille kertyy yli miljoona käyntikertaa vuodessa, Tiedekulma-pilotti on iso askel kohti jätteettömämpää maailmaa. Pitäkää siis silmänne auki, kun käytte Tiedekulman liikuntatiloissa. Onko uusia jäteastioita ilmestynyt? Tiedätkö, mitä kuuluu laittaa mihinkin astiaan?

Karsi ja käytä uudelleen

Kierrättäminen on vain yksi viiden K:n periaatteista ja Zero Waste-ajattelun toteuttamisessa on muutkin periaatteet huomioitava. Myös UniSportin pitkän tähtäimen tavoite on, että jätettä ei syntyisi. Vaikka Ympäristövaliokunnan haaste keskittyi nimenomaan jätteiden kierrätykseen, UniSportilla myös karsitaan ja käytetään uudelleen. Laitteiden ja välineiden elinikä esimerkiksi maksimoidaan säännöllisellä huollolla ja kunnostuksella, joilla vältytään turhilta hankinnoilta, eli karsitaan. Jos laitteita tai välineitä on poistettava käytöstä, ne päätyvät usein lahjoituksina muille yhteisöille, jotka pystyvät niitä vielä hyödyntämään, eli niitä käytetään uudelleen.

UniSportin Zero Waste -raportin voi ladata tästä. Raportista selviää muun muassa, mihin kohteisiin UniSportin käytöstä poistetut laitteet ovat päätyneet, ja mitä syksyn pilotti-hankkeessa tulee tapahtumaan. Kiitos haasteen vastaanottamisesta, UniSport!

Voisiko vähemmälläkin tavaralla pärjätä?

Karsiminen, minimalismi, konmaritus… Viime vuosina pinnalla olleet aiheet tähtäävät henkilökohtaisen omaisuuden vähentämiseen. Tavaroiden karsimisen motiivina voivat olla ympäristösyyt tai rahan säästäminen. Jotkut kokevat, että minimalistisen selkeässä ympäristössä myös ajatukset pysyvät paremmassa järjestyksessä.

Kuinka monta tavaraa omistat, ja kuinka montaa niistä käytät säännöllisesti? Aihetta ei ehkä tule usein mietittyä, mutta sille voisi olla hyvä varata hetki. Monille turhan tavaran paljous kiteytyy muuttolaatikoita pakatessa tai suurempaa siivousta tehdessä. Kuinka paljon helpompia nämäkin tilanteet olisivat, jos nurkissa ei pyörisi vanha jäätelökone ja kaikki ne juhla-asut, jotka pääsivät päälle vain kerran.

Vain harvoin käytettäviä tavaroita ei ole pakko omistaa itse. Kirjojen lainaaminen kirjastosta on monille luontevaa, sillä sama kirja luetaan usein vain kerran. Lainaamisen konseptia voi yhtälailla soveltaa myös muihin tavaroihin. Tällöin nurkissa ei pyöri turhaa tavaraa tilaa viemässä, ja luonnonvaroja säästyy koko tuotteen elinkaaren verran. Onhan myös sääli, jos hyvä tuote jää huomattavasti vähemmälle käytölle, kuin mihin se on suunniteltu.

Tavaroita ja palveluita voi vuokrata netistä tai vaihtaa yhteisön sisällä

Tavaroita, joita tarvitaan vain silloin tällöin, voi vuokrata erilaisista netistä toimista lainaamoista. Juhlavaatteita voi etsiä esimerkiksi Vaaterekistä tai Vaatepuusta. Kuinomasta löytyy kattava valikoima esimerkiksi musiikkitarvikkeita, rakentamiseen ja remontoimiseen liittyviä tuotteita, sekä harrastusvälineitä VR-laseista pelitietokoneeseen ja vaellustelttaan. Myös Liizistä löytyy välineitä kodin askareisiin, remontoimiseen, ulkoiluun ja lapsille. Autoja vuokraavia palveluita on jo useita. Omassa taloyhtiössäsi, kaveriporukassasi tai ainejärjestössäsi voit laittaa alulle tavaroiden vaihtopiirin. Tarjoa omia tavaroitasi lainaan, ja kysy rohkeasti tavaroita lainaan myös muilta. Parhaassa tapauksessa saat aikaan positiivisen lumipalloefektin! Älä kuitenkaan heitä tavaroita pois, vaan lahjoita itsellesi tarpeettomat tavarat eteenpäin. Kierrätyskeskus ottaa vastaan jopa rikkinäisiä tavaroita.

Tavaroiden lisäksi myös taitoja ja palveluita voi vaihtaa. Osaatko jotain, mitä tuttusi haluaisi oppia tai toisinpäin? Opetustuokio voi vaihtua vaikka taulujen poraamiseen, ja ikkunoiden pesusta voi maksaa rahan sijaan leivonnaisilla. 

Aloita vaikka seuraavista

 • mieti uusien hankintojen kohdalla, onko tavara järkevämpää ostaa omaksi vai voisitko lainata tai vuokrata sen?
 • mieti, omistatko itse sellaisia tavaroita, joita voisit lainata, vaihtaa vai vuokrata muille?
  • jätä taloyhtiösi ilmoitustaululle lappu tavaroista joita voit lainata, tai taidoista ja palveluista joita voit tarjota tai vaihtaa

Sanontakin sen kertoo; jaettu ilo on paras ilo!

Zero waste -syyskuu tulee taas! Tätä on zero waste, ja näin valmistaudut Zero waste -syyskuuhun

 

Zero waste tarkoittaa elämäntapaa, jossa syntyy mahdollisimman vähän jätettä. Jätteellä tarkoitetaan materiaalia, jota ei voida kierrättää tai kompostoida, eli seka- ja energiajätettä. Ohjenuorana zero wasteen toimii viiden K:n sääntö:

 1. Kieltäydy
 2. Karsi
 3. Käytä uudelleen
 4. Kierrätä
 5. Kompostoi

Ohjeet on esitetty siinä järjestyksessä kun niitä tulisi seurata. Vaikka muovi, lasi ja metalli voidaan kierrättää, ja vaikka materiaalien kierrätys vähentää syntyvän seka- ja energiajätteen määrää, kannattaa näidenkin materiaalien käyttö minimoida. Materiaalien saaminen uudelleen kiertoon kuluttaa energiaa eikä niitä voida kierrättää loputtomiin. Esimerkiksi muovi heikkenee sulatuksessa, ja käyttökertojen lisäämiseksi siihen on yhdistettävä neitseellistä öljyä.

Ensimmäinen kohta on yksiselitteinen: kieltäydy siitä, mitä et tarvitse ja mistä syntyy turhaa jätettä. Kieltäydy kertakäyttöisistä tavaroista ja korvaa ne kestotuotteilla. Näin jätettä ei synny alunperinkään. 

Kohta kaksi kehottaa karsimaan. Karsi tavaroita, tottumuksia ja toimintaa, joka synnyttää turhaa jätettä. Muista, että karsimalla yhdestä saat tilaa jollekin toiselle!

Käytä tavarat ja vaatteet loppuun. Huolla ja korjaa. Esine voi myös saada uuden elämän uuden käyttötarkoituksen myötä. Kierrätysmateriaalin hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana!

Kierrätä se, mikä jää kierrätettäväksi kieltäytymisen ja karsimisen jälkeen. Jos karsit tavaroitasi, kierrätä ne eteenpäin. Jos tarvitset itse uutta, hanki se mahdollisuuksien mukaan käytettynä.

Kompostoi se, mikä ei kelpaa kierrätykseen.

Zero waste syyskuu kannustaa tarkastelemaan omia kulutustottumuksia ja etsimään uusia jätteettömämpiä ratkaisuja. Valmistaudu Zero waste -syyskuuhun miettimällä, mistä sinulla syntyy jätettä. Poimi alla olevasta muistilistasta vinkit jätteettömäämpään elämään.

Muistilista Zero Waste -syyskuuhun:

 • kestomuki, rasia ja aterimet laukkuun tai reppuun
 • kestoleivinpaperi, mehiläisvahakelmu
 • taskuroskis tupakantumpeille
 • kuukuppi
 • kangaskassi ja kestohedelmäpussi
 • askartele itse kestotuotteita kertakäyttöisten tilalle: kierrätyskankaasta on helppo ommella kestohedelmäpusseja tai leikata kangasrättejä talouspaperin tilalle
 • lainaa ja vaihda vaatteita ja tavaroita kavereiden kanssa
 • korvaa tujut siivousaineet palamäntysuovalla tai soodasta ja etikasta sekoitetulla pesuaineella
 • pyykinpesuaineen voi korvata pesupähkinöillä

Seuraa ympäristövaliokuntaa sosiaalisessa mediassa, ja poimi talteen syyskuun aikana jaettavat vinkit jätteettömämpään elämään. Valiokunnan Instagramin löydät tämän linkin takaa ja Facebookin täältä.