Muistatko hänet vielä? Oletko kuullut hänestä?

Monet Helsingin oikeustieteellisen tiedekunnan nykyisistä opettajista ja tutkijoista muistavat tai tuntevat läheisestikin  useita alla mainituista juristeista. Kuka heistä opetti sinun opiskeluaikanasi? Olitteko kollegoita? Nuoremmilta lukijoilta, kuten tiedekunnan nykyisiltä opiskelijoilta tai väitöskirjantekijöiltä, voisi kysyä: Oletko koskaan kuullut? Haluaisitko kuulla lisää?

’Muotokuvia näkymättömistä oikeuden ammattilaisista’ blogissa alamme nyt sekä muistella että esitellä henkilöitä lähihistoriasta. Listoja on aluksi kaksi:

1) Tiedekunnassa työskennelleet opettajat ja tutkijat, mukaan lukien opetustehtävissä toimineet dosentit  ja 2) suomalaisessa yhteiskunnassa ja/tai kansainvälisesti vaikuttaneita juristeja, jotka opiskelivat tai väittelivät tiedekunnassa. On ilmeistä, että samoja nimiä voisi kuulua molemmille listoille. Listan 1 juristeja ei kuitenkaan uudelleen mainita listalla 2.

Listan 1 vuosiluvut ovat vain suuntaa-antavia ja viittaavat kokonaisaikaan (esim. ensin yliassistenttina ja sitten professorina). Muistaminen ei keskity virkakausien tai titteleiden tarkkaan kuvaukseen. Sen sijaan tarkoitus on muistaa opettajia ja tutkijoita kokonaisvaltaisesti, yhteisön jäseninä, ottaen huomioon myös hierarkkisesti alemmissa ja usein määräaikaisissa tehtävissä toimineiden työpanosta ja läsnäoloa. He ovat opettaneet, ohjanneet tutkielmia ja väitöskirjoja, korjanneet tenttejä, hoitaneet vastaanottoja, ehkä kääntäneet muiden töitä tai muuten monin eri tavoin avustaneet laitosten (aikaisemmin) ja tiedekunnan jokapäiväisessä työssä, joskus pitkäänkin saamatta virkaa tai näkyvyyttä. Opiskelijoille ja työtovereille he ovat olleet läsnäolevia, merkittäviä (ja usein loputtoman hyödyllisiä) yliopistoyhteisön jäseniä. Akateemisesta ’kotitaloustyöstä’ ja sen sukupuolittuneisuudesta on kirjoittanut mm. Sara Kalm

Aikarajauksena tälle listalle 1 sisällyttämiseen on viranhoidon tai vastaavan sopimuksen päättyminen. Listalla olisi tarkoitus näkyä eläkkeelle tai työelämässä muihin tehtäviin siirtyneet sekä emeritukset, ei tiedekunnan nykyisiä viranhaltijoita.

Lista 2 on toistaiseksi esimerkinomainen, juristeista mainitaan vain nimi. Lista täydentyy jatkossa.

Listoja on tarkoitus päivittää ahkerasti, ehdottakaa nimiä ja korjatkaa tietoja, jos/kun löytyy virheitä. Lähteinä on käytetty ja käytetään jatkossa mm. seuraavia: Urpo Kangas, Oikeustiede Suomessa 1900-2000 (WSOY, 1998); ); Leena Ellonen (toim.), Suomen professorit 1640-2007 (Professoriliitto, 2008), Lakimiesmatrikkeli; Helsingin yliopiston Arkki1640; Helsingin yliopiston Tuhat-tietokanta; Kuka kukin on -sarja; Kansallisbiografia.fi, Lakimiesliiton, Lakimiesyhdistyksen ja Naisjuristit ry:n materiaalit; Heikki Pihlajamäki (toim.), Näkökulmia korkeimman oikeuden historiaan 1918-2018 (Edita, 2018); Mia Korpiola, Ystäviä, politiikkaa ja oikeustieteen opintoja: Pykälä ry 1935-2010 (Edita, 2010); Mia Korpiolan mm. ensimmäisiä suomalaisia naisasianajajia ja korkeimman oikeuden tuomareita käsittelevät artikkelit (ks. www.utu.fi/fi/ihmiset/mia-korpiola).

Erillisen listan voisi laatia tuomareista, syyttäjistä ja muista oikeuslaitoksessa vaikuttaneista juristeista sekä asianajajista. Jos innostusta löytyy, kaikki asiantuntemus ja apu otetaan mielellään vastaan. 

 

Opettajia ja tutkijoita Helsingin yliopistossa

Inkeri Anttila (1961-1979, rikosoikeus) 

Pirkko-Liisa Aro (myöh. Haarmann) (1971-1983, siviilioikeus, kauppaoikeus)

Ritva Buure-Hägglund (1989-1996, kansainvälinen yksityisoikeus)

Ruth Donner (kansainvälinen oikeus)

Suvianna Hakalehto (lapsioikeus)

Lenita Häggblom (prosessioikeus)

Mia Korpiola (oikeushistoria)

Pirkko K. Koskinen (1975-1982, työoikeus)

Kirsti Kurki-Suonio (perheoikeus)

Irma Lager (1974-1992, prosessioikeus)

Johanna Niemi (prosessioikeus, oikeuden ja sukupuolen tutkimus) 

Kevät Nousiainen (1997-2009, naisoikeus)

Anja Nummijärvi (työoikeus)

Kirsti Rissanen (1987-2009, kauppaoikeus)

Lena Sisula-Tulokas (1998- , siviilioikeus) 

Outi Suviranta (2008-2012, hallinto-oikeus) 

Terttu Utriainen (rikosoikeus)

Marjo Ylhäinen (työoikeus)

 

Tiedekunnassa opiskelleita tai väitelleitä yhteiskunnallisesti ja/tai kansainvälisesti näkyviä juristeja (esimerkkejä)

Tuija Brax

Olga Bremer  (ensimmäinen vakinainen alioikeustuomari, Jyväskylän RO, n. v. 1951)

Tarja Halonen

Anna-Maja Henriksson

Päivi Hirvelä 

Anneli Jäätteenmäki

Seija Karkinen

Lemmikki Kekomäki (KHO)

Pauliine Koskelo

Marja Lehto 

Agnes Lundell (ks. Mia Korpiola, ’Agnes Lundellin rohkea erivapaustaistelu’, teoksessa Kaikenlaista rohkeutta (Helsinki, 2019) 

Riitta-Leena Paunio

Hannele Pokka

Marjatta Rasi

Helvi Sipilä 

Maarit Saarni-Rytkolä (KKO)

Kaarina Suonio

Elisabeth Tigerstedt-Tähtelä

Astrid Thors

Anja Tulenheimo-Takki 

Yksi vastaus artikkeliin “Muistatko hänet vielä? Oletko kuullut hänestä?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *