Onnistunut kokeilu sen todisti: Kaisa-kirjasto on suosittu lukupaikka myös sunnuntaisin

This post is also available in: englanti ruotsi

Helsingin yliopiston pääkirjasto, Kaisa-talo, oli kokeiluluonteisesti avoinna kolmena sunnuntaina huhtikuussa. Asiakkaiden työskentelytilat ja laitteet olivat käytössä koko pääkirjastossa, samoin asiakaspalvelu ja neuvonta olivat avoinna.

Pääkirjastossa vieraili hieman yli 1000 kävijää kunakin sunnuntaina. Eniten käytettiin hiljaisia lukutiloja, joiden käyttöaste yhden aikaan iltapäivällä oli noin 70 %. Suurin osa lainauksista ja palautuksista hoidettiin itsepalveluna. Kirjaston henkilökunnan mukaan sunnuntait sujuivat samankaltaisesti kuin lauantait, ainoastaan asiakaspalvelussa oli hiljaisempaa.

Hiljainen lukusali Kaisa-talon 2. kerroksessa

Asiakkailta tuli yksinomaan kiittävää palautetta. Eniten toivottiin, että kirjasto voisi olla jatkossakin avoinna sunnuntaisin. Sosiaalisessa mediassa kokemuksia sai jakaa tunnisteella #munkirjasto, ja osallistuneiden kesken arvottiin elokuvalippuja. Kolmeen voittajaan otettiin yhteyttä henkilökohtaisesti toukokuun alussa. Kiitos kaikille palautteista!

Kokeilu osoitti, että kysyntää pääkirjaston aukiololle sunnuntaisin riittää. Suunnitelmissa onkin pitää Kaisa-talo auki sunnuntaisin myös jatkossa, ainakin ruuhkaisimpina lukuaikoina. Näillä näkymin tämä toteutuu maalis-huhtikuussa 2016, mutta mahdollisesti jo loppusyksystä 2015.