Lukurauhaa: Kaikkien kirjasto

This post is also available in: englanti

Lukurauhaa-kampanja 5.-13.3.2018 Helsingin yliopiston kirjastossa

Hiljainen lukutila on arvostettua erityisesti keskellä vilkasta pääkaupunkia. Keväisin saamme opiskelijoilta paljon palautetta, etteivät Kaisa-talon lukupaikat riitä sekä yliopiston omille opiskelijoille että yliopistoon pyrkiville.

Pohjoismaisissa kirjastoissa on aina pidetty kiinni avoimuudesta sekä tiedon saannissa että tilojen käytössä, ja samaa perinnettä vaalimme myös Helsingin yliopiston kirjastossa. Kirjastoon ovat tervetulleita kaikki.

Huhtikuussa 2017 tehdyssä kyselyssä yliopiston kirjaston kävijöistä 74% oli Helsingin yliopiston opiskelijoita, tutkijoita ja henkilökuntaa. Pääsykoelukijoiden ja abiturienttien osuus laski edellisvuodesta ollen nyt Kaisa-talon kävijöistä noin 8%, muissa kampuskirjastoissa keskimäärin 4%. Lukumääräisesti tämä tarkoittaa, että Kaisa-talon noin 6200:sta päivittäisestä kävijästä noin 500 oli pääsykoelukijoita/abiturientteja (kävijämäärän tilastointipvm tiistai 18.4.2017). Laskua edellisvuodesta oli kahdensadan abin verran.

Ole yksi parhaista

Helsingin yliopisto ottaa hakumenettelyn kautta vuosittain sisään aina uuden ikäluokan parhaimmiston kouluttaakseen sen niin globaalisti tieteen kuin suomalaisen yhteiskunnankin palvelukseen. Helsingin yliopistolle on tärkeää, että vasta yliopisto-opintoja harkitsevat lukiolaiset ja abiturientit voivat kokea yliopiston ja sen tilat omakseen, ja tutustua yliopistoon opiskeluympäristönä jo ennen ratkaisevia opintoalavalintoja. Siksi yliopistolle on tärkeää, että myös muut kuin yliopistoon jo hyväksytyt opiskelijat tuntevat olonsa tervetulleeksi yliopiston kaikille avoimissa tiloissa kuten kirjastossa tai luennoilla.

Lukurauhaa-kampanja Helsingin yliopiston kirjastossa