Vuosijuhlat vasta-alkajille

(hatariin muistikuviin perustuva yhden ihmisen kokemus)

1. Juhliin ilmoittautuminen

Vuosijuhlakorttien myynnistä on tiedotettu ainakin järjestön sähköpostilistalla. Kortti ostetaan etukäteen, ovella niitä ei enää myydä. Kortin myynnin yhteydessä kysytään avecin ja pöytäseurueen nimi sekä erikoisruokavaliot.

Avec tarkoittaa tässä yhteydessä seuralaista. Perinteisesti miehen avec on ollut nainen ja naisen avec mies. Avec on se henkilö, jonka seuralaisena tulet juhlaan. Avec voi, mutta hänen ei ole pakko olla, mies- tai naisystävä. Yleensä avec on kuitenkin etukäteen tuttu. Joskus avec istuu aveciaan vastapäätä, yleensä he kuitenkin istuvat vierekkäin. Kieliryhmillä ja osakunnilla on tässä omia tapojaan. Periaatteessa herran tulisi käyttäytyä omaa aveciaan kohtaan erityisen kohteliaasti, esim. auttamalla daami istumaan ynnä muuta hyvätapaista. Tapa liittynee vanhoihin sukupuolirooleihin, mutta on siihen myös käytännön syynsä: joissain naisten juhlapuvuissa voi olla vaikeata päästä istumaan. Nykyään tällaiset kohteliaisuuden osoitukset voivat kyllä esiintyä molemminpuolisesti aiheuttamatta skandaalia.

Pöytäseurue tulisi ilmoittaa silloin, kun sinulla on etukäteen tiedossa kaveriporukka, joiden kanssa haluat juhlat viettää. Istumajärjestyksen laatijat eivät tätä välttämättä tiedä. Seurue on siis puhtaasti juhlijoiden viihtymistä parantava ja plaseerausta helpottava tieto. Seurueen nimeä ei tulla juhlassa tai myöhemminkään käyttämään (ellette halua sitä itse tehdä), sen keksimiseen ei siis kannata uhrata aikaa.

Avec ei ole pakollinen: juhlissa on varmasti vähintään yhtä hauskaa, vaikka tulisit paikalle ilman seuralaista. Pöytäseurue ei liioin ole pakollinen. Mikäli avecin tai seurueen nimeä ei ole tiedossa, juhlien järjestäjät yrittävät parhaansa mukaan istuttaa kaikki mahdollisimman sopiville paikoille.

2. Valmistautuminen juhlaan

Pukukoodina vuosijuhlissa on miehillä frakki ja naisilla iltapuku. Oikeastaan linnan juhlia katsomalla ja vanhojen tansseja muistelemalla saa käsityksen siitä mitä pukeutuminen voisi parhaimmillaan olla. Mies voi korvata frakin tummalla puvulla. Hessu Hopo – tyyppiset kirjavat ja kirkkaat kravatit on ehkä syytä jättää kotiin, ja kauluspaita saisi olla valkoinen. Smokki ja shaketti eivät ole vuosijuhla-asuja. Naisen iltapuku on täyspitkä ja yleensä, mutta ei välttämättä, tummahko sävyltään. Pitkien hiusten tulisi olla kiinni.

Kunniamerkkien käytöstä on olemassa jos jonkinlaisia säädöksiä, todettakoon niistä ainoastaan se, että vuosijuhlat ovat oikea paikka esitellä osakunta- ym. nauhoja ja mahdollisia yliopiston opiskelijajärjestöjen myöntämiä kunniamerkkejä.

Vaatteiden lisäksi illan mittaan voi tulla tarvetta taskumatille. Juhlissa ollaan kuitenkin häveliäitä, eikä omia juomia esitellä pöydässä. Tarjoiluhenkilökunta voi kaiken lisäksi suuttua moisesta. Matti kannattaa myös ottaa valmiiksi taskuun, eikä jättää sitä odottamaan narikasta noutoa. “Hei anna mä vilkasen tohon laukkuun ja otan mun omat viinat sieltä.” Tyypillinen paikka taskulämpimän nauttimiseen on naisten wc.

Illalliskortin hintaan kuuluu alkupala, pääruoka ja jälkiruoka sekä kuohuviini, pari kaatoa viiniä, pari snapsia ja kahvi + konjakki. Juhlatilassa on myös hyvin varustettu baaritiski janoisemmille, joten taskumatin lisäksi kannattaa pakata mukaan taskurahaa.

Mukaan kannattaa varata myös pyyhe myöhempää käyttöä varten.

3.Pöytäjuhlan kulku

Illanvietto alkaa kuohuviinillä ja vierailevien ainejärjestöjen tervehdyksillä. Jos haluat edustaa juhlassa jotain muuta järjestöä tai vaikkapa osakuntaa ja siis tuoda tervehdyksen, kannattaa asiasta ilmoittaa juhlan järjestäjille etukäteen. On kohteliasta seurata tervehdykset hiljaa tai poistua esim. tupakalle siksi aikaa. Samalla voi tutustua salin seinällä olevaan pöytäkarttaan, siitä siis voi käydä toteamassa istuvansa jälleen kerran nurkimmaisessa pöydässä selkä saliin päin. Paikat on merkitty myös pöytiin.

Ruoka tuodaan pöytiin luontevassa järjestyksessä, ja ruokailun yhteydessä ja välissä on tapana laulaa juomalauluja. Laulaminen saattaa kuulostaa typerältä, mutta istuu juhliin erittäin hyvin. Juhlissa on laulunjohtaja, jonka tehtävänä on laulujen aloittaminen, mikäli sitä ei kukaan muu tee. Järjestäjät toivovat, että myös juhlavieraan ehdottavat lauluja.

Laulamisen lisäksi ruokailun lomassa nautitaan juhlapuheista ja muusta ohjelmasta. Periaatteena on se, että salissa on vain yksi puhuja kerrallaan. Puheiden mahdollisesti mieleen kirvoittamat kysymykset ja kommentit on parasta jättää jatkojen puolelle tai mieluiten esim. seuraavaan päivään.

Kesken ohjelman ei tulisi kulkea wc:n ja pöydän väliä kumpaankaan suuntaan. Ohjelman alkamisesta pyritään kyllä tiedottamaan esim. wc:ssä olijoille, mutta jos jostain syystä et ehdi ajoissa pöytään, on tavan mukaista jäädä odottamaan salin ovelle ohjelmanumeron loppumista.

4. Konjakin jälkeen

Kun kahvit ja konjakit on nautittu, on tanssin aika. Mikäli olet vähääkään tanssitaitoinen, on kohteliasta pyörähtää ensimmäinen tanssi avecin kanssa. Tästä ei kuitenkaan kannata ottaa stressiä. Mikäli tanssiminen ei suju, se ei suju. Kohtalotovereita voi käydä tervehtimässä baarin puolella.

Tässä vaiheessa iltaa myös riehakkaampi humaltuminen voi alkaa. Joidenkin mielestä se tosin voi alkaa jo ennen pääruokaa. Koulukuntia on useita. Tanssin lomassa ja musiikkia kuunnellessa voi istua vielä pöydissä, mutta jossain vaiheessa tarjoiluhenkilökunta alkaa korjata tavaroita pois ja musiikki loppuu. Tämä on hyvä merkki siitä, että jatkoille kannattaisi alkaa siirtyä. Tästä käänteestä kyllä myös ilmoitetaan kaikkien kuullen. Jatkoille on bussikuljetus, pidä itse huolta siitä että ehdit viimeistään viimeiseen bussiin.

Viimeistään jatkoilla saa olla riehakas. Tarjolla on DJ ja tanssimusiikkia, pientä yöpalaa sekä mahdollisuus ostaa juotavaa. Jatkojen jälkeen siirrytään jatkojen jatkoille saunan puolelle. Tässä vaiheessa tulee käyttöä mukaan otetulle pyyhkeelle. Jos unohdit pyyhkeen, älä huoli: niin moni muukin.

Jossain vaiheessa saunominen loppuu, ja suurin osa juhlijoista on jo niin huonossa kunnossa että kotiinlähdön hetki on viimeinkin koittanut. Sitkeimmät jatkavat juhlimista johonkin aikaisin aamulla aukeavaan ravintolaan, esimerkiksi Pataässään. Jatkojen jatkojen jatkoille siirtymisestä ei välttämättä tule juhlien järjestäjien toimesta minkäänlaista tiedotetta, tässä vaiheessa kannattaa siis vielä yrittää olla tarkkana.

Toivottavasti tämä kuvaus juhlista onnistui hieman valaisemaan niiden kulkua kokemattomille. Kokemus on kuitenkin tässäkin suhteessa paras opettaja, eikä vuosijuhlien ainutlaatuista hienostelun ja elostelun yhdistelmää voi millään sanamäärällä kuvata.

Rohkeasti siis mukaan!

terveisin Tuukka, KTTO:n pj,
joidenkin vuosijuhlien veteraani

Leave a Reply