Kurssikerta 4

Hei taas

Tänään oli neljäs kurssikertamme, ja saatoin havaita, että osa näistä neljän viikon aikan opituista taidoista on jäänyt jo mieleeni. Ohjelman perustoimintojen käyttö alkaa tuntua sujuvalta, ja myös mahdollisiin ongelmatilanteisiin on mahdollista löytää ratkaisuja tällä ohjelman tuntemuksella. Kurssikertamme alkoi aineistolla, joka sisältää tietoja pääkaupunkiseudun väestöstä.

Tutkimme pääkaupunkiseudun väestötietoja erilaisten muuttujien avulla. Kartalle sai näkymään esimerkiksi ruotsinkielisten osuudet, koko väestömäärän tai ulkomaalaisten osuuden. Ensin kartalle tehtiin ruudukko ja tietoja yhdisteltiin jotta halutut tiedot ilmestyisivät kartalle. Ensimmäisenä karttana tein ruutukartan, jossa ruotsinkielisten määrät Helsingin eri osissa. Koitin ensin tehdä tätä pienemmällä ruutukoolla, mutta alueet eivät erottuneet silloin tarpeeksi toisistaan.

 

Kuva 1, Ruotsinkielisten määrä Helsingin eri alueilla 

Toisessa kartassa muuttujana ovat ihmiset, joiden äidinkieli ei ole suomi. Kartalta erottuu alueita, joissa muunkielisiä on huomattavasti enemmän, mutta suurin osa kartasta on hyvin yhteneväistä. Pääosin alueilla on siis n. 0-2000 muunkielistä.

Kuva 2, Muunkielisten osuus pääkaupunkiseudulla

 

Kun tämä haaste oli loppu, oli aika siirtyä kahvitauon kautta uuteen tehtävään.  Käytimme ensimmäistä kertaa rasterimuotoista aineistoa, ja sen avulla tutkimme mm. korkeuseroja sekä rinnevalovarjostusaineistoa Pornaisten alueelta. Pääsimme myös piirtämään ohjelmassa, kun merkitsimme pisteellä kaikki talot valitulta alueelta.

Kuva 3, Rinnevalovarjostusaineistoa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *