Keravalta Hong Kongiin

Uskonnot ovat havaittavissa monin tavoin eri puolilla kaupunkeja. Ne ilmenevät erilaisina symboleina, kuvina ja mainoksina. Samalla ihmisten toimintatavat voivat viestiä uskonnollisia teemoja. Uskonnot ovat siis läsnä kaupunkikuvassa, vaikkei sitä aina huomaisikaan. Kaupunkikuvasta erottuvat kuitenkin usein hyvin selkeästi uskonnolliset tilat ja rakennukset. Ne voivat olla erilaisin symbolein varustettuja tai ne voivat olla tarkkaa silmää vaativia katukuvaan uppoavia tiloja.

Kuinka uskonnollisia paikkoja voi sitten löytää eri kaupungeista? Yksi tapa paikantaa kaupunkien uskonnollisia paikkoja, on hyödyntää Uskonnot kartalla -sivustoa. Google Maps -sovellukseen perustuva sivusto osoittaa uskonnollisia paikkoja kaupungeittain. Tässä blogissa esitellään kolmen kaupungin keskeisimpiä tai erikoisimpia uskonnollisia paikkoja, erityisesti Uskonnot kartalla -sivustoa hyödyntäen. Kaupunkien erilaiset historiat, katukuvat ja kulttuurit luovat mielenkiintoisen katsauksen uskonnollisten paikkojen ja tilojen maailmaan. Tässä blogissa pääset siis tutustumaan mielenkiintoisiin uskonnollisiin kohteisiin Keravalla, Turussa ja Hong Kongissa. Tervetuloa matkalle Keravalta Hong Kongiin!

Kerava

Uskonnot kartalla listaa Keravalla olevan 11 uskonnollista paikkaa. Neljä näistä on Suomen evankelisluterilaisen kirkon toimintatiloja: kirkon lisäksi löytyy seurakuntakeskus ja kaksi seurakuntataloa vastakkaisilla puolilla kaupunkia. Edustettuina Keravan kristillisyydessä ovat myös Jehovan todistajat, Apostolinen Seurakunta, Keravan helluntaiseurakunta, Keravan cityseurakunta, Generation of Eternal Glory ja Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko, joista kullekin kartta listaa yhden toimintatilan. Ainoa ei-kristillinen kartalta löytyvä toimitila on Keravan Islamilaisen kulttuurikeskus ry:n ylläpitämä moskeija. Suurin osa näistä tiloista on keskustassa tai siitä kävelymatkan päässä; evankelisluterilaisen kirkon seurakuntatalojen lisäksi Jehovan todistajien valtakunnansali sijaitsee kauempana. Kristinuskon eri muodot näkyvät Keravan katukuvassa: esimerkiksi helluntaiseurakunnan rakennus sijaitsee aukiolla kivenheiton päässä keskustasta ja Keravan Cityseurakunta on aivan rautatieaseman tuntumassa selkeästi merkittynä. Moskeijaa taasen tietämättömän ohikulkijan taitanee olla mahdotonta tunnistaa ulkoa, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Se myös sijaitsee hieman ydinkeskustasta syrjemmällä verrattuna useimpiin kristillisiin toimitiloihin.

Mosque Kerava

Uskonnot kartalla -sivua ei päivitetä aktiivisesti, mikä ilmenee Keravalla siinä, ettei Apostolista Seurakuntaa löydy annetusta osoitteesta. Lisäksi sivusto ei mainitse Katupappilaa, joka lienee Keravan näkyvin uskonnollinen paikka. Katupappila on evankelisluterilaisen kirkon ylläpitämä monitoimitila, Keravalla siis kirkon viides toimintatila. Se sijaitsee kävelykadulla kauppakeskus Karusellin pääsisäänkäynnin vieressä. Katupappilan tarkoituksena on toimia matalankynnyksen ja helponsaavutettavuuden kohtaamispaikkana.

Turku

Turku näyttäytyy paitsi karttamerkintöjen myös keskusta-alueen sunnuntaikävelyn perusteella moniuskontoiselle kaupungille, jossa ristin alla toimivat uskonnolliset tilat edustavat enemmistöä.

Keskiaikainen kivikirkko, Turun tuomiokirkko, hallitsee kaupunkimaisemaa kaikista ilmansunnista katsottuna. Se edustaa postikorttien Turkua ja on tärkeä osa turkulaista menneisyyttä ja nykyisyyttä.

Turun tuomiokirkko on Suomen Turussa I kaupunginosassa Aurajoen rannalla sijaitseva, monessa vaiheessa rakennettu kivikirkko, joka on suurimmaksi osaksi keskiajalta. Suomen kansallispyhäkkö, on sekä arkkipiispan että Turun piispan kotikirkko.

Kivenheiton päässä turistienkin suosimasta Vanhasta Suurtorista tuomiokirkkoineen on 70-luvun kerrostalo, jonka alakerta kätkee sisäänsä 21 kansalaisuutta ja 700–800 viikoittaista kävijää. Katukuvasta hädin tuskin erottuva islamilaisen yhdyskunnan moskeijan ovi on auki. Ihmisiä tulee ja menee. Moskeijan ulkopuolella ei ole havaittavia symboleja uskonnollisesta tilasta. Ihmisten elämä osoittaa, että paikalla on merkittävä uskonnollinen tila.

Turun islamilainen yhdyskunta Yliopistonkadulla sulautuu katukuvaan ja rakennuskantaan. Ulkoisia merkkejä uskonnollisesta tilasta ei ole havaittavissa.

Juutalaisen seurakunnan synagoga ja Vapaakirkko ovat keskustan tuntumassa saman kadun varrella, naapureina. Vapaakirkon sunnuntaitoiminta on tosin siirtynyt syksyn aikana teatteritiloihin. Mielenkiintoista onkin, kuinka viihdeteatterina tunnettu Linnateatteri muuttuu sunnuntaisin Vapaakirkon jumalanpalveluspyhäköksi. Naapurissa oleva yli 100-vuotias Daavidin tähdin koristeltu Synagoga on monelle turkulaiselle ulkoa tuttu mutta sisältä arvoitus. Harva on käynyt sisällä rakennuksessa mutta synagogan kokema ilkivalta nosti pari vuotta sitten turkulaiset yhteiseen tukimielenosoitukseen juutalaisen seurakunnan puolesta.

Turun juutalaisen seurakunnan synagoga. Vuonna 1912 valmistunut, Daavidin tähdin koristeltu Synagoga on toinen Suomen kahdesta synagogasta. Toinen sijaitsee Helsingissä.
Turun vapaaseurakunnan kirkkotila toimi pitkään Tuureporinkadulla keskustan läheisyydessä (kuvassa). Syksyllä 2021 jumalanpalvelustoiminta siirtyi kirkkotilasta Linnateatteriin.

Turussa toimii erilaisia kristillisiä yhteisöjä evankelisluterilaisista, katolisesta, ortodoksisista seurakunnista metodisteihin ja helluntailaisiin, kristillisperäisiä yhteisöjä, kuten Jehovan todistajat ja Mormonit, juutalainen seurakunta, buddhalainen yhdyskunta sekä islamilainen yhdyskunta. Näiden uskonnollisten yhteisöjen tilat edustavat uskonnon ilmenemistä, pyhän läsnäoloa ja kulttuurien monimuotoisuutta turkulaisessa kaupunkimaisemassa.

Turun ortodoksinen kirkko eli Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkko on Turun ortodoksisen seurakunnan pääkirkko. C. L. Engelin 1800-luvulla suunnittelema rakennus värittää Turun Kauppatorin näkymää.

Karttamerkinnät ja sunnuntaikävely tarjoavat näkymän ensisijaisesti kristillistä perintöä kantavaan kaupunkiin, joka kuitenkin kätkee sisäänsä moniäänisyyttä ja monia kulttuureja, jotka elävät rinta rinnan – turkulaisina.

Turun alueen uskonnolliset paikat kartalla (Lähde: www.uskonnotkartalla.fi)

Hong Kong

Temppeliaukion sisäänkäynti on suoraan ruuhkaisella kadulla, tavallisia kerrostaloja vastapäätä.

Hong Kong mainitaan useasti monikulttuurillisuuden metropoliksi, eikä maailmankatsomusten värikäs kirjo välty tältä kuvaukselta. Vaikka yhteisöjen uskomuksia ei näkisikään omana ilmiönä irrallisena kulttuurista, törmää kaupungilla kävellessään hyvin nopeasti ”uskontojen” konkreettisiin ilmentymiin – materialistisiin ulottuvuuksiin – osana kaupungin kokonaisuutta. Yksi tällaisista ilmentymistä on Kowloonissa sijaitseva taolaisuutta edustava Sik Sik Yuen Wong Tai Sin temppeli, joka herättää monen turistin huomion keskellä taivasta hipovia pilvenpiirtäjiä.

Aukio temppelin sisäänkäynnillä.

Temppeli on ollut hyvän onnen lähde 1900-luvun alkupuolelta asti, ja ottaa itselleen noin 18 tuhatta neliömetriä ruuhkaista kaupunkialuetta suoraan kiireisen ostoskeskuksen vierestä. Ostoskeskuksen lisäksi, temppelillä on suuri merkitys paikallisen alueen hahmottamisessa: esimerkiksi suunnistaessa maan alla kaupungin metrojärjestelmiä pitkin, temppelin nimi korostuu osoittaessa erästä uloskäyntiä. Ei siis ole ihme, että poikkeavan näköinen rakennus herättää huomiota erityisesti turistien keskuudessa.

Metrouloskäynti osoitettuna temppelillä.

Temppelin estetiikan poikkeavuutta kaupunkiympäristössä sulattaa lisäksi leviäminen itse temppelin ulkopuolisiin rakennuksiin. Esimerkiksi aikaisemmin mainittu ostoskeskus on ottanut suuria vaikutteita temppelin puoleiseen rakennussivuun, muutoin hyvin modernista arkkitehtuuristaan huolimatta. Onkin äärimmäisen mielenkiintoista huomata näiden kahden hyvinkin vastakkaisen rakennuksen sulava yhteistyö.

Kauppakeskuksen julkisivu temppeliltä päin.

Tämänkaltainen erikoiskohde keskellä ruuhkaista kaupunkia on häkellyttävä kokemus. Sik Sik Yuen Wong Tai Sin temppeli on äärimmäisen mielenkiintoinen kohde, joka havainnollistaa kuinka uskonnollisuus voi näkyä kaupunkikontekstissa.

Temppelin päärakennuksen koristelut.

Lopuksi

Olemme nähneet kuinka erilaisia uskontoja ja uskonnollisia rakennuksia voi nähdä kolmessa eri kaupungeissa. Keravan katupappilassa, Turun tuomiokirkossa ja Hong Kongin Sik Sik Yuen Wong Tai Sin temppelissä voidaan kaikissa nähdä uskonnon monimuotoisuus. Vaikka usein uskonnolliset rakennukset ovat näyttäviä uskonnon symboleita, kuten kirkot ja temppelit, kaikkia uskonnollisia rakennuksia ei välttämättä edes huomaa, sillä ne sulautuvat kaupunki kuvaan niin hyvin. Kaupungeissa tulee aina näkymään uskontojen vaikutus monilla eri tavoilla etenkin rakennuksissa. Tässä blogissa katsoimme uskonnollisia rakennuksia Keravalta Hong Kongiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *