Kaksi Venäjää

Venäjä on jakautunut kahtia, Televisio-Venäjään ja Netti-Venäjään. Vedenjakajana on käsitys Putinista. Jako on jyrkkä, jopa niin jyrkkä, että se on johtanut avioeroihin ja sukulaisten välien rikkoutumiseen. Ei ole olemassa mitään välimuotoa: olet puolesta tai vastaan.

Mielipidetutkimusten mukaan ainakin 80 % venäläisistä kuuluu Televisio-Venäjään. Nämä ihmiset imevät tietonsa television pääkanavilta. Aluksi heitä vähän oudoksutti uutisten raju luonne. He eivät halunneet uskoa, että veljesvaltiossa Ukrainassa valtaan ovat päässeet natsit. Kun tämä asia oli toistettu riittävän monta kertaa ja kun televisio näytti myös todisteita näiden natsien taustoista ja mielipiteistä, usko vahvistui.

Televisiovenäläisille Putin on kansakunnan maineen pelastaja. Vuosien alennustilan jälkeen hän on antanut venäläisille mahdollisuuden tuntea olevansa jotakin. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Venäjä menetti kansainvälisen arvotuksensa. Kaikissa suurissa kansainvälisissä kysymyksissä sen yli käveltiin. Nyt vihdoinkin meitä kuunnellaan ja arvostetaan, televisiovenäläiset ajattelevat.

Heille suuri on kaunista ja tavoiteltavaa. Siksi suuri Venäjä on parempi kuin pieni. Heidän on vaikea ymmärtää, että sellaiset pienet valtiot kuin Viro ja Latvia voivat ylipäätänsä olla olemassa. Aivan mahdoton ajatus on se, että sellaisissa valtiossa ihmisten olisi parempi elää.

Putinin ansioksi lasketaan se, että hänen aikanaan kansa on vaurastunut. Monilla ihmisillä elintaso on noussut selvästi. On varaa matkustaa ulkomaille lomailemaan. On varaa ostaa kunnollinen oma auto. Tämä on aivan toista kuin köyhässä Ukrainassa.

Jos televisiovenäläiset ovat melko homogeeninen ryhmä, niin nettivenäläiset on yleisnimitys ihmisille, joita yhdistää se, että he eivät katso televisiota. He eivät yksinkertaisesti kestä sen suoltamaa propagandaa. Osa näistä ihmisistä riehuu netissä, osa esittää mielipiteensä keittiökeskusteluissa parhaiden ystäviensä parissa. Heidän joukossaan on paljon myös länsikriittisiä, he näkevät myös USAn falskin politiikan. Heitä kumminkin yhdistää näkemys siitä, että Putinista tulisi päästä mitä pikimmin eroon, muuten Venäjä eristäytyy ja rämettyy totaalisesti.

Tässä yhden nettivenäläisen pointteja nykytilanteesta:

”Putinin suosio on seurausta öljyn ja kaasun korkeasta hinnasta, joka pitää Venäjän taloutta pystyssä. Aikoinaan Neuvostoliitto kaatui siihen, että öljyn hinta laski, ja sen seurauksena venäläisiltä ruoka loppui kaupoista.

On väärin, että Venäjä lasketaan ”kehittyvien” maiden joukkoon. Venäjällä mikään ei kehity.

Mielipidetiedustelut eivät kerro totuutta ihmisten mielipiteistä. Jos ihmisille syötetään sopivasta muuta tietoa, he voivat helposti muuttaa käsityksiään.

Venäjällä mikään ei voi muuttua vaalien avulla. Tarvitaan vallankaappaus Kremlissä.

Yhdysvalloille nykyinen tilanne sopii erinomaisesti. Venäjä on tapetilla ja kerää eurooppalaisten vihat. Näin kytevä antipatia usalaisia kohtaan jää taka-alalle. Euroopan hajaannus Venäjä-politiikassa ja pakotteiden vaikutus sen talouteen sopivat tietysti myös hyvin USAlle.”

Venäläiset rakastavat tarinoita, jotka kulkevat suusta suuhun ja leviävät netissä. Sekä televisiovenäläiset että nettivenäläiset kertovat samaa tarinaa kumpikin omana versionaan.

Versio 1: Nykyisestä tilanteesta saadaan kiittää sitä, että oikea Putin sairastui vakavasti vuosi sitten. Tällä on ollut siunauksellinen seuraus: tilalle otettu kaksoisolento nostaa Venäjän kohti entistä suuruuden aikaa.

Versio 2: Nykyisestä tilanteesta saadaan syyttää Putinin kaksoisolentoa, joka tuli johtoon Putinin vakavan sairauden vuoksi vuosi sitten. Tästä on ollut katastrofaalinen seuraus: tilalle otettu kaksoisolento on viemässä Venäjää tuhoon.

6 thoughts on “Kaksi Venäjää

 1. On hyvä huomata myös se, että Venäjä on herkän luonnon kansan valtakunta, jota hallitaan kovalla kurilla, säälimättömän kovin ottein. Ero USA:han on vain siinä, että kansa USA:ssa ei ole yhtä herkkä alkuperäisen ympäröivän luonnon vaikutuksille . Molemmissa maissa on raaka rahan valta yli kaiken muun. USA: julistaa vapaata kilpailua, mutta ei salli sitä toisille varsinkaan silloin, kun USA on jäämässä rahan teossa jälkeen.
  Venäjä- pakotteet aloitti USA oman globaalin kilpailuetunsa suojelemiseksi. Hölmöyttään EU lähti leikkiin mukaan, vaarantaen omat etunsa. Pitemmällä tähtäimellä ajatellen USA ja EU tekivät suuren virheen globaalin talouden ja sotilaallisen yhteistyön kehittymisen kannalta ajatellen. Sen lisäksi sanktiot johtavat globaalin terroritoiminnan ja mustanpörssin kaupan kehittymiseen. Puhutaan terrorismin ja korruption kitkemisestä, mutta toimitaan niiden edistämiseksi.
  Sitä ihmettelen, miksi Suomi ei voisi avata toimia globaalin yhteistyön kehittämiselle. Sijainti ja puolueettomuuskin vielä toistaiseksi olisivat etuja siihen toimintaan.

 2. Putin ei tunnu olevan aivan ehjä ihminen eikä koskaan tuohon tehtäväänsä valmiiksi kasvanut. Se näkyy ja kuuluu ja tuntuu hänen olemuksesaan. Pieni pietarilaispoika on joutunut liIan kovaan paikkaan, josta on vaikea palata mihinkään. Nousu oli hänen taustaStaan liian nopea ja vääränlainen. Eihän se hänen vikansa yksin ole, mutta kenenkään ei ole pakko kantaa enemmän kuin jaksaa?!:? Tuo maa on aina ollut vaikeasti hallittava. Toivotaan, että kulttuuri sen pelastaa!

 3. Minä kuulun ehdottomasti siihen yhteisöön jota Arto Mustajoki nimittää Televisio-iVenäjäksi. Aina Majdanin tapahtumiin saakka seurasin ensisijaisesti Echo Moskva lähetyksiä ja siellä keksiviikkoisin Alexander Prohanovin ”Осoбое мнение” ohjelmaa. Hän jätti Echo Moskvan ja siirtyi Russnovostiin, aivan samanlaiseen ohjelmaan, mutta maanantaisin 20.03

  AP oli ensimmäinen joka varoitti siitä, että Euroopan natsismi alkoi Majdanin poliittisesta väkivallasta. Minusta hän oli tässä aivan oikeassa. EU on hylännyt periaatteensa ja asettunut kannattamaan kaikkea mitä Kiovan uudet hallitsijat tekevät. Sen tekee Echo Moscow ja ilmeisesti ne nettikirjoittajat joita Mustajoki kutsuu Netti-Venäjäksi. Minä en niitä lue, minulle riittää kaksi Venäjää radio ja TV tasolla.

  Voisin hyvinkin joutua eroamaan puolisostani, joka on Netti Venäjän linjalla. Asioista ei aina olla eri mieltä, mutta tapahtumien moraalinen sisältö nähdään niin eri tavoin, että kahvipöydässä keskustelu tyrehtyy. Ollaan siten hiljaa tai erotaan.

  Mustajoen kuvaus rajoittuu meidän Televiso ihmisten arvostusten ilkeämieliseen, mutta oikean suuntaiseen kuvaamiseen. Netti propagandasta kuvauksen voi viikoittain lukea esimerkiksi Prohanovin puheista

 4. On kiva muistella menneitä, mutta riittääkö se? Eikö olisi hyvä mietiskellä, miten tästä eteenpäin?Jokseenkin varmaa on, että Putinilla on paljon oppimista, kuten meillä kaikilla toisillakin. Jos Putin on surkimus, eikö häntä pitäisi auttaa löytämään viisaus. Eikö olisi syytä mietiskellä sanktiovitsan viisautta, onhan sivistyneissä maissa vitsan käyttö jo kotona kielletty.

 5. Internetistä tuntuu tulleen uhka monen maan hallitukselle viime aikoina. Kiina on varmasti pisimpään sensuroinut nettiään kansalaisilta ja Venäjä on alkanut tehdä samaa viime aikoina huomatessaan kansalaistensa saavan vääränlaisia ideoita ulkomailta. Viimeisin tapaus Venäjältä taitaa olla huhtikuussa 2015 uutisoitu tapaus missä Venäjän viestintäviranomainen Roskomnadzor ilmoitti, että julkisuuden henkilöistä tehdyt meemit (=tietynlaiset pilakuvat) on kiellettävä ja poistettava ja pornosivut suljettava. Omasta mielestäni tämä meemien kieltäminen on jo aika surkuhupaisaa toimintaa, sillä internet on niin laaja.
  Internetin hienoushan (ja toisille sen pelko) on sen laajuudessa ja siinä tiedon ja mielipiteiden määrässä. Asioihin saa laajemman näkökulman kuin vain valtion hallinoimien tv-kanavien ja muun median kautta ja tämähän on hallitusten näkökulmasta vaarallista. Monet maat yrittävät sensuroida nettiä tai päästä käsiksi sosiaalisen median tileihin vetoamalla kansalliseen turvallisuuteen, mutta usein niistä haisee läpi sananvapauden rajoittaminen ja kansalaisten vakoilu.
  Säälittää tämä niin kutsuttu ”televisio-Venäjä”, joiden katsojat tuntuvat sokaistuneen valtion propagandasta eivätkä pääse tai halua mennä nettiin tutkimaan asiaa tarkemmin. Asioihin voi myös vaikuttaa venäläisten yleisesti heikolla tasolla oleva englannin kielentaito (etenkin vanhempien ihmisten kohdalla), internetin ollessa englannin kieleen panostautunutta.
  Onneksi internet on villilapsi, jota ei voi kesyttää ja onneksi sekin laajenee kasvavaa vauhtia ympäri maailmaa, eikä sitä voi hiljentää mikään valtiomahti.

 6. Olen viime kuukausina perehtynyt venäläiseen kulttuuriin ja sen historiaa ihmetellen miten kukaan venäjällä ei ole vielä noussut parrikaadeille maan tilan takia. Putinin yksinvaltius ja propaganda jota kansalle syötetään on surullista. Luulisi että iso kansa, jossa on paljon fiksuja ihmisiä, ei enää pelkäisi neuvostoliittolaisittain kritisoida maansa johtajia, vaan tekisi asialle jotain.
  On toki piristävää huomata, että jotain parannusta on nettikansan kautta tapahtumassa.Toivottavasti kritisointi jatkuu ja sen kautta alkaa muutoksen, vaikka valitettavasto valtaosa kansasta on edelleen niin sini-silmäistä, etteivät näe metsää puilta. Kyseessä on kuitenkin hieno ja rikas maa, jolla olisi valmiuksia vaikka mihin.
  Harmillista Venäjässä on että, sen sijaan, että yritettäisiin parantaa maan tilaa ja luoda suhteita muuhun maailmaan, Venäjän johto on muuttunut kiukuttelevaksi pikku pojaksi, joka sulkee itsensä omaan pieneen leikkimökkiin uskotellen itselleen, että näin on parempi.

  Toivon kovasti, että joskus mahtava maa saisi edes pienen osan loistoaan takaisin, kun Putinin presidenttikausi on ohi. Ellei sitten lakia muuteta ja Putin saa jatkaa vallassa niin monta kautta, kun haluaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *