Levottomuuden Etelä-Afrikassa

Niin se viimeinenkin kurssikerta koitti. Tällä kertaa tarkoitus oli tehdä ja luoda itse. Mitään tarkempia ohjeita ei annettu, vaan jokainen sai valita alueensa ja esitettävät aiheensa. Itse päätin heti alussa, etten käytä mitään kurssilla käytettyä aineistoa, vaan haen kaiken aivan itse (joka osoittautui erittäin haastavaksi, mutta palkitsevaksi)

Lähdin selamaan internetin syövereistä, jos sattuisin löytämään jonkin kiinnostavan alueen/valtion, josta olisi mielenkiintoista lähteä tutkimaan erilaisia aiheita. Etelä-Afrikkaan törmättyäni, päädyin lataaman monia erilaisia shapefile -tiedostoja, joissa oli hyvinkin erilaisia ratkaisuja hallinnollisten alueiden suhteen. Lopulta päädyin karttaa, jossa oli hyvin pieniä alueita, jotka jouduin karsimaan aineistosta, jotta saisin esitettyä muuttujani provinsseittain, kuten alla olevasta kuvasta (kuva 1.) näkyy. Tähän käytin kurssilla aikaisemmin opittuja ”Select features by value” ja ”Merge selected features” -toimintoja.

Tähän väliin vielä pieni maantieteellinen muistutus ettei kenellekkään tule epäselvyyksiä tai väärinkäsityksiä valkoisesta ”reiästä” tulkitessaan karttojen värejä. Reikä on Lesothon valtio, jota Etelä-Afrikka ympyröi.

 

Seuraavaksi oli vuorossa muuttujien valinta eli mitä haluaisin kartalla esittää. Ensimmäisenä mieleeni juolahti Etelä-Afrikassa ongelmat rikollisuuden ja väkivallan suhteen, joten aloin itsimään dataa niistä. Ongelmaksi muodostui hyvin nopeasti se, etten löytän vertailukelpoista dataa juuri mistään. Samaa muuttujaa oli hyvin hankala löytää tismalleen samanalaisena eri vuosilta.

Kuvissa 2 ja 3 on vertailtu Etelä-Afrikan erilaisten väkivaltaisuuksien hallitsemaa aikaa. Kuvassa 2 on kuvattu konfliktien määrää provinsseittain vuonna 1990, mista on raportoitu kuolonuhreja. Vuosi on siinä mielessä mielenkiintoinen, sillä silloin maassa hallinnutta rotuerottelupolitiikkaa eli apartheidia alettiin purkamaan. Tämä aiheutti maassa monta vuotta kestäneet levottomuudet.

 

Kuvassa 3 on esitetty vuoden ajalta (2018-2019) murhien määrät provinsseittain. Tänä vuonna (2020) Etelä-Afrikka kuuluu tällä hetkellä top 10 valtioiden joukkoon murhatilastoissa (WorldAtlas). Yksi selittävä syy tälle on maassa jatkuvasti kasvava ero rikkaiden ja köyhien välillä. Kuvasta 4 voi tarkastella köyhyyden sijoittumista maassa.

Kartoista voi nähdä, että Gautengissa ja KwaZulu-Natalissa on tapahtunut näinä ajankohtina eniten murhia. Pitää kuitenkin olla kriittinen, jos lähtee vertaamaan karttojen provinssien lukuja. Ei voida yleistää, että toiset provinssit olisivat olleet toisia väkivaltaisempia, sillä luvut eivät ole suhteellisia. Lisäksi datat ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Kuvassa 2 on tarkasteltu konflikteja, joissa on kuolonuhreja, kun taas kuvassa 3 on listattu murhia. Aineistot ovat hyvin erilaisia sekä eri lähteistä, mutta silti mielestäni niitä oli mielenkiintoista verrata toisiinsa.

Kuvassa 4 on esitetty köyhyyden jakautumista provinseittain sekä asukkaiden etnisiä taustuja. Joitakin yhtenäisyyksiä tästäkin kartasta voidaan havaita. Esimerkiksi Western Capessa ja Gautengissa on vähemmän köyhiä ihmisiä, kuin muissa ja niissä on lisäksi suhteessa eniten valkoisia. Näiden provinssien köyhyysprosenttiin vaikuttaa myös varmasti niiden sisällä olevat suuret kaupungit Johannesburg (Gauteng) ja Kapkaupunki (Western Cape), joissa asuu paljon maan rikkaimpia ihmisiä. KwaZulu-Natalissa on huomattava määrä intialaistaustaisia. Tämä johtuu siitä, että siirtomaavallanaikaan intialaisia kuljetettiin Etelä-Afrikkaan sokeriplantaaseille töihin, jonka vuoksi heidän jälkeläisensä ovat muodostaneet itärannikolle suuren keskittymän.

 

 

Tässä kartassa ongelmana on myös vuosilukujen yhteensovitettavuus. Köyhyysprosentit ovat vuosilta 2014-2015, kun taas ihmisten etniset taustat ovat vuodelta 2011. Sen tuoreempia tietoja en löytänyt, joita olisin saanut sovellettua provinssien tasolla, joka tietysti vaikeuttaa analysointia.

Jos konfliktit aiheena kiinnostaa, kannattaa käydä katsomassa Pihla Haapalon blogista Euroopan konflikteista ja koetun onnellisuuden yhteyttä!

Lähteet: 

Haapalo, P. (2020) Onnellisuus, konfliktit ja viimeiset hetket. [blogikirjoitus] Luettu 27.2.2020. https://blogs.helsinki.fi/haapalop/

WorldAtlas, Murder Rate by Country. [Artikkeli] Luettu 27-2.2020. https://www.worldatlas.com/articles/murder-rates-by-country.html

Etniset taustat 2011. Luettu 24.2.2020. https://www.statssa.gov.za/publications/P03014/P030142011.pdf

Konfliktit vuodelta 1990. Luettu 24.2.2020. https://ucdp.uu.se/country/560

Murhatilastot vuodelta 2018-2019. Luettu 24.2.2020

https://africacheck.org/factsheets/factsheet-south-africas-crime-statistics-for-2018-19/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *