Toimintasuunnitelma 2012

TILASTOTIETEEN OPISKELIJOIDEN YHDISTYS MOODI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012

Johdanto

Moodi pyrkii toiminnallaan edistämään tilastotieteen opetusta ja opiskelua Helsingin yliopistossa, ajamaan tilastotiedettä opiskelevien yhteisiä etuja sekä toimimaan tilastotiedettä opiskelevien välisenä yhdyssiteenä. Tilastotieteen pääaineopiskelijoiden määrä kasvoi tasaisesti koko yhdeksänkymmentäluvun; alun viidestätoista yli kolmeenkymmeneen. 2000-luvun huippuvuosi oli 2006, kun opintonsa aloitti kaksikymmentäkuusi uutta opiskelijaa. Hakijoiden määrä kuitenkin laski pääsykoemuutoksen jälkeen takaisin yhdeksänkymmentäluvun alkulukemiin ja vuonna 2009 aloittikin vain 15 opiskelijaa. Tilastotieteen opiskelijaksi pystyi hakemaan nyt jo viidentenä vuotena peräkkäin myös matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kautta. Tätä kautta sisään hyväksyttiin uusia opiskelijoita 2009 syksyllä 23. Nämä kaksi hakuväylää säilyvät edelleen tulevina vuosina, vaikka valtiotieteellisen ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekuntien välinen yhteistyö lopetettiinkin vuoden 2009 lopulla.

Opinto-ja koulutus-sekä yleinen järjestötoiminta

Virallisina yhteyshenkilöinä tilastotieteen laitoksen henkilökunnan ja opiskelijoiden välillä toimivat Moodin opintovastaavat sekä laitosten johtoryhmiin kuuluvat opiskelijajäsenet. Opintovastaaviksi valittiin täksi vuodeksi Essi Wikman ja Juha Lehtiranta. Lisäksi monet opiskelijat osallistuvat opetustoimintaan pitämällä kurssien laskuharjoituksia ja osastoltamme on palkattu opiskelijoita assistenteiksi myös muiden laitosten tilastotieteen kursseille. Viime vuonna on myös pidetty Tilastotieteen johdantokurssin preppaustunteja yhteistyössävaltiotieteellisen tiedekunnan fuksitoimikunnan kanssa. Suosio on ollut suurta ja palaute näiden pitämisestä on ollut erittäin positiivista. Tätä toimintaa pyritäänkin jatkamaan ja edelleen kehittämään myös tänä vuonna.

Tilastotieteilijöitä tulee tällä hetkellä yliopistoon sisään kahta eri väylää, valtiotieteellisen sekä matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kautta. Vaikka nämä kaksi tiedekuntaa erotettiin toisistaan; tilastotieteen opetus on jatkunut normaaliin tapaan kummallakin kampuksella. Toimintaa pyritäänkin kehittämään yhä houkuttelevammaksi molempien tiedekuntien opiskelijoita kohtaan. Kasvava tilastotieteilijöiden määrä matemaattis-luonnontieteellisen puolella onkin velvoittanut lisäämään toimintaa ja rekrytointia Kumpulan kampuksella. Moodi tulee jatkamaan tunnettuuden lisäämistä matemaattis-luonnontieteelliselläkin puolella -olemmehan parina viime vuotena saaneet sieltä merkittävän määrän aktiivisia jäseniä. Yhteishengen ylläpitämiseksi ja tiivistämiseksi eri tiedekuntien opiskelijoidemme välillä tulemmekin tilaamaan Moodin jäsenille yhteiset Moodin taskut. Jäsenmäärän kasvettua huomattavasti myös fuksitoimintaan liittyvät kulut ovat moninkertaistuneet. Kokemuksien vaihto ja ainejärjestöjen välinen yhteistyö on viime vuosina ollut nousussa etenkin yhteisten tapahtumien merkeissä. Matematiikan opiskelijoiden kanssa pyritään harjoittamaan tiiviimpää yhteistyötä heidän ainejärjestönsä Matrixin kautta. Moodilla on myös perinteisesti ollut läheiset suhteet myös kansantaloustieteen opiskelijoiden järjestön KTTO:n kanssa mm. monien yhteisten kurssien ansiosta. Viime vuonna Moodi liittyi matemaattis-luonnontieteellisten opiskelijajärjestöjen edunvalvonta-ja yhteistyöjärjestö Matlu ry:n jäseneksi, mikä lisää Moodin yhteistyömahdollisuuksia muiden järjestöjen kanssa.

Ensimmäisen vuoden opiskelijoita ohjaavat opintojen alkuun pääsemisessä tutorit, jotka ovat toisen vuoden tai vanhempia opiskelijoita. Tuutoreiden määrää pyritään tänäkin vuonna pitämään muutamassa. Syksyllä 2005 alkoivat ohjaajatuutoriryhmien viikottaiset kokoontumiset. Tämä matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan lanseeraama käytäntö tukee ensimmäisen vuoden opiskelijoita heidän opiskeluissaan ja ongelmissaan, tilastotieteen opiskelijoiden tapauksessa ryhmät koskevat myös valtiotieteellisen tiedekunnan fukseja. Ryhmät kokoontuvat erinäisten ohjausten ja henkilökohtaisen opintosuunnitelman laadinnan merkeissä. Ryhmiä ohjaavat ohjaajatutorit, jotka ovat vanhempia tilastotieteen opiskelijoita, tyypillisesti myös tuutoreita. Nyt laitosuudistuksen johdosta tämän käytännön jatkuminen on hieman epäselvää, mutta toiveenamme on jatkaa ohjaajatuutorointia myös valtiotieteellisen tiedekunnan tilastotieteen opiskelijoiden keskuudessa.

Tilastoseuran hallitukseen on vuosittain valittu Moodi ry:n edustaja. Vuonna 2012 moodilaisia edustaa Pekka Haimi. Moodi ry laatii halutessaan kannanottoja periaatteellisista, kauaskantoisista ja ajankohtaisista asioista, joilla on merkitystä tilastotieteen opiskelemiselle.

Tiedotustoiminta

Moodin pää-äänenkannattaja Tyyppiarvo ilmestyy vuoden aikana neljä kertaa. Lehteä toimittaa vuonna 2012 Anni Malmberg, hänen apunaan toimii lehden toimituskunta. Lehden sisältö koostuu henkilökunta-, hallitus-, fuksi ja mm. gradun teko -esittelyistä, ajankohtaisista tiedotuksista ja muista tilastolaisia kiinnostavista tarinoista. Lehti on suunnattu pääasiassa tilastotieteen opiskelijoille, mutta sitä jaetaan myös muille Moodia lähellä oleville tahoille, kuten laitoshenkilökunnalle, sivuaineopiskelijoille ja alumneille.

Ainejärjestön yleinen sisäinen tiedotus toimii sähköpostilista tyyppi-arvo@helsinki.fi kautta. Listan jäseninä on myös muiden ainejärjestöjen aktiiveja, jotka vierailevat säännöllisesti tapahtumissamme. Hallitus puolestaan kommunikoi keskenään moodi-hallitus@helsinki.fi s-postilistan kautta. Tiedotus jatkuu myös laitoksellamme sijaitsevalla Moodin ilmoitustaululla, sekä vuonna 2009 blogimuotoon uudistetuilla Moodin kotisivuilla osoitteessa https://blogs.helsinki.fi/moodi-ry/. Uusia opiskelijoita lähestymme omien internetsivujen lisäksi Kannunvalajien varjo-oppaassa Aimo Annoksessa sekä toimittamalla heille Tuoppiarvon, joka on Tyyppiarvon yhdistetty vappu-ja fuksinumero.

Ekskursiot, matkat ja juhlat

Tänäkin vuonna tavoitteenamme on järjestää erilaisia ekskursioita tilastotieteilijöitä työllistymisen puolesta kiinnostaviin kohteisiin. Vuonna 2011 vierailimme SVALilla ja TNS Gallupilla. Tarkoituksena on järjestää vuonna 2012 ainakinpari ekskursiota potentiaalisiin työnantajakohteisiin. Lisäksi ekskursioita muihin kuin suoranaisesti tilastotieteeseen tai työllistymiseen liittyviinkohteisiin saatetaan järjestää tänäkin vuonna. Viime vuonna kävimme mm. Fazerilassa Vantaalla. Tänä vuonna myös mahdollisuutta ulkomaille suuntautuvaan opintomatkaan selvitetään.

Moodin perinteiset vuosittaiset juhlat kuten syntymäpäivät, kevätpiknikki Suomenlinnaan (KYBÄ) ja pikkujoulut järjestetään niin kuin ennenkin. Moodi juhlisti vuosina 2010 ja 2011 syntymäpäiviään omien sitsien muodossa ja 44-vuotissyntymäpäivää vuonna 2012 juhlistetaan myös samoin muodoin. Ensi vuoden vuosijuhlia aletaan suunnitellajo tämän vuoden puolella, onhan täyttäähän Moodi tuolloin tasan 45 vuotta. Kevään aikana Moodi tekee erilaisia retkiä ja puolustaa tunnetusti mainettaan Valtsikan neppisajoissa. Moodilla oli viime vuonna yhteislähtö Helsinginkadun approssa. Tänä vuonna pyrkimys olisi mahdollisesti käydä myös tutustumassa jonkin toisen kaupungin opiskelijakulttuuriin.

Syksyllä tulemme järjestämään oman ainejärjestömme fuksiaiset ja paljon muutakin toimintaa niin järjestömme omaa kuin yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa. Lisäksi osallistumme erityisesti fukseille ja tuutoreille suunnattuun Kumpulan järjestöjen yhteiselle risteilylle KJYRiin vuonna 2012 toista kertaa omana järjestönämme. Tilastotieteen fuksit ja tuutorit tapaavat jo ennen varsinaisten opintojen alkua useampaankin kertaan. Fuksitoiminta muodostaa syksyllä suuren osan Moodin toiminnasta. Fuksit ja vanhemmat moodilaiset tutustuvat toisiinsa viimeistään alkusyksystä järjestettävissä Moodin fuksiaisissa. Uuden Sosiaalitieteiden laitoksen kunniaksi järjestettiin syksyllä 2009 ensimmäiset Sos-sitsit, joiden järjestämiseen myös Moodi osallistui. Sitsit olivat menestys ja moodi olikin mukana järjestämässä myös vuoden 2010 Sos-sitsejä. Moodi on varmasti mukana myös tänä vuonna, jos vastaavanlaisia tapahtumia järjestetään. Lisäksi yhteissitsejä jonkin toisen järjestön kanssa harkitaan ensi syksyksi.

Kulttuuri-, urheilu-ja kerhotoiminta

Kiinnostaviin ajankohtaisiin näyttelyihin ja teatteriesityksiin varataan lippuja kysynnän mukaan. Moodi tukee usein rahallisesti näitä kulttuuririentoja. Kevään ensimmäinen kulttuuritapahtuma on tänäkin vuonna valtiotieteellisen tiedekunnan speksi-näytelmä, jonka näytöksiin Moodi järjestää liput tänäkin vuonna. Lisäksi pyrimme osallistumaan ainakin yhteen toiseen kulttuuritapahtumaan. Viime vuonna kävimme katsomassa improvisaatioesitystä. Moodi tuki tässäkin kaksi euroa lipulta.

Moodi on ollut perinteisesti täynnä urheiluaktiiveja ja urheilutoimintamme tulee jatkumaan aktiivisesti läpi vuoden 2012. Viime vuonna aktivoiduttiin tälläkin rintamalla toden teolla; urheilujoukkueemme MoPSi lähtee jahtaamaan mestaruutta niin jalkapallossa ja futsalissa kuin salibandyssa ja koripallossakin. Osallistujia on ollut tasaisesti niin molemmista tiedekunnista sekä verrattain myös molempien sukupuolienkin edustajista. Lisäksi epäsäännöllisiä pelivuoroja järjestettäneen tänäkin vuonna. Myös muitakin lajeja saatetaan vuoden aikana kokeilla. Muita Moodin aktiivisemmin toimivia kerhoja ovat MoPPI ja Momble. MoPPI kokoontuu lautapelien (pois lukien Kimble) pelaamisen merkeissä ja Momble puolestaan keskittyy pelkästään Kimbleen vaativalla tasolla. Tavoitteena on järjestää viime vuoden tapaan poikkitieteellisiä peli-iltoja.

Ulkosuhteet

Paikallisella tasolla yhteistyö Kannunvalajat ry:n, Matlu ry:n, sosiaalitieteiden laitoksen, matematiikan opiskelijoiden eli Matrix ry:n sekä muiden tiedekuntiemme ainejärjestöjen kanssa tulee jatkumaan niin virallisissa kuin epävirallisissa merkeissä. Moodi auttaa myös Kannunvalajien hallitusta joka syksyisten fuksisitsien järjestämisessä perinteiden mukaisesti. Kuten edellä mainittiin, Matlu ry:n jäseninä aiomme tänä vuonna hakea Matlu-klusteria ylläpitävän Leppätalokomitean jäseneksi, jolloin pääsisimme varaamaan sieltä tiloja omana järjestönä.Väistämättä tämä lisää huomattavasti mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä muiden Matlun alaisten järjestöjen kanssa.Tällöin myös valitsisimme jonkun keskuudestamme edustamaan Moodia Leppätalokomitean hallitukseen sekä tälle varaedustajan. Meillä on ollut lisäksi jäsen Matlu ry:n hallituksessa nyt jo toista vuotta, samalla kyseinen jäsen toimii Matlu-vastaavana Moodin hallituksessa pitääksemme tiivistä yhteyttä Matluun ja sen alaisten järjestöjen välillä sekä Moodin tunnettuuden lisäämiseen tähän suuntaan. Aiommekin edistää poikkitieteellistä toimintaa ja pyrimme toimimaan linkkinä Kannunvalajien ja Matlun alaisten järjestöjen välillä erilaisten tapahtumien merkeissä -poikkitieteellisyys kun on valttimme. Tätä ominaisuuttamme voisi hyvin hyödyntää muidenkin järjestöjen kesken. Sekä Matlu-että Kannun-klusterin käyttäjänä voisimme esimerkiksi kutsua tapahtumiimme järjestön sekä Kannunvalajista että Matlusta, jolloin eri aineiden opiskelijat pääsisivät tutustumaan toisiinsa.

Hallituksemme edustajat osallistuvat omien vastuualueidensa mukaisiin kokouksiin. Eri valtiotieteellisen tiedekunnan ainejärjestöjen hallitukset tutustuvat toisiinsa myös kaksi kertaa vuodessa järjestettävissä hvk-tilaisuuksissa (hallitusten välinen konferenssi). Edustajamme tulevat vierailemaan myös tiedekuntiemme ainejärjestöjen vuosijuhlissa. Yhteistyötä Jyväskylän sekä Turun yliopistojen tilastotieteen opiskelijoiden kanssa pyritään mahdollisuuksien mukaan tiivistämään ja mahdollisuuksien mukaan myös osallistua heidän järjestämiinsä tapahtumiin. Lisäksi yhteyksiä alumneihimme aiotaan tiivistää ja kehittää.

Ympäristötoiminta

Moodi ry pyrkii ottamaan ympäristön ja kestävän kehityksen huomioon kaikessa toiminnassaan. Toiminta suunnitellaan mahdollisimman ekologiseksi. Moodin tapahtumissa ja toiminnassa pyritään välttämään turhan roskan kertymistä ja kierrätystä harrastamaan enemmän. Pyrimme muun muassa välttämään uusien kertakäyttöastioiden ostamista joka tapahtumaan (esim. sen sijaan voimme lainata Kannunvalajilta astiastoa), roskat lajitellaan aina mahdollisuuksien mukaan ja viedään tapahtumien jälkeen roskien keruupisteisiin ja tyhjät pullot palautetaan pullonpalautuspisteisiin. Myös hallituksen kokouksissa vältetään turhan paperin kertymistä tulostamalla esityslistat mahdollisimman tiiviiseen muotoon ja osallistujamäärän mukaan. Retkien, matkojen ja ekskursioiden tekemiseen pyritään käyttämään julkista liikennettä mahdollisimman paljon. Jos kuljetusta järjestetään henkilöautoilla, pyrimme käyttämään kimppakyytejä turhien päästöjen välttämiseksi.