Ruokapäiväkirjan kirjaamisohje vanhemmille

Hyvät vanhemmat,

Kiitokset innostuksestanne lähteä mukaan lasten ruoankäyttötutkimukseen! Keräämme LILLA-tutkimuksessa tietoa ruoka-allergisten lasten sekä normaalia ruokavaliota noudattavien verrokkilasten ruoankäytöstä ruokapäiväkirjan avulla. Kaikki tutkimuksessa kerätty tieto on arvokasta ja sen avulla edistetään lasten ravitsemusta ja hyvinvointia.

Pyydämme teitä pitämään ruokapäiväkirjaa kaikesta lapsenne syömästä ruoasta, juomasta ja ravintovalmisteiden käytöstä mahdollisimman tarkasti kolmen peräkkäisen vuorokauden ajan. Kerättävän ruoankäyttötiedon tulisi edustaa tavanomaista ruokavaliota. Ruokapäiväkirjan pitämisen ei tulisi vaikuttaa siihen, mitä ruokia ja milloin tarjoatte niitä lapsellenne. Jotta saamamme tieto edustaisi keskimäärin kaikkia viikonpäiviä, toivomme, että täyttäisitte ruokapäiväkirjan kahdelta arkipäivältä ja yhdeltä viikonlopun päivältä.

Ruokailu päivähoidossa

Jos lapsenne on päivähoidossa, jolloin tarvitsemme myös päiväkodin henkilökunnan apua ruoankäyttötiedon keräämisessä. Kodin lisäksi päivähoidossa on tärkeää kirjata kaikki lapsen syömä ja juoma ravinto, jotta lapsen ruoankäytöstä ja ravinnonsaannista saataisiin mahdollisimman tarkka ja totuudenmukainen kuva. Voitte antaa päiväkodin lomakenipun suoraan lapsenne hoitoryhmän vastaavalle hoitajalle tai lastentarhanopettajalle. Lomakkeissa annetaan hoitohenkilökunnalle ohjeet ruokien ja juomien kirjaamista varten samoilta päiviltä kuin ruoankäyttöä kirjataan kotona. Päivähoidon henkilökuntaa on informoitu ruokakirjanpidosta. He palauttavat oman kirjanpitonsa suoraan ravintotutkijoille. Ilmoitattehan päiväkotiin, jos sovittuja kirjanpitopäiviä on tarpeen muuttaa!

Jos teille tulee kysyttävää tutkimuksesta tai lomakkeista, voitte ottaa yhteyttä ravintotutkimuksen koordinaattoriin: Helena Hauta-alus, puh. 050 4160295, sähköposti: helena.hauta-alus@helsinki.fi. Kaikki lomakkeella kerätty tieto on luottamuksellista ja tuloksia käsitellään siten, että yksittäistä henkilöä ei voida tunnistaa.

Mitä tietoa ruokapäiväkirjaan kirjataan?

Ruokapäiväkirjaan täytetään heti ruokailun yhteydessä mahdollisimman yksiselitteisesti kaikki ruoat, juomat ja ravintovalmisteet, jotka lapsi kyseisinä kolmena päivänä nauttii. Lisäksi ruokapäiväkirjaan kirjataan syöty määrä, ruokailun kellonaika ja ruokailupaikka. Jokainen kirjanpitopäivä aloitetaan omalta sivultaan. Sivuja voi käyttää useampia yhtä kirjanpitopäivää varten. Merkitsettehän jokaiselle sivulle päivämäärän ja viikonpäivän. Ateriat merkitään samalle kellonajalle. Päivän aikaan nautitut naposteltavat kannattaa tarkistaa lopuksi ja muistaa myös kirjata.

Ruokien laatu

Ruokien laatu on tärkeää kirjata jokaisen syödyn ruoan ja juodun nesteen viereen, esimerkiksi kraanavesi, Valio Polar 15 –juusto, Arla Ingman rasvaton piimä. Seuraavien raaka-aineiden laadut on hyvä kirjata jokaisella käyttökerralla: maito, juusto, paistorasva, leivänpäällysrasva, liha, kala ja leikkele, (esim. rasvaton maito, Keiju 60 %, musta Salaneuvos-juusto). Ruokaan lisätty suola ja sokeri on myös hyvä muistaa kirjata. Valmistaja ja kauppanimi tulisi kirjata valmiista eineksistä sekä kaupassa myytävästä valmisruoasta, valmiista leivistä ja leivonnaisista, esim. hernekeitto 2 dl (Saarioinen), jauhelihapihvi naudan jauhelihasta 4 cm x 6 cm x 2 cm (K-Marketin palvelutiskiltä), Fazerin paistopisteen berliininmunkki.

Kotona tehdyistä ruoista kirjataan raaka-aineet ja niiden laadut (esim. jauheliharisotto: broilerin jauheliha, tumma riisi, kanafondi, rypsiöljy, herne-maissi-paprika-pakastesekoitus, currya, ei lisättyä suolaa) valmistustapa (esim. keitetty, paistettu uunissa, paistettu pannulla, uppopaistettu eli friteerattu öljyssä). Joitakin ruokia käytetään tyypillisesti yhdessä, esimerkiksi veriohukaiset ja puolukkahillo. Kaikki aterian osat on tällöin hyvä muistaa kirjata. Käytetyistä ravintovalmisteista, kuten vitamiini- ja kivennäisvalmisteista ja muista ravintolisistä, kirjataan valmisteen nimi ja käyttömäärä, esim. Calcichew 500 mg, 1 tabletti).

Ruokien määrä

Lapsen syömä ruokamäärä on tärkeää kirjata mahdollisimman tarkasti. Esimerkiksi, jos lapsi syö kala- ja perunasoseateriasta vain kaksi ruokalusikallista perunasosetta, ruokapäiväkirjaan merkitään perunasose (esim. Mummon muusi, tehty veteen, 2 rkl). Muuta aterialla tarjottua ei merkitä, jos sitä ei syöty. Lapsen syömän annoksen voi arvioida talousmittoina (tl, rkl, dl) tai grammoina, jos tiedon saa helposti pakkauksesta. Lapsen syömien pihvien, leipien, hedelmien ja kasvisten kokoa voi arvioida senttimetrimittojen avulla (esim. Fazerin kestileipä 4 cm x 1 cm x 3 cm). Leivän päällä käytetyn levitteen laatu on hyvä merkitä, samoin lapsen syömä määrä (esim. Perheleipurien ruisvarraspalan päältä lapsi nuoli vain tummansinisen Oivariinin, noin 1,5 tl). Jos leivällä ei käytetty levitettä, tulisi sekin ilmoittaa.

Kiitos osallistumisesta!

Leave a Reply