Miksi Venäjän media reagoi laimeasti laserjupakkaan?

Suomalainen media kertoi melko vaisusti tapauksesta, jossa katsomosta tullut lasersäde sokaisi Venäjän maalivahdin jalkapallon MM-kisoissa. Tapaus ylitti kyllä uutiskynnyksen, mutta siitä ei tehty SUURTA uutista. Jos jotain vastaavaa tapahtuisi Venäjällä ja kohteena olisi Saksan tai Yhdysvaltojen joukkue, saisimme nähdä mehevämpiä otsikoita. Tässä ei ole mitään ihmettelemistä. Media tekee mielellään otsikoita, jotka vahvistavat ihmisten aikaisempia käsityksiä. Ihmeellistä sen sijaan on se, että Venäjän media ei tarttunut laserkorttiin mitenkään erityisen innokkaasti. Yritän selittää, miksi.

On hyvin mahdollista, että Venäjän maalivahtiin kohdistettu lasersädehyökkäys vaikutti hänen epäonnistumiseensa puskun torjunnassa. Hidastuskuvat näyttävät selvästi, että hänellä oli hyvät mahdollisuudet torjua pukkaus, oikeastaan se oli vain parista sentistä kiinni. Algerian pelaaja oli toki korkealla, mutta maalivahti, jolla on kädetkin käytössään, ylettyy korkeammalle. Hän oli kuitenkin tilanteessa yllättävän vaisu. Valokuvissa ja videoissa näkyy myös selvästi, että häneen kohdistettiin lasersokaisu katsomosta käsin juuri ennen tilannetta. Kyse on siis suuren luokan skandaalista, kerrassaan uskomattomasta peliin sekaantumisesta. Teon vakavuutta lisää se, että kohtalokas maali pudotti Venäjän jatkopeleistä.

Venäläisillä on suuri tarve uutisoida näyttävästi, kun he kokevat tulleensa sorretuksi ja kaltoin kohdelluksi lännessä. Tätä taustaa vasten laserepisodi vaikutti herkulliselta mahdollisuudelta repiä isot otsikot. Kuitenkaan otsikkoa ”Lasersabotaasi pilasi Venäjän kisat” ei nähty. Uskon, että tähän on syynä jalkapallomaailman sisäiset koukerot.

Jalkapallosta puhutaan Venäjällä paljon, onhan se hyvin suosittu urheilulaji. Yleisen diskurssin mukaan Venäjän maajoukkue on melko surkea. Suuren maan tulisi menestyä paremmin maailman tärkeimmässä urheilulajissa. Venäläisiä ei lohduta, että Kiina ja Intia menestyvät vielä huonommin ja että USAkaan ei ole kovin hyvä. Heitä harmittaa, että Algerian tapaiset ”pienet maat” (38 milj. asukasta) hyppivät silmille. Puhumattakaan vielä pienemmistä maista: MM-kisoissa on neljä Suomea väkiköyhempää maata, joista Uruguay ja Costa Rica selvisivät myös jatkopeleihin.

Ennen viimeistä Venäjän ottelua Komsomolskaja Pravda siteerasi erästä kolumnistia, jonka mielestä venäläiset pelaajat muistuttavat kentällä arkaa nuorukaista tämän lähestyessä kokenutta naista. Kommentit, joita kuulin kaliningradilaisessa futisbaarissa Algeria-ottelun aikana olivat samansuuntaisia. Välillä toki hurrattiin, mutta sitten kommentoitiin epäonnistumisia hyvin tylysti. Urheiluministeri Mutko totesi, että Venäjän maajoukkueessa ei ole yhtään maailmantason pelaajaa. Monien mielestä pelaajien ylisuuret palkat Venäjän sarjoissa pitävät heidät poissa kansainvälisiltä kentiltä, mikä sitten näkyy maajoukkueen pelissä.

Toinen seikka, joka lievensi innostusta repiä otsikoita laserjupakasta, oli tapa, jolla asia tuli julkisuuteen. Siitä kertoi ensimmäisenä maajoukkueen italialainen valmentaja Fabio Capello, joka herättää venäläisissä ristiriitaisia tunteita. Yksi nälväilyn aihe on hänen palkkansa.  Hän on parhaiten palkattu maajoukkueluotsi maailmassa. Palkka on kymmenkertainen verrattuna jatkoon päässeen Algerian serbialaisen valmentajan palkkaan. Vaikka Fabio valitsi sanansa taitavasti kertoessaan laserhäirinnästä, kommentista saattoi saada silti sellaisen kuvan, että hän yrittää väistää vastuuta maajoukkueen huonosta menestyksestä. Monissa jälkikommenteissa Capellolle toivotetaan do svidanija. Samalla todetaan, että oli hyvä, kun Venäjä ei päässyt jatkoon. Jottei vain kenellekään tulisi sellaista käsitystä, että Venäjän jalkapallolla menee hyvin.

Varmaan laserkohu olisi saanut erilaisen luonteen, jos se olisi paljastunut jo otteluselostuksen aikana. TV-selostaja ylitti isänmaallisessa hurmahenkisyydessään jopa Mertarannan parhaimmat suoritukset. Voi vain kuvitella, millaista huutoa olisimme saaneet kuulla, jos hän olisi saanut vihiä laserhäirinnästä, Tosin TV:n välittämää jalkapallotunnelmaa latisti puoliajan ohjelma. Suomesta tuttujen asiantuntevien kommentaattoreiden sijaan katsojille tarjottiin ties monenko kerran samoja uutisia Ukrainasta, joiden propagandistinen sävy alkaa ärsyttää jo venäläisiä patrioottejakin.

Näillä näkymin seuraavat MM-kisat pidetään neljän vuoden päästä Venäjällä. Valmistelut ovat täydessä vauhdissa – ja protestit ovat alkaneet. Jekaterinburgissa vastustetaan historiallisesti merkittävien asuinkorttelien purkamista stadionin ympäriltä. Mutta minkäs teet, kun FIFA vaatii sitä. Jalkapalloa tärkeämpää asiaa maailmassa ei ole.

***

Loppukevennyksenä samaisen Komsomolskaja Pravdan vitsiosaston satoa:

”Kansa haluaa vain kahta asiaa. Sitä että maassa ei olisi minkäänlaista korruptiota. Ja sitä, että lakipykälien ohittaminen ei tulisi liian kalliiksi.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *