Tupasvilla – huomaamaton varhaisen kevään kukkija

Pientareille ilmestyvät leskenlehdet ovat ensimmäinen ja odotettu kevään merkki. Monilta jää sitä vastoin huomaamatta soilla varhain kukkiva tupasvilla. Sen kasvupaikkoja ovat karut nevat ja rämeet, ja harva retkeilee soilla varhain keväällä.

Kuva: tupasvilla kukinta on alkanut pian lumen sulamisen jälkeen torronsuon kansallispuistossa (tammela).

 

Tupasvillan kukinto on tiivis tähkä, joka alkaa kehittyä jo syksyllä. Tähkän kehitys jatkuu talven aikana lumen alla, ja lumen sulaessa tähkät paljastuvat vielä roudassa olevalla suolla. Etelä-Suomessa näin tapahtuu usein jo maaliskuussa, ja kukinta alkaa huhtikuun puolella. Kaukaa katsottuna kukinto voi näyttää mitättömältä, mutta läheltä katsottuna se on varsin koristeellinen: kärjestään läpikuultavien tähkäsuomujen välistä työntyy heteitä, joiden ponnet ovat kirkkaan keltaisia. Tupasvilla on tuulipölytteinen. Tämä on hyvä strategia varhain kukkivalle lajille, sillä aikaisin keväällä mahdollisia pölyttäviä hyönteisiä olisi soilla vain vähän liikkeellä.

Alkukesällä tupasvillaa ei voi olla huomaamatta. Kukkien kehäsukaset venyvät muutaman sentin pituisiksi lenninhaiveniksi, ja kukinto näyttää valkoiselta pumpulipallolta. Siemenet leviävät tuulen mukana, ja myös vesi voi niitä kuljettaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *