21.12.2012 – Lopun alkua?

Tänään perjantaina 21.12.2012 klo 13.12 on talvipäivänseisaus. Se tarkoittaa sitä, että Aurinko on Suomesta katsottuna alimmillaan Jousimiehen tähdistössä ja 23° taivaanpallon ekvaattorin eteläpuolella. Päivä on lyhimmillään ja yö pisimmillään pohjoisella pallonpuoliskolla. Tästä hetkestä lähtien alkaa päivä taas pidetä ja kohta onkin sitten kesä. On ja on, jos…

Nimittäin talvipäivänseisauksen lisäksi saamme tänään mahdollisesti kokea myös sen, miten maailma loppuu. Tänään on SE päivä, jolloin EHKÄ tapahtuu yksi niistä aikojen saatossa todistetusti ainakin 246 kertaa ennustetuista maailmanlopuista. Siis loppuuko maailma oikeasti tänään? Kirjoittelua eri medioissa sekä puolesta että vastaan on piisannut eri puolilla maailmaa:

“Pelastuksen vuori suljetaan maailmanlopun ajaksi!” uutisoidaan Ranskasta. “Halti-tunturin korkuinen Pech de Bugarach -niminen vuori Ranskassa kätkee uskomusten mukaan sisäänsä avaruusaluksen, jolla voi matkata turvaan maailmanlopun koittaessa…”

José Funes Vatikaanin observatoriosta kumoaa arvelut tuomiopäivän mahdollisesta tulemisesta juuri joulukuun 21. päivänä: “Asiasta on turha edes keskustella! Maailmankaikkeus on kyllä laajentumassa ja mikäli jotkut mallinnukset osuvat oikeaan, se saattaa hajotakin joskus – mutta ei vielä miljardeihin vuosiin,” kiteyttää Funes.

Myöskään Venäjällä maailmanlopun uhka ei ole jäänyt huomaamatta. Naapurimme ovat peloissaan keränneet varastoihinsa muun muassa kynttilöitä, tulitikkuja, taskulamppuja ja suolaa, raportoi The Guardian -sanomalehti. Venäjä on kylläkin virallisesti ilmoittanut, että maailmanloppu ei tule 21.12.2012. Valtakunnan virallisen lehden Rossiiskaja Gazetan mukaan asian on vahvistanut niinkin korkea-arvoinen henkilö kuin Venäjän hätätilaministeri Vladimir Putskov.

Guatemala vauhdittaa turismia maailmanlopulla – ja maya-ryhmä paheksuu”, tiedotetaan Väli-Amerikasta. Mayat syyttävät suoraan valtiota ja matkailuyrityksiä totuuden vääristelystä, sillä tämänpäiväinen maailmanlopun ennuste perustuu juuri mayojen tekemiin laskelmiin erään ajanjakson päättymisestä heidän omassa kalenterissaan, ei suinkaan maailmanlopusta. Guatemalan kulttuuriministeriö suunnittelee kaikesta huolimatta maailmanloppujuhlaa ja matkailuyritykset järjestävät teemamatkoja.

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA puolestaan ampuu alas väitteet maailmanlopun koittamisesta vuonna 2012 ja Euroopassakin saksalaistutkijat lyttäävät ennusteen tämänpäiväisestä maailmanlopusta kertoen sen olevan laskuvirhe.

Niin tai näin, jatkakaamme iloisin mielin jouluvalmisteluitamme ja nauttikaamme kauniista lumisesta juhlamaisemasta. Jos maailmanlopun odotus saa perhoset lepattamaan vatsanpohjassa, voi tänään liittyä muiden tuomiopäivää odottavien seuraan Kohtalon Päivän Kalenterivalvojaisissa, jotka järjestetään Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä.

 

Iloista joulun aikaa kaikille ja erityistervehdys Minna-Mayalle merkkipäivänsä johdosta. Nähdään taas ensi vuonna – aivan varmasti!

Sari Kullaa, suunnittelija, joka ei lähde tänään jonottamaan Pech de Bugarach-vuorelle.