Juhannustaikoja perinnemielisille!

Ihanaa juhannusta kaikille NEFAlaisille! Koska NEFAn Veeralla ei muutakaan juhannuspuuhaa ole, keräsin teidän ihasteltavaksenne muutamia ihania, hauskoja ja hiukan karmiviakin juhannustaikoja. Apua juhannuksena loitsimalla voi saada niin rakkauspulmiin, kotona viliseviin luteisiin, vaurautta tuottavan para-haltijan herättämiseen kuin vedenhaltijoiden tapaamiseenkin. Kokeileminen omalla vastuulla!

Tekstit on lainattu Suomen Kansan Vanhat Runot -tietokannasta.


Tytöt käeltä tahtovat tietää, kuinka kauvon ajan päästä pääsevät naimisiin, niin Juhannus yönä menevät metsään ja tijasen päällä kiertävät itsensä ja sanovat:

Kuku, kultainen käkönen,
Helkyttele, hietarinta,
Käynkö viikon villa päänä,
Käynkö kauvon kassa päänä.
Alahana allin mieli
Uijessa vilua vettä,
Alempana neijen mieli
Ootellessa jaloa miestä.

Niin jos käki kukahtaa yhen kerran, niin kosiat tulevat ensi vuonna, vaan jos kukkuu monta kertaa, niin viipyvät niin monta vuotta.

SKVR I4
1797. Suma. Meril. n. 2071. 89.
Lari Artenio; kuullut vanhuksiltaan Sorokassa.


Veen haltija tulee näkyviin, kuin tapetun koiran penikan suuhun pannaan hopean, vasken ja tinan siluja ja se viskataan järveen pääsijäis tahi juhannus yönä ja sanotaan:

Vellamo, veen kuninkas,
Tule, nouva kulta kuorma,
Vaskea varsan vetämä,
Hopejata purren lasti!
Kullat annan kunniaksi,
Hopeata huolistasi,
Vasket muista vaivoistasi.
Annan koirani komeimman
Kotoiseksi koiraksesi
Parahille parsillesi.
Veen ikuinen isäntä,
Harmaa päinen hallitsia,
Nouse nuoratta norosta,
Laikomatta lainnehesta,
Minun sanat muistamatta!

SKVR I4
38. Katoslampi. Meril. n. 1165. 89.
Mihhei Vasiljeff; kuullut Muhoksella n. 45 v. sitten.


Aarteen löytäminen.
Jos tietään, millä paikon on aarre, niin niiltä paikon otetaan kolme pientä kiveä; niitten sijaan vuoltaan hopeata ja sanotaan että:

Luolehetar luonnon tyttö,
Manun eukon palkkalainen,
Joka oot vuoren vartijana,
Raha purnun paimenena,
Anna mulle avaimia,
Lainnoa läpäksimiä,
Jolla aartehet avoan;
En mä kuluta kultijasi,
Enkä hävitä hopejoitasi.

Sittä juhannus yönä rupejaa maata karhun taljan päälle kolmannella sijalla olevaan huoneeseen ja panee ne kivet pään alle ja vanha sota miekka, niin sittä näkee unissaan, missä on ja minkä moinen urkko on tehtävä, että saa. Silloin pitää mennä yksinään sille paikalle, jossa on, ja ensimäinen ja viimme, nen pitää heittää paikolleen, muuten tulee hulluksi. Aarteen haltija juhannus yönä polttaa hometta pois, niin silloin on käsissä.

SKVR I4
2021. Vuonn. Meril. n. 254. 88.
Iivana Malińe.


Luteet lähtee; kuin juhannus yönä otetaan tuhkaa kolmelta metsävalkean sijalta, joita ei tietä, ken on niissä tulta pitänyt, ja sitä tuhkaa ikkunasta ummessa silmin mätetään (syyvetään) sisään ja hoitaan:

Sota tulee, sota tulee, sota tulee, tulee, tulee, sota tulee!

niin silloin luteet lähtee matkaansa. Vaan jos näkee menevän, niin ei saa nauraa eikä pilkata, ne ei mene.

SKVR I4
1960. Uhut. Meril. n. 787. 89.
Tatjana Matveijovna; kuullut äidiltään Tsiksassa.


Juhannus yönä täytyy ottaa korennan ja mennä kiertämään kirkon 2 kertaa myöten ja 1 vasten päivää ja joka kerta lyödä kerta kirkon joka nurkkaan. Kun menee kolmannen kerran, niin täytyy huutaa:

Synny, synny, paraseen,
Voita, maitoa kantamaan!

SKVR VI2
5742. Juva. Fabritius, Ellen n. 238. –1889.
Uimasalo. Kalle Seteri, 38 v.


Kun Juhannus yönä alasti kiertää kaivon kolmeen kertaan kenenkään näkemättä ja huutaa sitte
“Joka olet omani niin näytä!”

SKVR IX3
1479. Sääksm.? Nurmio 83. 87.
C. Sahrman, 21 v.


Juhannus yönä kuljettiin kirnu selääs ja koppa kädes ympäri vainioita. Sielä kirnus on vähän maitoo ja vettä ja sitä kirnuttiin ja sanottiin:

“Sulle vesi, mulle voi,
kohta koittaa päivän koi!”

Sillä tavalla vietiin muka naapurilta onnea.

SKVR X2
4376. Kankaanpää. Kankaanpään kansanopisto, Palokangas Fanny, n. 250. -16.


Ja lopuksi, jos juhannuksena on niin kova meno, että muisti menee, niin siihenkin löytyy apua!

Lauluja muistamaan muistija parannetaan siten, että juhannus yönä mennään alasti kosken kivelle ja orpotuohesta tehtyyn lippiin ottaa vettä, pitää kätessään, säikäyttää vähän ja huokasee otsaan, suuhun ja rintaan, ja siihen vesilippiin sittä antaa sen veten juuva sen oppilaan ja sanoo:

Olkoon sun muistisi niin selkie, kuin tämä vesi on!
ja lauluni
Läpi päästä menköön
Neuloina teräs neninä,
Rautasina rakehina!

Sittä lukee kaikki laulut siinä kivellä, niin kaikki muistaa, mitä siinä kuuli.

SKVR I4
2066. Luusalmi. Meril. n. 830. 89.
Hotatta Karppajeff; kuullut isältään.


Iloista juhannusta toivotellen
Veera ja NEFAn hallitus

Posted in Juhlapäivät, SKVR | Leave a comment

Call for Papers: Kulo ry:n VIII seminaari 26.10.2018

Hei!

Kulo Ry etsii puhujia ensi syksyn seminaariin. Alla suora lainaus Kulon sivuilta. Hakekaa rohkeasti!

Kulo etsii puhujia ensi syksyn seminaariin!

Call for Papers: Turmeluksen tiellä? Paheet kulttuurien kentällä. 

Kulo ry:n VIII seminaari 26.10.

Historica-sali (320), Jyväskylän yliopisto, Seminaarinmäki.

Voivatko tavat tehdä ihmisestä pahan? Entä voiko houkutuksista kieltäytyminen tehdä pahasta hyvän? Mitä paheet ovat?   

Sanakirjan mukaan pahe on eettisesti huono inhimillinen ominaisuus tai luonteenpiirre, paha taipumus tai tapa. Paheiksi luetaan turmeltuneet luonteenpiirteet, päihteet sekä käytöstapojen laiminlyönti. Pahe on vastakohtansa hyveen väärinkäyttöä tai sen kohtuutonta käyttöä. Antiikin moraalifilosofiasta alkunsa saanut käsite ja sitä seuraavat kuolemansyntivariaatiot ovat läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Paheiden kautta määritämme itsemme ja muiden arvoa tai sen puutetta: laiskuutta, itsekkyyttä tai liikaa juhlimista. Samalla paheet ovat sosiaalisesti rakennettuja arvoja siitä mikä ei ole senhetkisessä yhteiskunnassa normatiivisesti hyvää. Paheiden käyttö on myös vallan käyttöä. 

Valtakunnallinen kahdeksas Kulo-seminaari järjestetään Jyväskylän yliopistolla 26.10.2018 ja seminaariin haetaan nyt esitelmiä. Esitelmien aiheet voivat käsitellä eri tieteenalojen näkökulmasta laajasti paheisiin liittyviä asioita, kuten paheen määritelmää, teorioita tai erilaisia ilmenemismuotoja. Esitelmä voi liittyä myös oman tutkimuksen sivujuonteeseen.

Seminaari on avoin kaikille kulttuurintutkimuksen alan opiskelijoille ja myös muille aiheesta kiinnostuneille. Seminaarin kohdeyleisönä ovat erityisesti Kulo ry:n jäsenet, eli monipuolisesti eri kulttuurialoja opiskelevat opiskelijat ja näiden oppiaineiden tutkijat. Kannustamme erityisesti graduvaiheessa olevia opiskelijoita sekä jatko-opiskelijoita osallistumaan ja lähettämään abstraktin.

Esitelmien pituus on 20 minuuttia + 10 minuutin keskustelu. Seminaariin osallistuminen on maksutonta, ja puhujien matkat korvataan.

Pyydämme kaikkia esitelmöinnistä kiinnostuneita lähettämään aiheestaan enintään yhden liuskan eli n. 250 sanan abstraktin 2.9.2018 mennessä osoitteeseen joonas.e.jokela@student.jyu.fi. Esitelmäkielinä ovat suomi ja englanti. Valinnasta ilmoitetaan syyskuun 2018 loppuun mennessä.

Tarkempi ohjelma julkaistaan syyskuussa. Päivityksiä voi seurata Kulo ry:n nettisivuilta sekä seminaarin pian julkaistavasta Facebook-tapahtumasta.

Lisätietoja: Joonas Jokela, Kulo ry:n seminaarivastaava, puh. 045 1340 558, joonas.e.jokela@student.jyu.fi.

Tätä kutsua saa jakaa eteenpäin!

Kulttuurintutkimuksen opiskelijat Kulo ry on kaikille kulttuurintutkimuksen alan opiskelijoille ja ainejärjestöille avoin yhdistys. Seminaarit järjestetään mahdollisimman matalan kynnyksen tapahtumina sekä puhujille että osanottajille. Puhujiksi on kannustettu erityisesti maisterivaiheen opiskelijoita ja jatko-opiskelijoita, jotta nämä voivat kartuttaa puhujakokemustaan rennon opiskelijayleisön edessä. Vuoden 2018 seminaari järjestetään yhteistyössä Jyväskylän yliopiston etnologian ja antropologian ainejärjestö Nefa-Jyväskylän kanssa.

Lisätietoja Kulosta osoitteesta http://kulory.fi/

 

*

 

Call for Papers: The Path to Corruption? Vices in the Cultural Field. 

VIII Kulo seminar, 26th of October 2018.

Historica-auditorium (320), University of Jyväskylä, Seminaarinmäki.

 

Can habits make person bad? Can abstinence from temptations make person good? What are vices?

According to dictionary, vice is an ethically wrong characteristic, personal trait or habit. Vices include corrupted traits, substance abuse and negligence of manners. Vices are either the absence of the opposite virtues or the result of too much. Seven deadly sins and other variations are a common concept stemming from moral philosophy of Antiquity still present in our daily life. Through vices we define the value of ourselves and others – or the lack of it. At the same time vices are social constructs of what is normatically good in the society. Existence of vices is also utilization of power. 

The Eighth National Kulo Seminar will be held on 26th of October 2018 at the University of Jyväskylä. Kulo ry is calling for presentations to the seminar at the moment. Presentations can be given on a variety of topics related to vices: multidisciplinary approaches are welcomed and embraced. The seminar is mainly targeted for the member organizations of Kulo ry, that is, students of cultural studies, but everyone interested in the topic is welcome. We especially encourage students working on their Master’s thesis, as well as doctoral students, to participate and send their abstract.

The length of the presentations are as follows: 20 minutes presentation + 10 minutes for discussion. Presentations can be given in English or in Finnish. Participation in the seminar is free of charge.

We kindly ask anyone interested in giving a presentation to send a one page abstract (approximately 250 words) by 9th of September 2018 to the e-mail address: joonas.e.jokela@student.jyu.fi. Those chosen to give a presentation will be informed in August – September 2018.

The program of the seminar will be announced in September. Follow any updates on the homepage of Kulo ry and in the upcoming Facebook event of the seminar.

More information: Joonas Jokela, tel. 045 1340 558, joonas.e.jokela@student.jyu.fi.

This invitation is free to share!

Kulo ry is an association of students of cultural studies. Organizations and students of cultural studies are welcome to join the association. The annual seminars are a way of students writing their Master’s or doctoral thesis to practice giving presentations and to all members of Kulo ry to meet up and network. The seminar of 2017 is organized in cooperation with Seita ry, the organization for students of folkloristics, ethnology and comparative religion of University of Turku.

More information about Kulo ry:

http://kulory.fi/english/ 

Posted in Asiaa, Kulo ry, Kulttuurien tutkimus | Leave a comment

Kirjoita syksyn Napakairaan!

Hei kaikki kulttuurien tutkijat, humanistit, kulttuuria harrastavat ja monimuotoisesta kulttuurista tavalla tai toisella kiinnostuneet! Tämä on kirjoituskutsumme Napakairaan.

Napakaira on folkloristiikan ja kansatieteen ainejärjestö NEFA-Helsingin lehti, joka ilmestyy vuonna 2018 kaksi kertaa, ja pureutuu artikkeleissaan ympäröivän maailman asioihin kulttuurintutkijan tieteellisellä sekä humoristisella otteella.

Tarjoa meille taas tuotoksiasi! Syksyllä julkaistavan Napakaira 2/2018:n kirjoitusten ja kuvitusten deadline on 1.10. kello 23:59:59. Ideat, kysymykset ja valmis materiaali lähetetään päätoimittaja Veera Kujansuulle, veera.kujansuu@helsinki.fi.

Materiaali voi liittyä mihin tahansa kiinnostuksesi kohteeseen, käymääsi kurssiin tahi tekemääsi työhön tai tutkimukseen! Tekstit voivat olla niin lyhyitä mielipidekirjoituksia tai ajatusleikkejä kuin pidempiä artikkeleita tai esseitäkin. Myös kirja-, elokuva- ja museoarvostelut sekä kuvitus lehteen otetaan ilomielin vastaan. Tärppeinä tarjoillaan tämän vuoden lehtien teemoja: sosiaalinen media, katoava kansanperinne, nykypäivä vs. eilispäivä. Aiheita voi lähestyä miltä kantilta tahansa, tai sitten kirjoittaa jotain aivan muuta. Vain taivas on rajana, mutta kulttuurintutkimuksellinen näkökulma on suotavaa.

Antakaahan mielikuvituksen laukata kesälomilla! Inspiroivia lomia toivottelee Napakairan päätoimittaja Veera Kujansuu ja toimitus Jakob Lindström, Roope Rouvali sekä Riina Levänen.

Ideoita, osviittaa ja inspiraatiota voi hakea Napakairan ykkösnumerosta, joka ilmestyi toukokuussa:

Posted in Napakaira | Leave a comment

Napakaira 1/2018 on ilmestynyt, tule hakemaan omasi piknikiltä!


Hartaasti odotettu hetki on koittanut, sillä vuoden ensimmäinen Napakaira -lehti on ilmestynyt! Lehdessä on 36 sivua täyttä asiaa kulttuurintutkimuksellisista aiheista sekä vakavammasta että humoristisemmasta näkökulmasta.

Oman Napakairasi voit saada heti huomenna, sillä Kaisaniemen puistossa ja Thirsty Scholarissa järjestetään nefalaisten kasuaalit tutustumiskaljat. Kokoonnumme Kaisaniemen puistoon klo 17 alkaen, ja sään viiletessä siirrymme sisätiloihin Thirsty Scholariin. Varaa mukaan omia piknikjuomia ja nyyttärieväitä! Lisää tietoa Facebook-eventistä: https://www.facebook.com/events/524283841299683/

Voit lukea Napakairan myös digitaalisesti issuu.comista:
https://issuu.com/napakaira/docs/napakaira12018

Lehtiä tulee myöhemmin tällä viikolla jakoon myös Topelian folkloristiikan ja kansatieteen oppiaineen käytäville sekä Kaisa-kirjaston järjestölehtihyllyyn.

Napakaira 1/2018 lehteä ovat sponsoroineet Museoalan ammattiliitto, Seurasaarisäätiö ja Talonpoikaiskulttuurisäätiö.

Kevätterveisin päätoimittaja Veera Kujansuu

Leave a comment

Tervetuloa NEFAn Whatsapp-ryhmään!

Jos toisten kansatieteilijöiden ja folkloristien kanssa jutteleminen sekä ajankohtainen tapahtumainfo NEFAssa ja yliopistolla kiinnostaa, pyydä liittymislinkkiä NEFAn Whatsapp-ryhmään! Voit laittaa sähköpostia nefa-hallitus@helsinki.fi tai sitten naputella yksityisviestiä meille Facebookissa tai Instagramissa! :)

Terkuin folkloristi-Veera ja hallitus

Posted in Asiaa | Leave a comment

Wabbu & Webinaari

Hoi!

Vapusta on selvitty ja juhlat juhlittu. Seikkailuilta, kommelluksilta, korkeilta paikoilta ja naurulta ei vältytty kun Nefa lakitti perinteikkäästi Lönnrotin juhlavin menoin. Hauskaa oli, suuri kiitos kaikille paikalle saapuneille! Postauksen lopussa on muutaman kuvan verran NEFA:n vapputunnelmia.

Nyt on aika palata takaisin arkeen ja kertoa tulevasta mielenkiintoisesta tapahtumasta! Tiistaina 8. toukokuuta järjestetään kulttuurintutkimuksen työelämäwebinaari.

“Museoalan- sekä taide- ja kulttuurialan ammattiliittojen MAL:n ja Taku:n kanssa yhteistyössä järjestettävä webinaari pureutuu kulttuurialaa askarruttaviin kysymyksiin. Helsingistä lähetettävässä tilaisuudessa käsitellään muun muassa työpaikkojen tulevaisuutta, yritysyhteistyötä ja kulttuurintutkijan identiteetin rakentumista. 

Asiantuntijavieraina omista kokemuksistaan ovat kertomassa Koneen säätiön projektikoordinaattori Maija Karasvaara, Tekniikan museon työntekijä ja MAL:n entisen opiskelijajäsen Elina Kangosjärvi sekä etnografisen tutkimustoimisto Kennon henkilökunta. Opiskelijat voivat lähettää puhujille ennakkokysymyksiä tai kirjoittaa niitä studiohuoneen Q&A- osioon lähetyksen aikana.”

Kulon jäsenjärjestöt pitävät webinaarin aikana omia kisastudioita ympäri Suomen ja NEFA-Helsinki ry, Mythos ry ja Konteksti ry järjestävätkin oman yhteiskatselun johon  haluan kutsua kaikki teidät kulttuuri-ihmiset! Kisastudio järjestetään 8.5 klo 15 Humanistiklusterilla, Uudella Ylioppilastalolla. Tällöin webinaaria voimme katsoa isolta screeniltä ja nautiskella MAL:in ja TAKU:n sponsoroimia herkkusia ja virvokkeita. Paikalle saapuville on luvassa myös haalarimerkkejä joten be there or be square! 

Tästä pääset tapahtumat facebook -sivuille. 

Mahtavaa loppuviikkoa kaikille ja tsemppiä kevään viimeisiin tentteihin!

 

Juhlakansaa.

Alhaalta oli hyvä heitellä vinkkejä lakittajalle.

Kolmen kopla.

Tuoreita kansatieteen ja folkloristiikan opintosuunnakseen valinneita Kuka-fukseja perinteikkäässä Thirsty Scholarissa. Tervetuloa Nefaan!

Posted in Asiaa, Haalarimerkit, Juhlapäivät, Kulo ry, Kulttuurien tutkimus, Tapahtumat | Leave a comment

Vapun tapahtumapaketti

Hei!

Kellot on siirretty ja kevätaurinko paistaa jo kauniisti ulkona ja lämpötilatkin ovat liikkuneet jo nollarajan paremmalla puoliskolla. Kevät, nyt ollaan voiton puolella! Alkava kevät ei ole tuonut mukanaan ainoastaan luonnon heräävää vihreyttä, terasseilla istuvia ihmisiä, muuttolintuja ja Helsingin rannikon jäälauttojen sulamista vaan myös läjäpäin uusia Facebook -ilmoituksia…nimittäin tapahtumakutsuja. Koska vappu ei lopu.

Hei kulttuurialaa opiskeleva yliopistolainen tai kulttuurihenkinen ihminen! Tiedät varmaan jo, että vappu lähestyy kovaa vauhtia. Tuntuuko sinustakin, että Facebookin kautta saat aina vaan uusia ja uusia tapahtumakutsuja ja kiinnostunut -nappia painaessasi huomaat, että tapahtumasivusi tulvii vapputapahtumia? Etkö oikein itsekään tiedä missä sinun pitäisi olla ja milloin? Ainejärjestöt menevät sekaisin ja lopulta tekee mieli vaan jäädä tapahtumatulvan sijaan kotiin juomaan simaa ja syömään munkkeja.

Älä huoli! Tämä päivitys on eräänlainen vapun tapahtumapaketti, johon olen kerännyt humanistisen tiedekunnan ainejärjestöjen sekä humanisticumin vapputapahtumat yhteen nippuun. Luethan alla olevat tiedot.

  • Huom! Allaolevissa tapahtumissa on mainittu tapahtumien nimi, kellonaika ja sijainti sekä alimpana tapahtuman järjestäjä. Jokaista tapahtumaa painamalla pääset kyseisen tapahtuman Facebook -sivulle, josta löydät tapahtuman tarkemmat tiedot.

 

Sunnuntai 29.4

 

Maanantai 30.4

Tiistai 1.5

 

Mahtavaa vappua kaikille!

 

Posted in Juhlapäivät, Tapahtumat | Leave a comment

Haastattelussa Matti Närekangas – Piirrän Cheekin joka päivä!

Vuoden ajan somekansaa on huvittanut Facebook-sivu Piirrän Cheekin joka päivä, jossa julkaistaan päivittäisiä rap-artisti Cheekiä esittäviä toinen toistaan erikoisempia piirroksia. Haastattelimme taiteilija Matti Närekangasta toukokuun alussa ilmestyvään Napakaira-lehteen, mutta päätimme julkaista haastiksen myös täällä NEFAn blogissa Matin luvalla, sillä hänen vuoden mittainen Cheek-projektinsa on tulossa päätökseen ja teokset ovat nähtävillä Albertinkadun Creat -galleriassa 26.4.-8.5.2018!

Mistä sait inspiraation ryhtyä vuoden mittaiseen Cheek -taideproggikseen?

Istuin keittiössä hiljaa ja se vain tuli mun päähän, että “Piirrä Cheek joka päivä”. Olin pyöritelly erilaisia sarjakuvaideoita jo jonkin aikaa ja tämä oli osa pidempää ideointiprosessia.

Miten äitisuhteesi on vaikuttanut taiteeseesi?

En usko, että mun äiti on kauheasti ymmärtänyt mun taidetta koskaan. Mä tulen yksinhuoltajaperheestä 1990-luvun Itä-Helsingistä. Kyllä sellainen ympäristö on vaikuttanut mun taiteeseen paljon. Se miltä viihdeteollisuus näyttää mun silmistä on aika vahvasti esillä tässä “365 kuvaa Cheekistä” teoksessa. 

Joko olet nähnyt Veljeni Vartija -elokuvan? Mitä mieltä?

Kävin katsomassa sen Kallion hienossa Riviera-elokuvateatterissa. Mun mielestä se on kaikessa huonoudessaan paras suomalainen elokuva mitä koskaan tehty. Camp-klassikko!

Oma suosikkisi taideteoksistasi?

Mun suosikki on se koko valmis “365 kuvaa Cheekistä” teos Creat Space gallerian seinillä lopulta näyttelyn viimeisenä päivänä 8.5.2018. Näyttely on 26.4.-8.5.2018 Creat Spacessa Helsingissä (Albertinkatu 12). http://creat.fi

Aikuisten oikeesti, mitä mieltä olet Chekkosesta?

Mun mielestä vastaus tähän kysymykseen löytyy “365 kuvaa Cheekistä” teoksesta.

Mites olisi tähän loppuun vielä sellainen Oscar-gaalan kiitospuhe raskaan taiteilu-urakan loppuun saattamisesta?

Kiitospuhe tulee sitten taidenäyttelyn avajaisissa 26.4. Lämpimästi tervetuloa!

Tutustu näyttelyn Facebook-eventiin täältä!

Posted in Ilmiöt, Tapahtumat | Leave a comment

Terveisiä rapakon takaa!

Seikkailuja Tallinnan öisillä kaduilla


Kattojärjestömme Kulttuurintutkimuksen opiskelijat Kulo ry järjesti perinteisen kevätekskursionsa tänä vuonna 100 vuotta täyttävään Viroon!

Pakkasimme kimpsut ja kampsut ja suuntasimme Silja Europa-laivalla kohti Tallinnaa. Tallinnassa yövyimme hotellissa yhden yön, jonka jälkeen suuntasimme ryytyneinä takaisin kotia kohti.

Risteilyyn otti osaa 28 kulttuurintutkimuksen opiskelijaa Helsingistä, Turusta, Jyväskylästä, Oulusta ja Joensuusta, edustaen mm. folkloristiikkaa, kansatiedettä, antropologiaa, kirjallisuudentutkimusta, uskontotiedettä, mediatutkimusta sekä viestintää. Kulon tapahtumat ovat mielestäni ainutlaatuisia juuri mahtavan porukkansa vuoksi, sillä viideltä paikkakunnalta tuleva vaihtelevan monitieteinen jengi on aina valmiina ottamaan mukaan uusia naamoja! Itsekin lähdin viime keväänä ensimmäiselle Kulo-risteilylleni tuntematta yhtäkään tyyppiä ennalta, ja tällä kertaa sain moikata jo monia vanhoja tuttuja.

Reissuohjelmaan kuului muun muassa kilpailuja, pelejä, ruokaa, museovierailu Viron arkkitehtuurimuseoon sekä baari-ilta virolaisten kulttuurintutkimuksen opiskelijoiden ja vaihtarien kanssa. Ohjelmasta kiitos kuuluu tapahtumamestareille Sumulle ja Joonakselle.

Täysin freeseinä risteilyistä ei selvitä koskaan. Minä nappasin flunssan (kolmenkymmenen hengen jakama jallupullo ei ole hyvä idea!) ja eräs turkulainen reissun terveyskeskukseen kipeän käden takia. Darroista puhumattakaan…

Kiitos mahtavasta reissusta Kulo ja kulolaiset! Seuraavan kerran tapaamme huhtikuussa, kun 13-14.4 Turun Kutu ry (ent. Seita) vierailee Helsingissä Mythoksen ja NEFAn vieraana, sekä tietenkin ensi syksyn Kulo-seminaarissa.

Kurkkaa lisää tietoa Kulon toiminnasta: Kulo ry:n nettisivut (http://kulory.fi) sekä Instagram (https://www.instagram.com/kulory)!

Monitieteisin terveisin, Veera

 

Posted in Kulo ry, Kulttuurien tutkimus, Tapahtumat | Leave a comment

Kun Helsinki ja Turku kohtaavat!

Hey!

Vaikka ulkona sataa tälläkin hetkellä lunta ja mittari huutaa pakkaslukemia, vaihtuu kuu parin viikon päästä huhtikuuksi ja kaikki opiskelijat ympäri Suomen alkavat valmistautua kohti opiskelijoiden ehkäpä suurinta juhlaa, nimittäin vappua!

Vapun lisäksi huhtikuuhun mahtuu myös pahamaineinen, huonoa tuuria pursuava päivä.  Perjantai 13. Nefa-Helsinki Ry uhmaa epäonnea virittäytymällä juuri tuolloin juhlahumuun Uudella ylioppilastalolla. Iltaa ei vietetä vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden voimin, vaan seuraksemme saapuu kulttuurintutkijoita myös Turun
yliopistosta! Folkloristiikan, kansatieteen ja uskontotieteen kollegamme saapuvat suoraan Turusta juhlistamaan perjantaita kanssamme. Tiedossa on beer pongia, boolia, naposteltavaa ja mahtavaa seuraa klo 18 alkaen Uuden ylioppilastalon Humanistiklusterilla. Paikalle ovat tervetulleita Turun kulttuurintutkijat, Mythoslaiset, Kontekstilaiset, kulttuurien tutkimuksen maisteriohjelman opiskelijat sekä kaikki kulttuurimieliset ystävämme! Omien juomien mukaanotto on suositeltavaa.

Hauskanpito ei pääty edes aamuyöhön, vaan heti lauantaina 14. huhtikuuta Humanistiklusteri muuttuu morning after –kansan brunssikeitaaksi klo 10-13.

Tervetuloa mukaan! Tästä pääset tapahtuman facebook -sivulle.

Missä? Uusi ylioppilastalo, Humanistiklusteri, 5. krs

Milloin? Iltabileet 13.4 klo 18 alkaen, brunssi 14.4 klo 10-13

Miksi? Koska huhtikuu, epäonnen uhkaaminen, vappu, kulttuuri, verkostoituminen. Siksi.

Tervetuloa paikalle!

Ps. Haluaisin vielä muistutella Napakairan kirjoituskutsusta.

Tarjoa meille taas tuotoksiasi! Toukokuussa julkaistavan Napakaira 1/2018:n kirjoitusten ja kuvitusten deadline on 1.4. kello 23:59:59. Ideat, kysymykset ja valmis materiaali lähetetään päätoimittaja Veera Kujansuulle, veera.kujansuu@helsinki.fi.

Päätoimittaja ja toimituskunta (Riina Levänen, Roope Rouvali, Jakob Lindström) kaipaavat edelleen kaikkea lyhyistä mielipidekirjoituksista tai ajatusleikeistä pidempiin artikkeleihin ja esseisiin. Sarjakuvat, novellit, piirrustukset sekä arvostelut kirjoista, elokuvista tai vaikka UniCafen lounaista ovat niin ikään tervetulleita.

Materiaali voi liittyä mihin tahansa kiinnostuksesi kohteeseen, käymääsi kurssiin tahi tekemääsi työhön tai tutkimukseen! Tärppeinä tarjoillaan tämän vuoden lehtien teemoja: sosiaalinen media, katoava kansanperinne, nykypäivä vs. eilispäivä. Aiheita voi lähestyä miltä kantilta tahansa, tai sitten kirjoittaa jotain aivan muuta, vain taivas on rajana, mutta kulttuurintutkimuksellinen näkökulma on suotavaa.

 

Posted in Napakaira, Tapahtumat | Leave a comment