Lukurauhaa: Pidä huolta tavaroistasi

This post is also available in: englanti

Tämä on varmasti tuttua sinullekin: Istut kirjastossa opiskelemassa mukanasi takki, laukku, kirjat, puhelin, ehkä kannettavakin, ja vessaan pitäisi päästä. Mitä teet? Jätät tavarat lukupaikalle ja riennät lähimpään vessaan. Vain viisi minuuttia, jos sitäkään.

Onhan se kätevää, mutta näin ei kannata menetellä. Tänä talvena kirjaston tiloissa on liikkunut harmillisen paljon varkaita, ja tavaroita on viety jopa omistajan läsnäollessa.

Älä jätä omaisuuttasi valvomatta sekunniksikaan

Pysy valppaana käyttäessäsi kirjaston tiloja. Pidä silmällä tavaroitasi, äläkä jätä niitä esimerkiksi selän taakse tai takin taskuun. Pujota laukun hihna tuolin jalan alta tai oman jalan alta, ettei laukkua voi ottaa vaivihkaa. Noudata erityistä valppautta ja kerro kaikista poikkeavuuksista henkilökunnalle.

Kaikissa kirjaston toimipaikoissa on lukittavia säilytyslokeroita, joihin voit jättää tavarasi.

  • Kaisa-talon säilytyslokerot toimivat 2 euron pantilla ja ne sijaitsevat 3. kerroksessa Fabianinkadun pääsisäänkäynnin läheisyydessä, vessojen vieressä.
  • Kumpulan kampuskirjaston säilytyslokerot toimivat 0,20 euron pantilla ja ne sijaitsevat 2. kerroksessa, Exactumin puoleisessa kulmassa.
  • Meilahden kampuskirjastossa on avaimella toimivia lokerikkoja sisääntuloaulassa. Latauslokerikkoja, jotka toimivat myös säilytykseen, löytyy Terkko Health Hubin molemmista kerroksista. Näihin syötetään omavalintainen nelinumeroinen koodi, joka sulkee ja avaa lokeron.
  • Viikin kampuskirjastossa on avaimella toimivia säilytyslokeroita 3. ja 4. kerroksessa lukusoppien ja ryhmätyötilojen välissä. Säilytyslokeron avain lainataan kirjastokortilla asiakaspalvelusta 4 viikon ajaksi.

Jos joudut varkauden uhriksi

 • Kerro kirjaston henkilökunnalle.
 • Tee ilmoitus sähköpostiosoitteeseen turvallisuusvalvomo [at] helsinki.fi.
  • Ilmoitukseen tarkka kuvaus ajasta ja paikasta, uhrin tuntomerkeistä (esim. vaatteiden värit) ja anastetusta omaisuudesta. Näitä tarvitaan turvakamerakuvien tarkistusta varten.
 • Tee poliisille rikosilmoitus. Mainitse, että turvakamerakuvaa voi tiedustella Helsingin yliopiston turvallisuusvalvomosta.

Lukurauhaa-kampanja Helsingin yliopiston kirjastossa