Categories
Uncategorised

Vapaat kädet (Kurssikerta 7)

Viimeisellä kurssikerralla saimme vapaat kädet tehdä kaiken maailman karttoja. Vaikeinta oli löytää aineistot ja keksiä kartta, joka kuvaa kahta muuttujaa. Aluksi tarkoitukseni oli tehdä kartta jostain itselle kiinnostavasta aiheesta, mutta mitään ei tullut mieleen. Keksin, että ottaisin kantaa Kolarin kunnan kiistanalaiseen Hannukaisen kaivoshankkeeseen, mutta hankkeen kaavoitukseen tutustuessa tulin siihen tulokseen, että se olisi liian iso pala purtavaksi.

Laura Hynynen oli blogissaan tehnyt karttasarjan tärkeästä aiheesta eli muovin kierrätyksestä ja uusiutuvan energian käytöstä Euroopassa. Kirjoituksessa oli otettu hyvin selvää asioista ja lopputulos on erittäin toimiva. Omassa blogissani en päässyt ihan yhtä syvälle aineistoon ja ilmiöön, joten siinä olisi parantamisen varaa.

Päätin siis tehdä kaksi täysin erilaista karttaa erilaisista aineistoista, jotta voin hyödyntää mahdollisimman montaa eri QGISsin ominaisuutta.

Perus koropleetti

Ensimmäinen kartta on tehty jo tutuksi tulleen Suomen kunta- aineiston pohjalta. Lisäsin aineistoon join- komennolla tilastokeskuksen aineistoja. Toinen aineistoista kuvaa kuntien asuintalouksien keskimääräistä asuntovelkaa euroina ja toinen asuntojen keskimääräistä neliöhintaa kunnittain euroina.

Ongelmaksi syntyi kahden muuttuja esittäminen. Asuntojen neliöhinnan päätin esittää pylväillä, mutta karttaan tuli liian monta pylvästä, joten kartasta tuli sotkuisen näköinen. Päätin siis tehdä pelkästään yhden muuttujan kartan koko Suomesta ja kahden muuttujan kartan rajasin vain eteläiseen Suomeen. Vilma Koljosen blogissa oli hienosti saatu esitettyä paljon tietoa yksinkertaisessa muodossa käyttäen ympyrädiagrammeja. Itse en näillä muuttujilla keksinyt muuta vaihtoehtoa, kuin pienentää aluetta.

Kuva 1, Asuntovelka kunnittain

Kuva 2, Asuntovelka kunnittain sekä asuntojen neliöhinta

Kartoista huomaa oletettavasti, että suurissa kaupungeissa sekä etenkin pääkaupunkiseudulla asuintalouksilla on eniten velkaa ja asunnot ovat kalliita. Poikkeuksen muodostaa Ahvenanmaa, jossa velkaa on lähes yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla. Asuntojen hinnoista en löytänyt Ahvenanmaalta tietoa ja pitkän googlettamisen jälkeen Ahvenanmaalaisten suuret velat ovat edelleen mysteeri.

Raide-Jokeri ja interpolointi

Toisen kartan aineistot hain Helsingin karttapalvelun WFS- rajapinnan avulla. Latasin taustakartan sekä Raide-Jokerin linjauksen- ja pysäkit. Lisäksi käytin aiemmalta kurssikerralta tutuksi tullutta pääkaupunkiseudun pistemuotoista väestötietoa. Tein väestötiedon avulla interpoloinnin, joka kuvastaa väestön jakautumista Raide-Jokerin lähistöllä. Yritin tehdä interpoloinnista mahdollisimman yksinkertaisen ja kevyen, mutta ohjelmalta meni sen tekemiseen kuitenkin lähes tunti. Lisäsin myös pysäkkien nimet karttaan selkeyttämään lopputulosta.

Kuva 3, Raide-Jokeri ja interpolointi

Lopputulos on mielestäni visuaalisesti selkeä. Interpoloinnissa on havaittavissa joitakin epäkohtia, mutta radan pysäkkien ja väestön määrän välillä on selkeä yhteys, pysäkkien lähellä asuu paljon ihmisiä. Interpoloinnin tiedoista en ole kuitenkaan ihan satavarma. Jakautuuko väestön määrä jonkun yksikön mukaan, vai ovatko legendan luvut interpoloinnin luokkia? Lisäksi luvut pitäisi esittää väestön tiheytenä eikä absoluuttisina lukuina. En löytänyt interpoloinnista mitään ominaisuustietoa  ja ohjelma kaatui aina jos yritin selvittää niitä, joten päätin luottaa pelkkään aineiston visuaalisuuteen.

Viimeiset mietteet

Kurssi oli mielestäni erittäin onnistunut, vaikka maanantain iltavuorot vietettiinkin melko koomaisissa tunnelmissa. Siihen nähden, että kurssin alussa en ollut ikinä edes nähnyt QGIS- ohjelmaa ja seitsemän kurssikerran jälkeen pystyn tuottamaan erilaisia karttoja itsenäisesti on hienoa. Vielä ollaan kuitenkin lähtökuopan pohjalla, joten en malta odottaa uusia GIS- kursseja.

Kiitos kurssista ylivelhojumala ! (Arvonimen antanut Matti Katajisto 2020)

Lähteet:

Karttojen lähteet:

Tilastokeskus: https://www.stat.fi/tup/statfin/index.html (Käyty 28.2.2020)

Helsingin kaupunki WFS-rajapinta: https://kartta.hel.fi/ws/geoserver/avoindata/wfs (Käyty 28.2.2020)

Laura Hynynen kurssikerta 7 ( Luettu 1.3.2020)

https://blogs.helsinki.fi/lauravel/

Vilma Koljonen kurssikerta 7 (Luettu 1.3.2020)

https://blogs.helsinki.fi/vilmakol/

Matti Katajisto kurssikerta 5 (Luettu 1.3.2020)

https://blogs.helsinki.fi/mattikat/

One reply on “Vapaat kädet (Kurssikerta 7)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *